24 Nisan 2024 Çarşamba

YARIM ASRIN İYİLİK HAREKETİ

Kurtuluş Savaşı'nda ve Balkan Savaşı'nda cephede savaşan Türk askerleri için fabrikalarda mermi yapımı için çalışan, giyecek ihtiyaçlarını karşılayan kadınların kurduğu ve adını Atatürk'ün koyduğu Yardımsevenler Derneği'nin Isparta Şubesi 50.yılını kutluyor.

Isparta

Yardımsevenler Derneği ile tanışmanız nasıl oldu? Nezaman başkan oldunuz?  

Ben çocukken bildiğim bir tek Yardımsevenler Derneği vardı. 1960’lı yıllarda yılbaşı balolarını hep Yardımsevenler Derneği yaparmış.Annemle babam hep katılırlarmış. Babam çok yardımcı olurdu. Zaten o zamanki yönetimdekiler dostlarımızdı, evimize gelip giden insanlardı. Benimçocukluğumdan beri yardımlar yapılırdı. Ben 92 yılında rahmetli Beyhan Kaylan’ın telefonuyla bu derneğe üye oldum. 1996 yılı mart ayında beni Beyhan abla aradı ‘derneği gençleştirmek istiyorum seni de aramızda görmek istiyorum seçimler var’ dedi. O zaman 33 yaşındaydım. ‘Cuma günü Ticaret ve SanayiOdası’nda  seçim var seni de yazıyoruz.Listeye gireceksin ama yedeğe de girebilirsin’ dedi. Ben gittim, seçime girdim.Tabi yedeğe girmeden asile girdim. Beyhan abla beni sekreter yaptı. O rahmetli olunca Hayriye Beyhan başkan oldu. Ben sonra ikinci başkan oldum. 2004’te isebaşkan oldum. Dernek yoktu bir tek Yardımsevenler vardı. Kızılay Derneği vardı.Bu sene genel merkezimiz Ankara'da 87. yılını kutladı. Biz Isparta'da 50.yılımızı kutluyoruz.

 

Yardımsevenler Derneği'nin en önemli amacı nedir? Ne tür yardımlar yapıyor?

 

Bu zamana kadar eğitim kurumlarımıza, sağlık kuruluşlarımıza, fakir yurttaşlarımıza ekonomik katkıda bulunmak, son zamanlarda ağırlıklı olarak öğrenci okutmak (üniversite) üzerine yoğunlaşmış bulunuyoruz. Şu anda isimleri önemli değil ama pek çok kişi var. Avukatlıkyapan, doktorluk yapan, mühendislik yapan iş adamı olan. Çok kişiyi okutmuşuz.Maddi durumu iyi olmayan kişiler ama bunu hissettirmeden yapıyoruz. O insanlar yardım almaya geldiklerinde yüz ifadelerini bir görseniz. Ben diyorum 5 dakikagelin 6 değil. O utangaçlığı, sıkkınlığı görseniz. Birkaç anımı sizinlepaylaşmak istiyorum. Bir çocuk geldi elinde bir kutuyla ‘başkanla görüşeceğim’dedi. ‘Benim’ dedim ‘aa siz misiniz? Ne kadar genç görünüyorsunuz’ dedi. Demekki yaşlı birisini bekliyordu. ‘Ben yalnız görüşeceğim ama’ dedi. Nasıl zangırzangır titriyordu. Dedi ki ‘ben Karadeniz Tıp’tan mezun olan çocuğunuzum ama içeriye giremeyeceğim. Ben Iğdır Sağlık Ocağı’na atandım eğer doktor olursam size yardım edeceğim eğer edemezsem bilin ki daha atanamamışımdır.’ Bir gün birbaşka çocuk geldi saçı uzun elinde gitarı var. Ben çıkarken gördüm ‘benim saçımuzun olduğu için teyzeler benden hoşlanmadı’ dedi. ‘Ben severim böyle uzun saçlı gençleri’ dedim. ‘Bakın benim annem yok, babam yok babamın arkadaşınınyardımıyla geldim. Konuşmak için geldim isterseniz yardım edin isterseniz etmeyin’ dedi. Ama şimdi Konservatuarda öğretim görevlisi.

 

        

 

O günü hiç unutmuyor

 

O zamanlar HASVAK ve biz Devlet Hastanesi’ne SSK Hastanesi’ne yardımlarda bulunduk. Ertuğrul Dokuzoğlu bey vali idi. Bize‘şurayı yapacaksınız, burayı yapacaksınız’ derdi. Unutamadığımız anılarımız varbu dernekte. Bir çocuğumuz geldi arkadaşım sürekli ayakkabılarını gösteriyor.Ayakkabısının altını iple bağlamış. Dere Mahallesi’nde oturuyormuş. Bazen sabah6 da kalkıp üniversiteye yürüyormuş kış günü. ‘Bayram geliyor gel sana bayramlık alacağım’ dedim. Hiç unutamam o günü. Üzerinde incecik bir gömlek var, 2 gömleği üst üste giymiş. Özkutlulara gittik sağ olsun onlar bize çok yardımcı oldu. Ben bot alacağım çocuk spor ayakkabılarını elliyor sürekli. Bendedim ki çocuğa ‘sana bot alacağım kış günü.’ ‘Teşekkür ederim spor ayakkabıları nasıl bir şeydir ki ona bakıyorum’ dedi. ‘Arkadaşlarımda görüyorumsürekli benim hiç olmadı’ dedi. Ayakkabıcı işaret etti ‘o da benim hediyem olsun’ dedi. Çocuk spor ayakkabıları giydi botları yanına aldı. Sonra gittimona bir kaban aldım. O da şimdi sanıyorum ya Koç da ya Sabancı’da. Kiminin nikâh şahidi oluyorsunuz kiminin isim annesi.       

 

100’e yakın öğrenci okutuyoruz. Şartlı bağışçılarımızdan hazirana kadar 100 TL bağış alıyoruz, makbuz kesiyoruz. Sadece üniversite öğrencilerine veriyoruz. Liseden 5-6 çocuğumuz var onlara da kıyamadık.İlkokuldan beri veriyoruz. Biz devletten hiç yardım almıyoruz. Gezi, yemek,organizasyonlar yapıyoruz. Öğrencilerimize aylık 100 TL. para veriyoruz. Yılda iki kere yaşlı kadınlarımıza para veriyoruz.     

 

Vali Ertuğrul Dokuzoğlu’nun önderliğinde yine Valimiz Halil İbrahim Daşöz’ün önderliğinde Büyük Kışla, Küçük Kışla oralarda yardımlar yaptık. Devlet Hastanesi’ne oda yaptık. Sigorta Hastanesine cihaz aldık. Birçokokula bilgisayar aldık. 3 yıl önce Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda ana sınıfıoluşturduk. Genel Merkezimizin bir projesiydi. Her alanda yardıma koşuyoruz.

 

Soma olaylarında, depremlerde kısacası nerde ihtiyaç varsa koştuk. Onun için yardımlaşmanın önemi olmaz mı? İnsan insana muhtaç. İlla kidurumu iyi kötü olması önemli değil. Ben Valilikte mütevelli heyetinde de çalıştım. Bir kere yardım yaptığınızda mutlaka bir geri dönüşümü oluyor. Bir'Allah razı olsun' demeleri, o teşekkürleri insanı daha çok şevk ediyor. Sizidaha fazla yardım etmeye yönlendiriyor. Keşke daha fazla yardım edebilsek, 100 TL neye yarar ki. Ama bizim bütçemiz bu kadar. Sizin çocuğunuz da okuyor empati yapın, çok önemli. Bana göre yardımın reklamı olmaz. Onu siz Allah rızası için yapıyorsunuz niyet önemli. Allah o niyeti bildikten sonra gerisi önemli değil.

 

Siyaset yasak reklam asla yok Yardımsevenler Derneği'nin kırmızı çizgileri nelerdir?Nelere dikkat ediyorsunuz?

 

Bizim derneğimiz yardım derneği. İçerisinde siyaset yapmak tamamen yasak. Çünkü biz kamu yararı statüsünde bir derneğiz. Çizgilerimizvardır. Kırmızı çizgilerimiz var. Yardımın reklamı olmaz. Biz köprüyüz.Yardımları banka aracılığıyla yapıyoruz. Yardım yaparken de genel de Ispartalı çocukalara yardım ediyoruz.

 

Şimdi biz 9 asil 9 yedeğiz. Gizli kahraanlarla birliktesayımız 300'ü buluyor. Erkek üyemiz yok ama bağışçılarımız var. Biz sosyaletkinlikler, geziler düzenliyoruz. Genelde gelirlerimizi buradan karşılıyoruz.  Biz Cumhuriyet kadınlarıyız.

 

Yardımsevenler'in tek işi var

 

YARDIMLAŞMAK

 

Bu dernek Kurtuluş Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı öncesindeBalkan Savaşı’nda çok önemli bir misyonu üstlenmiş. Cepheye çorap örmüşyollamışlar, cepheye giyecek örmüş yollamışlar. Gitmiş orada fabrikada mermiyapmışlar, top taşımışlar. Cumhuriyet kadınlarının kurmuş olduğu bir dernek.Onun üzerine adını Atatürk koymuş. Kamu yararına bir dernek. Anayasal birdernek olduğu için siyasetle ve siyasetçiyle ilgisi yok. Tamamen yardımlaşma.Çünkü işin içine siyaset girdiği zaman bu yardımlaşma reklam amacına girer. Bizyardım yaparken ırk, din, dil ayrımı yapmadan, ihtiyaca göre yardım yapıyoruz.

 

Derneklerin artması tabi ki güzel bir şey. Hepimizin amacıortak olsun, çoğalsın. Sayın valimiz İsa Parlak’ın hanımı zamanında o bizitopladı kadın platformu oluşturduk. Hala devam ediyor.  50. Yılı gururla yaşıyoruz. Bu gurur da bizenasip oldu. inşallah yıllar boyu da devam eder. Ben sizlere çok teşekkürederim. Atatürk’ün kurduğu bir derneğiz, tavizsiz çalışıyoruz. En çok aldığımızeleştiri basının önüne çıkmadığımız. Bazı yanlış algılamalara neden olmamakiçin çıkmıyoruz. Topluma faydalı bireyler kazandırmak bizim amacımız.Verdiğimiz parayla bir yarayı sarmayı amaçladık. Hep şartsız verdik geridönüşüm beklemedik. İnşallah hepsi yerlerine ulaşır. Yolları da bahtları daaçık olur inşallah. Vicdan olarak çok huzurluyum. Derneğimize herkesibekliyoruz. Dernek çalışanlarımıza da teşekkürlerimi sunuyorum.

 

 

 

Kadına şiddet büyük bir olay Toplum olarak eğitim şart,Kız çocuklarının okuması ve kadına şiddet konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Kız çocukları tabi ki okuyacak. Ellerinde bir altın bileziği olacak. Yarın evlendiği zaman hayata atıldığı zaman çok önemli. Kadına şiddet büyük bir olay. Özgecan olayı gerçekten feci bir olay. Bilmediğimiz kim bilirkaç tane daha Özgecan var. Toplumda tahammülsüzlük var.  Kadına şiddeti önlemek için ciddi olarak caydırıcı kanunlara ihtiyaç var. Yeni kanun düzenlemeleri gerekiyor.

 

Uz. Dr. Erdoğan Sevük eşim, arkadaşım, sırdaşım Erdoğan beyle hayatınızı birleştirdiniz. Nasıl tanıştınız.Erdoğan bey nasıl bir eş?      

 

Erdoğan Bey; hem insanlığı, sabrı, babalığı, doktorluğu veeş olarak hoşgörülü bir insan. Çok saygı ve sevgi duyduğum bir eş. Bunları içimden gelerek söylüyorum. Erdoğan Sevük benim en büyük dayanağım.

 

Biliyorsunuz Erdoğan Bey rahmetli eşini kaybettikten sonra (keşke o da yaşasaydı yuvaları dağılmasaydı ama hayatın ne getireceğini bilemiyorsunuz) gerçekten çok zor bir dönem geçirmiş. Barış çok küçükyaştaymış. Ama o iki evladını o kadar pırıl pırıl yetiştirmiş. Hem annelik, hem babalık yapmış. Bunu çoğu kimse yapamaz.

 

 

 

Herkes gücü yettiğinde bir yardımlaşma faaliyeti içerisinde yer almalıdır

 

Yardımsevenler Derneği'nin gizli kahramanlarından Alev Sevük'ün eşi Erdoğan Sevük, yardımlaşmanın önemine dikkat çekti. Devlet Hastanesi'nin efsane Başhekimi Uz. Dr. Sevük, şöyle konuştu:   

 

"Ben Yardımsevenler Derneğini biliyordum ama eşimletanıştıktan sonra içeriğini ve misyonunu öğrendim. Gerçekten insanlara yardımyapmak çok güzel bir şey. Onların hem acılarını paylaşıyorsunuz, hem dertdinliyorsunuz, hem de mutluluklarını paylaşıyorsun. Daha önce de yardımediyorduk ama bu kadar olmuyordu. Eşimle tanışıp onların çalışmalarınıgördükten sonra hem takdir ediyorum, hem zor olduğunu düşünüyorum ve görüyorum.O dernekten geldiği zaman bir gün sonra diyor ki 'yanında para var mı? Birbakmışım bütün parasını orada bırakmış. Orada çalışan bayanların hepsi öyle.Ben çocuklarıma da bunu aşıladım. Kızım da, kayınvalidem de rahmetli annem de Alev'i tanıdıktan sonra daha çok yardım yapmaya başladık.

 

HANIMLAR! YARDIM DERNEĞİ BÜNYESİNDE ÇALIŞIN   

 

Eşim benim için çok önemli. Bu nevi bir çalışmada bulunması güzel. Başka insanlar gibi vaktini boşa geçirmiyor. Bunu kimseyi eleştirmek için söylemiyorum. Gerçekten de ben diyorum ki hali vakti yerinde olan insanların, hanımların yardım derneklerinde çalışması gerekiyor. İlla bizim derneğimizde değil. Bir yardım derneğinde üye olması ve üretici güç haline gelmesi çok önemli bir şey. Bu konuda eşime çok büyük saygı duyuyorum.

 

YARDIMIN SİYASETİ OLMAZ        

 

Yardımsevenler Derneği, din, dil, ırk gözetmiyor. Ama sonzamanlarda bazı siyasi görüşlere dayalı yardımlar yapılıyor. Bazı siyasigörüşlere dayalı dernekler kuruluyor. Yakın zamanda Cumhuriyet Savcılarına veTürkiye’deki basına düşmüş bir takım olaylar var, yolsuzlukları var. Ama mesela Yardımsevenler Derneği böyle bir dernek değil. Son zamanlarda moda olmuş gibi,her siyasi görüşün desteklediği bir dernek oluyor. Biz hiçbir siyasi partidenyardım almıyoruz. Buna karşıyız. O zaman o siyasi yapının güdümünde olursunuz."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

İnsan

07 Temmuz 2015 Salı 18:50

Sizler, saf ve iyi niyetlerle insanlara yardımcı olan iyiliksever kişilersiniz. Mütevazi, içten ve samimi duruşunuz, ihtiyacı olan insanlara yaptığınız yardımlardan dolayı teşekkür ederiz. Sizin gibi insanlar artmalı!...

basak sefer

06 Temmuz 2015 Pazartesi 22:09

Kalbinin güzelliği yüzüne vurmuş mütevazı başkan ablam ben sizin ve doktor amcamın sayesinde bu sene ege tipdan mezun oldum diplamami en kısa zamanda getireceğim siz dernek olarak hep yanımda oldunuz bu satırları ağlayarak yazıyorum ben doktor oldum sizin sayenizde ve sizi hiç unutmayacağım Allah sizi ailemizin örnekteki teyzeleri korusun

okuttugun ogrencilerin

06 Temmuz 2015 Pazartesi 22:00

Havalanmayan kendini sadece bizleri okutmaya taşıyan iyilik meleği bizim hem ablamizz hem annemiz oldun sana binlerce teşekkür Allah seni ve ailenini korusun

öğrenci

06 Temmuz 2015 Pazartesi 19:22

Yardımlarınız için teşekkür ederiz. Allah yardım cınız olsun.

erbil ata

06 Temmuz 2015 Pazartesi 18:45

ıspartanın karı kocası fazla havalara girme havanı söndürüler

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR