25 Nisan 2024 Perşembe

ZAYIFLATAN SUCUK!

Türk bilim insanlarının gıda başta olmak üzere birçok alanda buluşları hız kesmeden devam ediyor. Sağlıklı beslenmenin öneminin zirveye çıktığı günümüzde obeziteye karşı verilen mücadele ve ortaya konulan buluşlar Türkiye'de hatta dünyada büyük önem taşıyor. SDÜ Gıda Mühendisliği Bölümünden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılıç ve eşinin insanların severek tükettiği sucuk üzerinde geliştirdiği formül Dünyada obeziteyle mücadelede önemli bir silah olacağa benziyor. Zira akedemisyenlerin buluşu eğer seri üretim amacıyla piyasaya sunulursa; sucuk yerken zayıflayacağız.

Isparta

SDÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılıç ve eşi Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülden Başyiğit Kılıç, uzun süredir üzerinde çalıştıkları bir projede başarıya ulaşıp, patentini aldı. Tüketildiğinde vücuttaki yağ ıeritip, yağsız kas artırımı sağlayan hatta kansere karşı etkili olan CLA yağ asidini sucuk üretiminde zenginleştirerek kullanan Kılıç ailesi, gelecekte obeziteye karşı silah olarak kullanılabilecek. CLA içeriği zenginleştirilmiş fermente sucuk formülasyonununda başarı sağlayan ve denemelerinde olumlu sonuç alan Kılıç çifti, buluşunu güvence altına aldı. Karı-koca akademisyenlerin CLA içeriği zenginleştirimiş fermente sucuk isimli buluşu Akdeniz Denge Patent şirketinde Metin Arıkaya tarafından patent edilerek Türk Patent Enstitüsü kayıtlarına alındı. Böylece bu buluş başkaları tarafından kullanılamayacak,taklit edilemeyecek.

Prof. Dr. Birol Kılıç, patenti alınan formülün piyasaya sunulması için çalışmalara başlandığını da söyledi. Daha önce Pınar firması ile görüştüklerini ve olumlu geri dönüşümler aldıklarını kaydeden Kılıç, ürünün obeziteye karşı mücadelede önemli bir silah olacağını ileri sürdü. Kılıç,"uzun zamandır eşimle birlikte üzerinde çalıştığımız CLA içeriği zenginleştirilmiş fermante sucuk projemiz başarı ile sonuçlandı. Olumlu sonuçlar aldık ve patentimizi yaptırdık. CLA bir yağ asidi türüdür. CLA vücuttaki yağı yakar,yağsız kas oluşumunu hızlandırır. Diğer bir özelliği kansere karşı etkili bir asit türüdür. Mikro organizmalar kullanarak fermente edilmiş sucuk üzerinde CLA maddesi üretimi için gereken ortamı sağlıyoruz. Böylece sucuğumuzun içeriğinde zengin bir CLA maddesi elde ediyoruz. Metrobolizmayı hızlandırdığı için yağların erimesini sağlıyoruz. Buda zayıflama olarak karşımıza çıkıyor. Sucuk tüketildiği zaman yağ yakımını hızlandıracak. Böylece severek yediğimiz sucuk ürünlerinde kilo alma endişesi taşımayacağız. Bu formülle üretilen sucukta yağlanma problemi olmayacak" diye konuştu.

CLA NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

CLA, özellikle pozisyon ve geometrik eşizler olmak üzere öncelikli olarak süt ürünleri ve ette bulunan farklı linoleic asit eşizlerinin bir karışımıdır. CLA, bir çok kişinin adını duymuş olduğu ama hakkında pek de bir bilgiye sahip olunmayan bir takviyedir. Son dönem araştırma sonuçları,­CLA’in her türden sporcu için olduğu gibi vücut geliştiriciler için de bir seri faydası olduğunu ortaya koyuyor.­ Conjugated Linoleic Acid, hayvansal gıdalardan ve süt ürünlerinden elde edilmiş yiyecekler olarak bulunması ve kansere karşı etkililik seviyesinin, insanların bu gıdaları tükettiği miktarla yakın olduğunun ifade edilmesi nedeniyle de eşsizdir.

CLA takviyesinin ortaya konmuş en bilinen yararlarının bazıları arasında şunlar yer alır:

Hızlanmış metabolizma hızı:­Bu, aşikâr biçimde kilo kaybetmeye ve vücut yapısını geliştirmeye çalışan her tür sporcu için olumlu bir kazançtır.

Gelişmiş kas büyümesi: ­Kas, yağı yakar; bu da kilo kontrolüve kaybında yararlı olan hızlanmış metabolizmaya katkı sağlar.

Kolesterolü ve trigli seridleri düşürür:­Günümüzde bir çokkişinin müdahalelere rağmen kolesterol ve trigliserid seviyesi yükseldiğinden,kolesterolü yüksek herkes üzerinde CLA takviyesinin etkisi olacaktır.

İnsülin direncini düşürür: ­İnsülin direncinin düşürülmesinin,erişkinlikte ortaya çıkan diyabetleri önlemeye yardımcı olduğu­ ve kilo kontrolünü kolaylaştırdığı ortaya çıkarılmıştır.

Yiyecek kaynaklı alerjik reaksiyonları azaltır:­Kilo kaybı zorlaşmaya başladığında yiyecek alerjileri baş gösterebileceğinden, CLA’in bukonuda yardımcı olabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir:­Günümüz toplumundaki bakteri çeşitliliği ve zayıflayan bağışıklık sistemi göz önüne alındığında bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışma kabiliyetini artırmak, herkes için yararlı olacaktır.

CLA takviyesi, özellikle karın bölgesindeki yağ tutulumunu azaltır ve kas gelişimini destekler. Böylece vücut yağı oranına göre yağsız kasları geliştirdiği de görülmüştür. CLA, bu etkiye, insülin duyarlılığını artırarak vücut yağını azaltması sayesinde yağ asitlerinin ve glükozun kas hücreleri çeperleri içinden geçerek yağ dokusundan uzaklaşması yoluyla ulaşır.Bu da kas lehine gelişmiş bir kas/yağ oranı sonucunu doğurur.

Araştırmalar, CLA’nın, gençlik metabolizması işlevini teşvik ederek vücut yağını azalttığını da gösteriyor. Bu yağ asidinin hastalıklara karşı koruyucu eşsiz mekanizması, onu takviye programının önemli bir parçası yapıyor.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Fayda Zarar

04 Haziran 2016 Cumartesi 17:23

Bu sucuktan faydalanmak için günde ne kadar tüketmeliyiz ve nereden bulabiliriz acaba? Birde GNClerde satılan CLAdan alsak faydası olmaz mı?

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR