26 Nisan 2024 Cuma

Yargı Tokadı

Yargı Tokadı

Isparta
Isparta, Antalya ve Burdur’da, ormana zarar verdikleri için 100’e yakın Doğal Taş Maden Ocağı ruhsat sahibi ve yöneticilerine dava açıldı.

İŞGAL, TAHRİBAT

Açılan davaların büyük bir çoğunluğu, ocak sahiplerinin orman sınırlarını aşmak ve işgal yapmak fiili kaynaklı. Orman Yasası’na göre 2­ 7 yıl hapis; TCK’nın 53/ 1 maddesi gereğince de seçme ve seçilme haklarından men cezaları talep ediliyor.

YARGI TOKADI

Isparta, Antalya ve Burdur’da, ormana zarar verdikleri için 100’e yakın Doğal Taş Maden Ocağı ruhsat sahibi ve yöneticilerine dava açıldı. 

İŞGAL, TAHRİBAT

Açılan davaların büyük bir çoğunluğu, ocak sahiplerinin orman sınırlarını aşmak ve işgal yapmak fiili kaynaklı. Orman Yasası’na göre 2­ 7 yıl hapis; TCK’nın 53/ 1 maddesi gereğince de seçme ve seçilme haklarından men cezaları talep ediliyor.

Özellikle Isparta ve Burdur’da artık talan boyutuna ulaşan Doğal Taş Maden Ocakları’na karşı umut verici bir gelişmeler yaşanıyor. Isparta, Antalya ve Burdur’da, ormana zarar verdikleri için 100’e yakın Doğal Taş Maden Ocağı ruhsat sahibi ve yöneticilerine davalar açıldı.

» SINIRINI AŞTI
» İŞGAL ETTİ
» TAHRİP ETTİ


Açılan davaların birçoğu, ocak sahiplerini orman sınırlarını aşması, işgal etmesi kaynaklı. Bu davalarda mermerciler için Orman Yasası’na göre, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis, TCK’nın 53/1 maddesi gereğince de seçme ve seçilme haklarından men gibi cezalar talep ediliyor. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, çevreye zarar verdiği gerekçesiyle mermercilik sektörünün kömür ocağı işletmeciliği ile bir tutularak hedef gösterildiğini iddia etti.

Satıcı şöyle dedi:

«Son dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü arasındaki uyumsuzluk ve koordinasyon eksikliği nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. İki resmi kurumunun birbirine tezat oluşturacak uygulamalarından kaynaklanan sorun, sektörde iş yapan firmaları bunalttı. Bölgemizde 100’e yakın firma sahibi yargılanmaya başlandı ve hapis cezaları ile karşı karşıyalar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 107­108­109­110­111­112­113. maddelerine göre Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) onayı ile her sahaya bir teknik eleman (daimi nezaretçi) görevlendirilmesi zorunlu. Bu teknik eleman ruhsat sahibi firma tarafından teklif edilir ve MİGEM onayladıktan sonra ataması yapılır.”

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı,Türkiye’de hızlı büyümeye en açık sektörlerinin başında doğaltaş ve mermer sektörünün geldiğini ifade ederek, “Gerek dünya doğaltaş ve mermer rezervinin yüzde 30 40’ının Türkiye’de bulunması, gerekse ithalata dayanmayan bir sektör olması sebebiyle sektör, ihracat ve cari açığın kapatılmasında etkin bir rol oynuyor. Antalya, Isparta ve Burdur’dan oluşan bölge illerinde sektör her gün biraz daha büyüyor. Geçen yıl bölgemizden yapılan madencilik ihracatı yaklaşık 800 milyon dolar” dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Selami Türk

01 Temmuz 2015 Çarşamba 09:59

iş işten geçmiş tokat attılıyor diye başlık. Arkadaş Isparta - Eğirdir yolunda sağ tarafta adamlar dağı eritti neredeyse bunca zamandır ses çıkmadı şimdi mi akıllarına geliyor? Çinliler Uygur Türklerini katlederken aynı zamanda doğal ortamımızı da katlediyor. Memlekette kedi - köpek kalmadı.

vatandaş

01 Temmuz 2015 Çarşamba 09:56

Geçenlerde çocuklarla yazılı kanyona gitttik.Gitmez görmez olaydık.Abi ****ar ne hale gelmiş öğle.Ne yol kalmış Ne su kalmış.Ne de dağ,taş kalmışşş.Bu katliama kim izin vermiş bu kadar.Bi köylü anlatıyordu.Çeşmeden su içemez olmuşlar.Sular bulanık akıyomuş.Başka yerlerden dolduruyolarmış.Meşhur sığırlık kalesine çıktık.gezdik.Hemen karşısına ocak yapılmış.Yasak değilmi bu.Kalenin alt tarafında nehir var.ama suyun çıktığı kayalığa ocak açmışlar.Yetkililer bunu görmüyormu acaba.Şuç Duyurum olsun b

zekii

01 Temmuz 2015 Çarşamba 09:45

Bu topraklar için çok geç olmadan biri bu mermer oçağı adı altındaki doğa katliamını durdurmalı.Sonunda hepimiz çok üzüleceğiz.Ülkemiz için ihtiyaç olanı kadarını alalım.Bize yıllarca yetsin.ne işi var pislik ÇİN'e kadar bedava gönderiyoruz.

mahmut aksu

30 Haziran 2015 Salı 17:01

Sütçüler ilçesi çandır köyündeki tamamen kanunsuz, hukuksuz, her tarafı pislik dolu, ihanet dolu, rüşvet dolu doğa katliamlarının biri bitmeden biri başlarken 5 yıldır yalvarmalarıma rağmen vali, orman müdür, çevre ve şehircilik müdürünü böl****e ****ürememişken kendi çabalarımla sütçüler cumhuriyet savcılığına açmış olduğum doğa katliamların çoğu vali tarafından izin verilmez iken siz bu katliamın farkına yeni varıyorsunuz, yine de allah sizden razı olsun. valiyi koltuğundan kaldırıp çandır köyü.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR