19 Mart 2024 Salı

YUH ARTIK BÖYLESİ DE OLDU

YUH ARTIK BÖYLESİ DE OLDU

Isparta

Son zamanlarda tarihi eser, çeşme, bina ve cami duvarları, umumi tuvalet, trafo, okul duvarları, asansör gibi kamu ve ortak kullanım alanlarının duvarlarını, tebeşir, yağlı boya, sprey boya ile yazı yazarak, karalayarak ve şekiller çizerek, kirletiyorlar. Beni bu gün, bu konuda yazmaya mecbur eden, gördüğüm o çirkin manzaralar ve tuvalet adabını bilmeye olan ihtiyacımızdır. Ben bu konuyu yazmaya kendimi mecbur hissettim, siz de okuyup okutturursanız bir vatandaşlık görevini yapmış olursunuz. Hepimiz ya bir cami ya da umuma açık bir tuvalete gireriz. Alışveriş merkezlerinin, uzun yolculuklarda şehirlerarası yollardaki tuvaletlere herkesin yolu düşer. Keşke yolumuz buralara düşmese diyeceğim ama insanoğlunun en büyük ihtiyacını giderdiği yerler buralar. Olmazsa olmazımız.Lavabo kısımlarında bazı insanların mazeretleri olmadığı halde ayakta, gözler önünde, sıkılmadan ihtiyaçlarını yaptıklarına şahit oluruz. Arkasından pis pis kokular ortalığı sarar. Geçen gün Isparta'nın eski camilerinden Turan Mahallesi'nde bulunan Turan Camisinde namaz kılmaya gittim. Abdest almadan önce caminin tuvaletine girmem gerekti. Her zaman karsılaştığımız bir manzara ile yine karsılaştım.

Caminin tuvalet duvarlarının ve kapılarının yazı masası olarak kullanılması. Namazdan sonra imam ve cami cemaatinden iki arkadaşla birlikte bu konu hakkında sohbet ettik. Tuvaletlerin duvarlarına yazı yazmak belki de o kadar abartılacak bir hadise olmadığı düşünülebilir; ancak genelde yazılanlar nesirden ve şiirden çok küfürlü şeyler içerdiği ve de tuvalet çok pis bırakıldığı için insanın tuvaletten kaçası geliyor. Şeytanın aklına bile gelmeyecek yazılar. Ulan, kendi namusun için cinayet bile işlersin ammaaa başkasının namusunu hiç düşünmezsin. Senin ninelerinin namusu, bu ülkenin namusu için milyonlarca şehit verdi bu ülke. Bunun farkında değil misin? Bu ne biçim insanlık,

bu ne küçük beyin böyle? İşte tuvaletler ve onları kullananların haleti ruhiyesi. Nedir bu adamları bunları yazmaya iten şey? Tamam, anladık orda pis şeyler yapıyorsun; ama niçin illa ki bunu yazıya da dökmek zorunda mısın? Nasıl statlarda insanın içindeki hayvan ortaya çıkıyorsa, burada da 'insanin içindeki pislik' her yolla dışarıya çıkıyor. Şöyle bir söz mazur görülebilir.  "lütfen pisuvarlara sigara izmariti atmayın, ben sizin kül tablanıza işiyor muyum?

"Ama edep ve adaba uymayan yazılar mazur görülemez. Evet, maalesef böyle... Ne de güzel şeyler yazıyorlar, içlerindeki pisliklerin şairini ortaya çıkartıyorlar! Gerçekten halkımız ve bizim için onur verici bir durum! Şuna bakın ki her yerde kendimizi her türlü şekilde ifade edebilecek kabiliyete sahibiz! Bayanların çoğunu tenzih etmek koşuluyla, acaba bayan tuvaletlerinde de böyle yazılar var mı? Bilemiyorum. Ancak olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü bu yazıları yazanların birinci öğretmeni analardır. Zira eğitim ana ocağında verilir. Bunu doğrulayan bir örneği son zamanlarda yaşadık. Sadece bayan seyircilerin izlemesine müsaade edilen birkaç maçta ne galiz küfürlerin havada uçuştuğunu hepimiz medyada izledik. Hatta başbakanın bile gündemine girdi bayana yakışmayan bu görüntüler. Bu durumda onların da kullandığı tuvaletlerin erkeklerin kullandığı tuvaletten farksız olmadığı söylenebilir. Zira aynı gemide yaşıyoruz ve aynı yozlaşmayla yüz yüzeyiz. Bunlar bizi ürpertiyor, tiksindiriyor, utandırıyor ve üzüyor. Asırlarca insanlığa ruh ve beden temizliği bakımından örnek olmuş bir ecdadın torunları nasıl bu hale geldi?

İslamiyet’in insanları olgunlaştıran, medenileştiren, erdemli hale getiren medeniyet kurallarından bilgisiz kalınmasının sonucudur bu durum. Bu değerleri evlatlarımıza ve öğrencilerimize en küçük yaşlardan itibaren tekrar öğretmemiz gerekiyor. Bu eğitim ve öğretimin verileceği kurumlardan biri aile yuvası, biri cami, biri de okuldur. Ayrıca asker ocağını da buna dahil edebiliriz. Bu tür yazıları yazmanın hem suç, hem de milli servete ihanet olduğu anne, babalar tarafından çocuklarına anlatılmalıdır. Yazılan yazılar sebebiyle hem devlet malına zarar verilmekte hem de çevre ve görüntü kirliliğine neden olunmakta, tekrar temizlenmesi ise kurumlara ciddi külfet getirmektedir. Kamu mallarını böylesine hoyratça kullanmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu konuda bir akaryakıt firmasının 2000 yılından bu yana sürdürdüğü ve Türkiye’de yapılan en uzun soluklu toplumsal projelerden biri olan Temiz Tuvalet Kampanyası, Türkiye’nin önemli bir sorununu hedef almaktadır.

Temiz Tuvalet Kampanyası ” Türkiye’nin gündemine “tuvalet temizliği ve hijyen” konularını getirerek, ülkede bu konuda bir bilinç oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirildiği firma yöneticileri tarıfından söylendi. Bu kampanya genişletilebilir. Buna bağlı olarak 2009 yılı sonunda kampanyayı bir adım daha öteye taşıyarak “Sevmek Korumaktır” projesi hayata geçirildi. Bu tür kampanyalar sadece bir iki kurumun yapacağı bir kampanya olmamalı. Topyekun seferberlik ilan edilmeli. Belediye, diyanet, milli eğitim bu tür kampanyaların öncüsü olmalı, aileler bu işe dahil edilmeli.

Belediye her mahalle için bir hijyen elemanı bünyesinde barındırabilir. Bu eleman bu tür yazıları temizlemeli. Her ay su faturasına ilave edilecek 1 TL ile bu elemanın masrafı çıkartabilir. Osmanlı’da bu böyleydi. Yere tüküren insanların tükürükleri üzerine kireç döken bir eleman vardı. Şimdi de maaşı diyanet veya belediye tarafından karşılanmak üzere böyle elamanlar tutulabilir. Bu ülke bizimdir. Tertemiz bir yaşam alanı olması için herkes elbirliği, gönül birliği içinde olmalıdır. Unutmayın “temizlik imanın yarısıdır”.


 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

serdar

21 Şubat 2018 Çarşamba 15:46

Ne yaparsak yapalım düzelmezler tek çare kapalı tutacaksın cami vakti açacaksın

AK

21 Şubat 2018 Çarşamba 14:12

Bunu yapanlar şöyle düşünüyor olsa gerek.Ben başkalarının pisliğini temizliyorum başkaları da benimkini temizlesin.Kompleksli insanlar olduk ve bu şekilde açık ediyoruz kişiliğimizi.

Spartalı

21 Şubat 2018 Çarşamba 13:19

Ailelerinde suç düzgün eğitememişler.

Çaresiz

21 Şubat 2018 Çarşamba 12:20

Bende bu konuya çokca üzülenlerdenim. Hiç içinizde, tertemiz bir cami tuvaleti göreniniz varmı..?? Yok tabi.. müslümanız, cumaya en azından gidiyoruz, dedikodu, onu bunu çekiştirme, 3 kuruş için 5 takla, küfür zifir, kamu malı bilmem ne vs vs. Ama müslümanız.. imanın yarısı temizlikte sınıfta kalmışız.. paralı olmasına rağmen çoğu tuvalet fayans kırık, çeşme bozuk, pislik vs.. düzelmicek bu bozuk dünya..

Kemal hasoğlu

21 Şubat 2018 Çarşamba 12:04

Tabi bi tükürük bekçsinin maaşı yansımamıştı faturalara zaten o da yansısın. Ülke yolgeçen hanı olsun. Herçeşit insan var sonra onların pisliklerini kapatmak için...Gidin Allah aşkına yaaa

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR