29 Mart 2024 Cuma

Zincir marketlerin satacağı ürünlere kısıtlama getirilmeli

Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, zincir marketlerle ilgili gündeme gelen yeni düzenlemenin biran önce uygulamaya konulması gerektiğini söyledi.

Isparta

“Zincir marketler dediğin zaman bizim en hassas yerimiz. Şimdi ki düzenlemede farklı yöne gelindi, çünkü her yere açıldı. Zincir marketlerin içinde ki ürünün sınırlı olması, pandemi sürecinde bakıyoruz esnafımızın dükkânı cumartesi- Pazar kapalı peki zincir marketler açık. Zincir market dediğimiz zaman market diyoruz marketin içerisinde ne olacak? Gıda. Peki, ne var? Her şey var, terliği var, beyaz eşyası var, aklınıza ne geliyor ise var, ok yaydan çıktı. Biz açılmaması değil artık içinde ki satacağı ürünün kısıtlanmasını istiyoruz. Onun için zincir marketlerin düzenlenmesiyle ilgili geçmişteki yasayı bırakıp yeni bir düzenleme yapılması bizim içinde sevindirici bir olay. Pandemi döneminde zincire marketleri nasıl haksız bir rekabet yaptığı aşikâr. Hiç olmazsa mahallede ki esnafın ışığı sönmesin. Eskiden esnafa anahtarını teslim edersin, veresiye yazdırırsın olmadığı zaman esnaf vardı, şimdi burada bir şey aldığında kuruşu kuruşuna alıyor. Esnafımızın yaşaması mahallemizin yaşaması, kültürümüzün yaşamasıdır, onun için küçük esnaf yok edilmemeli.

Zincir market de şu var. Mal alımını tek merkezli yerlerden yapıyorlar, raf bedeli de var. En son Ticaret Bakanlığının denetimlerine baktığınız zaman işte 800 gram yazıyor ise 700 gram çıkıyor oradan da oynama yapılıyor. Biz raftan alıyoruz gramına bakmadan geçiyoruz, ucuz gibi geliyor ama gramajıyla oynuyorlar. Pandemi döneminde en sabırlı esnaf, şimdi Ticaret Bakanlığımız bu konuda bir çalışma hazırladı. İnşallah bunun içerisinde satış ürünlerinin kısıtlaması gelecek. Yine Ticaret Bakanlığımızın zincir marketlerle ilgili düzenlemelerin de mesela sigara satılmayacak, mobilya satılmayacak, cep telefonu, beyaz eşya gibi ürünler satılmayacak. Zincir marketler Pazar günleri 11.00’dan önce açılmayacak. Düzenlemeyle ilgili nüfus yerlerin belli sayıda alış veriş yerlerin fazla açılması bu işletmeler arasında da belli mesafelerin bulunması şartı getirilecek. Zincir marketler, bakkal, büfe, market gibi işletmeler arasında kapıdan kapıya 200 metre mesafe olacak, sokaklarda açılacak zincir marketlerin toplam brüt iş yeri alanı 200 metre kareyi geçmeyecek, aynı sokakta aynı kişi veya şirkete ait birden fazla zincir market açılmayacak. Yönetmenliğin yayımlanması tarafından işyeri açma ve ruhsatlama yapılsa dahi kriterlerin ulaşmadığı, karşılanmadığı tespit edilir ise ruhsatları iptal edilecek, buda bakanlık tarafından iş yerleri kapatılacak. Köy, mahalle statüsünden geçen yerler var, bu yerleşim merkezlerinde kesinlikle zincir market açılmayacak. Zincir marketler yalnızca 2000’den fazla olan belediye sınırları içerisinde açılabilecek. Yine nüfusu 2 bin ile 5 bin olan belediye sınırları içerisinde farklı kışı ve şirketlere ait olmak şartı ile en fazla 2 zincir market açılabilecek. Hızlı tüketim ürünü satan zincir marketlerin raflarında da yüzde 1 coğrafi işaretli ürünlerin satışına da yer ayrılacak. Mesela biz düzenlemeyle ilgili bunların arasına da yine tuhafiyedir, kunduradır, tekstil, giyim, ayakkabı terzi malzemesi ürünlerinde eklenmesinde biz Isparta Esnaf Odaları Birliği olaraktan da Bakanlığa böyle bir yazı yazdık.”

 

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR