20 Nisan 2024 Cumartesi

ZARAR GÖREN AFET BÖLGELERİNİ İNCELEDİLER

ISPARTA'da yaşanan zirai don afetinin ardından Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Isparta

Isparta'da meydana gelen zirai don afetiyle ilgili olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın da yapılan toplantıların ardından Bakanlık yetkililerinden oluşan bir heyet afetten etkilenen İlçelerde incelemelerde bulundu.

Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Ümit BİNGÖL, Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir ENGÜRÜLÜ, İl Müdürümüz Yener YILDIRIM, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden Dr. Haydar KURT, İlçe Müdürleri ve teknik personellerle birlikte Gelendost, Yalvaç, Senirkent, Uluborlu ve Atabey İlçelerinde zirai don afetinemaruz kalan çiftçileri bahçelerinde ziyaret ederek uğranan zarar hakkında bilgiler aldılar.

Heyet afetten en çok etkilenen Uluborlu ilçesinde kiraz bahçeleri, Senirkent İlçesinde elma ve kiraz bahçesi, YalvaçAşağıkaşıkara köyünde kayısı bahçesi, Gelendost İlçesi Tozkan-Kaldırım mevkiinde bazı elma bahçelerini ziyaret ederek yapılan tespit çalışmaları hakkında İl Müdürü Yener YILDIRIM ve çiftçilerden bilgi aldılar. Bakanlık yetkilileri daha sonra Isparta Valisi Vahdettin ÖZKAN ile de bir görüşme yaptılar.

İl Müdürü Yener YILDIRIM “Valimiz ile birlikte gerekli incelemeleri yaptıktan sonra Bakanlığımız konunun yerinde tespiti için Genel Müdürümüz, Daire Başkanımız ve konu uzmanı Dr. Haydar KURT ile beraber sorunu yerinde görmek ve taleplerinizi dinlemek için buraya gelmişlerdir.”

Bu ziyaretler sırasında çiftçiler de sorunlarını dile getirerek; son üç yıldır zirai don ve doludan zarar gördüklerini, bu sebepleolayın tabii afet kapsamına alınarak kamu ve özel bankalar ile tarım kredi kooperatiflerinden kullandıkları kredilerin faizsiz olarak daha uzun vadeli ertelenmesini, sulama birliklerine olan ve sulamada kullanılan elektrik borçlarının ödenmesinin desteklenmesi ve dekar başına nakti olarak destekleme ayrıca TARSİM kapsamının genişletilip bölgesel düzenlemeler yapılması konularında taleplerini bildirdiler.

Çiftçilerin sorunlarını tek tek dinleyen Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Ümit BİNGÖL “Bakanımızın bizzat görevlendirmesiyle geçtiğimiz günlerde yaşanan zirai don afetini yerin de görmek ve incelemek için geldik. Bizler Isparta da yaşanan bu talihsiz afetten dolayı devlet olarak çiftçimizin yanında olmak istedik. Bu durumu yerinde inceleyerek, bir durum değerlendirmesinden sonra gerekli raporları hazırlayarak sizlerin de talepleriyle birlikte Bakanımıza sunarak mağduriyetlerinizin giderilmesi için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz” dedi.

 

Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir ENGÜRÜLÜ ise “Bugün burada bulunmaktan buruk bir sevinç duymaktayız. Sizlerle olmaktan mutluyken mağduriyetlerinizden dolayı da en az sizin kadar hüzünlüyüz.Öncelikle belirtmeliyim ki TARSİM bir sigorta şirketi değil devletimizin desteklediği resmi bir kuruluştur. İlimizde gördük ki nerdeyse don olayınakarşı hiç sigorta yaptırılmamış. Genellikle doluya karşı sigorta yaptırılmış durumda. Don olayından sonra da dolu sigortasının bir önemi kalmamıştır. Bizler daha kapsamlı sigortalama ve çiftçimizin mağduriyetlerini giderebilmek için daha da genişletme ve iyileştirme çalışmalarını sürdürüyoruz. Maalesef hazırlıksız yakalandığımız don olayından ders çıkararak üreticimizin sigorta yaptırma konusunda daha hassas davranmasını bekliyoruz. Şimdilik kredi borç erteleme yapılıyor ama buradaki incelemelerden sonra Bakanlığımıza sunacağımız rapor ile birlikte daha kapsamlı çalışmalar yapılacağına inanıyoruz. Ayrıca dolu sigortası yaptırmış olan çiftçilerimiz don olayından dolayı ürünü etkilendiyse don olayından itibaren 10 gün içerisin de sigorta ekspertizine müracaat ederek dolu sigorta primlerini iptal ettirebilirler” dedi.                                                                                        

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR