19 Mart 2024 Salı

Yol ortasında kurban kesen belediyeye 8 bin lira ceza

Yol ortasında kurban kesen belediyeye 8 bin lira ceza

Isparta

ISPARTA'nın Yalvaç Belediyesi'ne yeni alınan araçların tanıtıldığı törende 2 büyükbaş hayvanın kurban edilmesine ilişkin hayvan severlerin şikayetleri üzerine 8 bin TL para cezası uygulandı.

Yalvaç Belediyesi tarafından alınan binek araç, kamyonet,kamyon, süpürge aracı, iş makinesi, kazıcı ve itfaiye araçlarından oluşan 27 aracın tanıtımı ve hizmete alımı dolayısıyla 5 Mayıs'ta tören düzenlendi. Tören kapsamında Çınar Bulvarı'nda araçlar için kurban kesimi yapıldı. Kamyonete yüklenerek getirilen her biri yaklaşık 300 kiloluk 2 büyükbaş hayvan, iple ayaklarından kepçeye bağlandıktan sonra çekilerek aşağı indirildi. Ardından askıya alınan hayvanlar, İlçe Müftüsü Abdülkadir Çakıl'ın duası ve tekbirler eşliğinde sırayla kurban edildi.

HAYVANSEVERLER ŞİKAYETTE BULUNDU

Hayvan kesimine ilişkin görüntüler hayvanseverlerin tepkisine neden oldu. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED)aracılığıyla BİMER, CİMER, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Isparta Valiliği ve Yalvaç Kaymakamlığı'na konuyla ilgili şikayet dilekçeleri gönderildi. Yalvaç Belediyesi'nin hizmete sunduğu araçlar için vicdana ve ahlaka aykırı şekilde hayvanlara eziyet ederek 2 büyükbaş hayvanı 5199 ve 5996 sayılı kanunlara aykırı olarak kestiği, kesim esnasında dini kurallar yanında hijyen ve gerekli kesim koşullarını sağlamadığının açıkça görüldüğü gerekçesiyle ilgililer hakkında gerekli cezaların verilmesi talep edildi.

8 BİN TL CEZA UYGULANDI

Şikayetler üzerine Yalvaç Belediyesi hakkında yasal işlem yapılmasına karar verildi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü vasıtasıyla 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'nun 9'uncu maddesinin "Hayvanların kesimi ve hastalık kontrolü amacıyla itlafı,hayvanlarda heyecan, acı ve ıstırap oluşturmadan, uygun araçlar kullanılarak yerine getirilir", "Hayvanların barınma, nakil, kesim öncesi ve kesimi sırasındaki hayvan refahı esasları bakanlıkça belirlenir. Hayvan kesimlerinin bakanlıktan onaylı kesim yerlerinde yapılması zorunludur"bentleriyle; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği'nin 12'nci maddesi "Hayvanların kesilmesi dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır.Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır" uyarınca 8 bin TL cezai işlem uygulandığı ve cezanın belediyeye tebliğ edildiği belirtildi. Konuyla ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü'nün de Yalvaç Belediyesi hakkında soruşturma yürüttüğü kaydedildi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Rezıllık!!!

20 Haziran 2017 Salı 21:30

Allah bın belasını versın onların!! Gun yuzu gormeyın ınş!!

HEMŞERİ

23 Haziran 2017 Cuma 15:00

İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜNE PARA İHTİYAÇMIŞ ŞİKAYET EDENDE ORDA ÇALIŞIYORDUR MUTLAKA

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR