19 Mart 2024 Salı

YARGITAY, ESKİ GELİNİN DOLANDIRICILIĞINI SUÇ SAYMADI

YARGITAY, ESKİ GELİNİN DOLANDIRICILIĞINI SUÇ SAYMADI

Isparta

Nurettin ARKAN/YALVAÇ - ISPARTA'da 91 yaşındaki Nuriye Özkul'un çayına ilaç katarak, notere götürüp aldıkları vekaletname ile ev ve arsa tapusunu üzerine geçiren eski gelini 69 yaşındaki S. Ç. Ö.'ye yerel mahkemenin verdiği 1 yıl 9 ay 20 gün hapis cezası, Yargıtay tarafından eski gelin 'kayın hısım' (evlilik sonrası oluşan akrabalık) olduğu gerekçesiyle bozuldu.

Şarkikaraağaç'ta 6 yıl önce meydana gelen olayda, 40 yıl önce eşinden boşanan S. Ç. Ö. ile oğlu C. S., iddiaya göre Nuriye Özkul'un evine geldi. İddiaya göre anne- oğul, yaşlılık nedeniyle algılama güçlüğü çeken kadının çayına ilaç attı. Uyuklayan kadının evini arayan S. Ç. Ö. ve C. S., ev ve arsasına ait tapu belgesini buldu. Eski gelin ve oğlu, ev ve arsanın satışını yapabilmek amacıyla sersemlemiş olan Nuriye Özkul'u önce notere götürerek vekaletnameye parmak bastırdı. Ardından Özkul'u tapu müdürlüğüne götürdü,sonrasında da evine getirip bıraktı.

YARDIMCI KADIN SORUNCA ORTAYA ÇIKTI

Nuriye Özkul'un evinde yardımcı olarak çalışan kadın bir süre sonra eve geldiğinde Özkul'u sersemlemiş görünce ne olduğunu sordu.Yaşadıklarını anlatan Nuriye Özkul, yardımcı kadınla birlikte tapu müdürlüğüne gitti. Tapulu ev ve arsasının, torunu C.S. tarafından vekaletnameyle eski gelini S. Ç. Ö.'ye satıldığını öğrendi. Özkul, eski gelini ve torunu hakkında suç duyurusunda bulunurken, tapu iptal davası açtı. Aynı dönemde görülen tapu iptal davası sonucu Nuriye Özkul, tapularına yeniden kavuştu.

YARGITAY'DAN 'KAYIN HISIM' VURGUSU

Savcılık C.S. hakkında takipsizlik kararı verirken, S. Ç. Ö. hakkında ise Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2011 yılında 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan dava açıldı. Mahkeme, S.Ç.Ö.'yü 1 yıl 9 ay 20 gün hapse mahkum etti. Kararın temyize gönderildiği Yargıtay 23'üncü Ceza Dairesi2 4 Mayıs 2016 tarihli kararında yerel mahkemenin kararını bozdu. , Gerekçe olarak, TCK'nın 167'nci Maddesi b bendi'ndeki 'Yağma ve nitelikli yağma hariç,bu bölümde yer alan suçların; üst soy veya alt soyun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlatlığın zararına olarak işlenmesi halinde ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz' ibaresi gösterildi. S. Ç. Ö.'nün Nuriye Özkul ile 'kayın hısım' olduğunu vurgulayan Yargıtay, dosyayı Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade etti.

CEZA KALDIRILDI

Yeniden görülen davanın duruşmasına Nuriye Özkul ile S.Ç.Ö.'nün 40 yıl önce boşandığı oğlu 73 yaşındaki Mevlüt Sayın katılırken,sanık S.Ç.Ö. hazır bulunmadı. Nuriye Özkul, kendisini kandıran eski gelini ile torununun cezalandırılmasını istedi. İddia makamı Yargıtay'ın bozma kararında,'Akrabalık dereceleri olanlar arasında vuku bulan olayın dolandırıcılık diye değerlendirilemeyeceğinin belirtildiğini' kaydederek, 'bu nedenle bozma ilamına uyulmasını' mütalaa etti. Mahkeme heyeti de bozma kararına uyarak S.Ç.Ö. hakkında verilen cezanın kaldırılmasına hükmetti ve dosyayı kapattı. Heyetin kararı, işitme kaybı yaşayan Nuriye Özkul'a mübaşir tarafından yüksek sesle okundu.

'BUNLAR BENİ MAHVETTİ CEZALANDIRILSINLAR'

Duruşmadan sonra olanları anlatan Nuriye Özkul,"Mahkemelere çıktık, ceza aldılar ama şimdi cezaları kalktı. Beni bunlar mahvetti, cezalandırılsınlar" dedi. Mevlüt Sayın da "Oğlum vekaleti aldıktan sonra eski karıma satış yapmış. Anneme de 'evin arkasındaki arsaya villalar yapacağız' demişler. Halbuki buralar arsa değil tarla. Bunlar hakkında davacı olduk, ceza da aldılar ama şimdi o cezaları kaldırıldı. İşleri güçleri yaşlı insanları aldatmak" diye konuştu.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

vatandas

07 Aralık 2016 Çarşamba 00:17

KENDI AKRABA VE HISMINA BUNU YAPAN ; FIRSAT BULSA HISIM AKRABA OLMAYAN MILLETE NE YAPMAZ DENILIP CEZA ARTIRIMI YAPILMALI! HELEDE KENDINI VE MALINI KORUYAMIYACAK COCUK , YASLI VE ENGELI OLAN KISILERE BÖYLE YAPANLARA BIRDE BU SEBEBLE CEZA ARTIRIMI UYGULANMALIKI ; BÖYLE KÖTÜLÜKLER YAPANLARA VE YAPACAKLARA CAYDIRICI OLSUN?

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR