26 Nisan 2024 Cuma

YIKILMAMASI MUCİZE

YIKILMAMASI MUCİZE

Isparta

Metro Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi Kurucusuİnşaat Mühendisi Mustafa Özaydın, Gülistan’da karşılaştığı tabloyu anlattı:‘Yıktığımız binaların bugüne değin ayakta kalması bir mucize. Binalardan numunedâhi alamadık. Makineyi vurduğunuz an

 

1999 ÖNCESİ YAPILARINTÜMÜ RİSK ALTINDA

 ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların DönüştürülmesiHakkındaki Kanun’ için (‘- doğru bir reform’) yaklaşımında bulunan İnşaatMühendisi Özaydın, ‘1999 öncesi yapıların tamamının risk altında olduğu’ teziniortaya attı. Yapıların yıkılıp tekrar inşa edilmesinin şart olduğunu söyleyenÖzaydın; formül önerdi: ‘Isparta’da 106 Müteahhit var. İlla kat karşılığıanlaşmaya gerek yok. Devlet, 100 Bin TL’ye kadar düşük faizli kredi veriyor.İstedikleri bir Müteahhitlik şirketi ile anlaşabilirler.’

 MAKİNEYİ VURDUĞUN AN BİNA TOZ- TOPRAK OLUYOR

 Özaydın, şöyle dedi: Yıktığımız binaların bugüne değinayakta kalması bir mucize. Binalardan numune dâhi alamadık. Makineyi vurduğunuzan bina toz- toprak oluyor.’

 

KANUN BİR REFORM

 

‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların DönüştürülmesiHakkındaki Kanun’ için (‘- doğru bir reform’) yaklaşımında bulunan İnşaatMühendisi Özaydın, herkesi sağduyulu olmaya davet etti.

 

KANUN BİR REFORM

 

Metro Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi Kurucusuİnşaat Mühendisi Mustafa Özaydın, ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki AlanlarınDönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’ için (‘- reform’) tanımlaması yaptı.

 

Büyük çapta zihniyet devrimi yaratan Kanun’un aslında 1999Marmara Depremi’nden sonra çıkartılması gerektiğini anlatan Özaydın, yaşamgüvenliği açısından çok hızlı hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

 

‘1999 öncesi inşa edilen yapıların risk altında olduğu’tezini ortaya atan Özaydın, çarpıcı saptamalar yaptı:

 

“Kentsel Dönüşüm kapsamında yeni projeler hayatageçiriyoruz.

 

Yıktığımız binaların bugüne kadar ayakta kalması bir mucize.

 

Allah’ın isteği dışında bu binaların ayakta kalmasına akılermiyor. Biz binalardan karotlar alıyoruz. Biz bu binalardan numune dâhialamadık. Makineyi vurduğunuzda bina toz toprak oluyor. Isparta’nın bu bombanınüzerinden kalkması gerekiyor.”

 

ZEMİN ÇOK ÇÜRÜK

 

Yapı üretim sürecinde zemin etüdü projelendirilmesiyapıldığına atıf yapan İnşaat Mühendisi Özaydın, sözün bittiği anı gösterenveriler paylaştı:

 

“En sağlam zemin 1’dir. En çürük zemin ise 4’tür

 

Isparta’da zemin 4 ile karşılaştık. Buranın altı biraz kumbiraz kirst. Daha alt tabaka ise Pomza. İnanılmaz oranda bozuk zemin

 

Örnek ile anlatayım; Afyonkarahisar’da Devlet Hastanesi inşaettim. Oradaki zemin bile buradan sağlam.

 

Sözün özü şudur:

 

Beton: Zayıf

 

Demir: Eksik

 

Uygulama Teknikleri: Çağ dışı

 

Kendi özelimden örnek vereyim: Halıkent’te evim vardı.Tadilat yaparken beton ufalanıyordu.

 

Modern toplumlarda bu evlerde oturulmaz. Akıl kârı değildir.

 

1999 ÖNCESİ YAPILARIN DEPREME DAYANIKLILIK ANALİZLERİYAPILMALI

 

Kamu binaları için depreme dayanıklılık analizleri yapıldı.

 

Ancak özel mülkiyetler için de mutlak ihtiyaç var. Özel mülksahipleri kendi imkânları ile yaptırmalıdır.

 

1999 öncesi yapılan bütün binalar risk altındadır. Sağlamsao da tesadüf eseri biraz daha sağlam olabilir. Beton biraz sağlamdır veya birazgeç yıkılacaktır. Sadece beton dökmekle olay bitmiyor. Projeniz sağlam olacak,zemin etüdünüz sağlam olacak.  Birçoketken var. 1999 öncesi bu bilinç yoktu.”

 

ISPARTA BU BOMBANIN ÜZERİNDEN KALKMALIDIR. KENT YENİLENSİN

 

Metro Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özaydın,testler ışığında Isparta’nın yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini söyledi.Projelerin illa kat karşılığı yapılmasının şart olmadığını anlatan Özaydın,yöntem de gösterdi:

 

“‘Isparta’da 106 Müteahhit var. İlla kat karşılığı anlaşmayagerek yok. Devlet, 100 Bin TL’ye kadar düşük faizli kredi veriyor. İstedikleribir Müteahhitlik şirketi ile anlaşabilirler.

 

Önemli avantajlar var. Yapı Ruhsatı Harcı ödemiyorsun. 18 aysüre ile kira desteği alıyorsun. En önemlisi can güvenliği

 

Modern, sağlıklı, ısı- ses ve su yalıtımı uygun yapıyakavuşuyorsun

 

Kesinlikle ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki AlanlarınDönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’u çıkaranlara dua edilmesi gerekir. Bu birreform… Ama çok geç kalındı.

 

RANT ELDE ETMEK İSTENMESİ EN BÜYÜK ENGEL

 

Kentsel Dönüşüm’ün büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Özaydın,‘rant elde edinimi çabalarının’ büyük bir sorun yarattığını savundu.

 

MÜTEAHHİTLİK ŞİRKETLERİNİN MALİ GÜCÜ DENETLENMELİDİR

 

Isparta’da ortalama 2.500 konut satıldığını ifade edenÖzaydın, Müteahhitlik şirketlerinin yapı güvenliği açısından sınıfı geçtiğinikaydetti. Ancak Müteahhitlik şirketlerinin mali yapılarının mutlakadenetlenmesi gerektiğini bildiren Özaydın, şu çarpıcı tespitlerde bulundu:

 

“Müteahhitlik sistemi sağlıklı

 

Kim yaparsa yapsın evler düzgün, sağlıklı, güvenilir

 

Kentsel Dönüşüm Projesi yapmak isteyen hak sahipleri içinbilgi paylaşayım: Onların bakması gereken tek nokta ekonomik gücündenetlenmesidir.

 

Müteahhitlik şirketi batarsa kötü olur. Bütün işler yarımkalır.

 

Önerim, Devlet imkânlarını kullanarak evlerini yenilesinler.Herkes ‘kat karşılığı’ beklerse süreç uzar.

 

Kredi kullanarak ‘Ada Bazı’ndan’ bir araya gelip ihaleyeçıksınlar. Tablo böyle olursa Türkiye’nin her yerinden Müteahhitlik şirketleride gelir, proje yapar.”

 

TAŞERON SİSTEMİ BÜYÜK SIKINTI İTİBAR KAYBETTİRİR

 

Müteahhitlik Sistemi’nin de revizyondan geçirilmesigerektiğine vurgu yapan İnşaat Mühendisi Mustafa Özaydın, çarpıcı analizlerdebulundu. Özellikle Taşeron Sistemi’nin ehil ellerde olmaması durumunda sıkıntıyaşanacağını kaydeden Özaydın, şöyle dedi:

 

“Müteahhitlik Sistemi’ne girişte bir kısıtlama yok

 

Herkes müteahhit olabiliyor. Bu bir meslek değil. Okulu yokama belli kriterleri olması gerekir.

 

Devlet Hastanesi’ne Başhekim atayacağınız zaman onun Dr.olması zaruridir. Ama bugün eskiden bu yana uygulanan Isparta’nın herhangi birilin planlamasını yapan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne çok öğretmen atandı.İnşaat sektörü herkese serbest. Çünkü en büyük istihdam inşaatta sağlanır.Köyden çıkar adam rastgele inşaattan içeri girer. Önce amele olarak girer sonrakalfa sonra da taşeron olur çıkar. Bununla ilgili devletin koyduğu kurallaryok. Bu büyük bir sıkıntı. Her mesleği erbabı yapmayınca o meslek grubu itibarkaybediyor.

 

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

 

Metro Mühendislik Kurucusu Mustafa Özaydın’ın öne çıkansözlerine yakın plan:

 

BELEDİYE BİNASINI DA YIKARIM: Ben şantiyeciyim. Siyasetçi,akademisyen değilim. Bizimkisi biraz laz mantığıyla gitmektir.  Bana görev verilse gözünün yaşına bakmamyıkar geçerim. Vatandaşa derim ki ‘sana şurada yer veriyorum, şu zamanda teslimedeceğim.’ Belediye olarak düşünüyorum. Belediye binasından işhanına kadaryıkar geçerim. Kolay mıdır, çok zor bir iştir.

 

Belediye başkanının ve meclis üyelerinin gayretlerinitakdirle karşılıyorum. Ama geniş bir plan. Çok doğru buluyorum. Atılmış önemlibir adımdır.

 

ISPARTA’DA KONUT PAHALI DEĞİL, ARSA PAYI ÇOK YÜKSEK:  Isparta’da arsa payı çok yüksek. Ortalamabugün 200 Bin TL’ye 3+ 1 satıyoruz.

 

Halıkent’te satış ortalaması 182 Bin TL. Bunun yüzde 65’iniarsa sahibine veriyorum diyelim.

 

Orada benim ürettiğim daire sayısı 162.

 

30 Bin M2 kapalı inşaat alanı yaptım. Bir daireyi üretmemiçin 185 M2 inşaat yapmam gerekiyor. Bugün bu işi çok iyi bilen, ekonomik gücü olan birisikonut inşaatını M2’sini 700 TL’den aşağı mal edemez. 160 daireyi üretmek için30 Bin M2 inşaat yaptık. Benim payıma düşen 113 M2. Bunu bölünce 265 M2 inşaat yaptım birdaireyi üretmek için. Bunu 700 TL ile çarpın. 185 Bin TL maliyet. Ben ortalama182- 200 Bin TL bandında sattım. Benim hedefim bir daireden 20 Bin TLkazanmaktır.

 

Sözün özü şudur: Isparta’da daire fiyatları yüksek değildir.Arsa payları astronomiktir.”

 

ENGELSİZ YAŞAM ALANI

            KentselDönüşüm kapsamında üzerinde çalıştığı Saba ve Metropolitan Projelerini deanlatan Özaydın, en büyük farkı anlattı:

 

‘Fiziksel duyarlıların tüm ihtiyaç ve gereksinimlerekusursuz şekilde yanıt verecek alt ve üst yapılar.’

 

Projelerin tamamının kapalı otoparka sahip olacağınıkaydeden Özaydın, şöyle dedi:

 

2015 Yatırım Planı’nda en büyük hedefim Karayolları Evleri

 

Şu an Metropolitan ve Saba Evleri üzerinde çalışıyorum.

 

Kentsel Dönüşüm için ilk adım attığım YSİ Evleri idi. Çokistedim o projeyi. Ancak 1 daireye karşılık 2 daire istediler. Bu mümkün değil

 

ULAŞIM:  Ulaşım ileilgili Belediye Başkanlığı’nın önemli öngörüleri var. Biz arka sokaklardan 5’erM2’yi bedelsiz olarak terk ediyoruz. Bugün 10 M yol; benim tarafımdan 5 M’yi karşılıkbeklemeden Belediye’ye bırakıyorum. Karşı tarafında yapılacak olduğundan 5 M’deo terk edecek. Ara sokaklarda 20’şer M yol ortaya çıkıyor.

 

YÜZDE 100 YAŞAM ALANI: Artık konut sistemi de değişiyor.Yeni kültür Yaşam Alanı… Benim projelerim yüzde 100 ev… Ne demek, Kreş’tenToplantı Salonu’na kadar her unsur var. Spor alanı var.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR