19 Nisan 2024 Cuma

VE SEÇİM BAŞLIYOR!

Ak Parti, 1 Kasım'da yapılacak erken seçim için Milletvekili başvurularını bugün itibariyle başlatıyor Ancak, başvurular bu seçimde çok kısa tutuldu ve 3 Eylül Perşembe günü sona erecek. Ak Parti MYK ve MKYK toplantısı geçtiğimiz gün yapıldı ve erken seçime yönelik önemli kararlar alındı. Bu doğrultuda, söz konusu toplantıda alınan ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay tarafından açıklanan kararlar şöyle;

Isparta

PARTİYE MİLLETVEKİLLİK BAŞVURULARI BUGÜN BAŞLIYOR

Ak Parti'de, YSK'nın açıkladığı seçim takvimi çerçevesinde Milletvekili aday adayı başvuruları 31 Ağustos Pazartesi günü yani bugün sabah 08.00'den itibaren başlayıp, 3 Eylül Perşembe günü saat 19.00'a kadar devam edecek. Müracaatlar İl Başkanlarında oluşturulacak 'Başvuru Masaları'na yapılabilecek.

3 DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ YAPANLAR DA BAŞVURABİLECEK

Ak Parti'de '3 dönem kuralı için, 3 dönemliklerle ilgiliadaylıkta bir düzenleme yapılıyor. Bu kısa sürede 3. döneme girenler yine adaylık için başvurabilecek. Kural tamamen kalkmıyor ama parti tüzüğünde böylebir düzenleme yapılıyor.

MİLLETVEKİLİ SADİ BİLGİÇ TEKRAR ADAY OLUYOR!

Öte yandan, Ak Parti sözcüsü Beşir Atalay'ın üç dönem kuralı ile ilgili kendisi gibi 25. dönemde aday olamayan isimlerle bu dönem üçüncü dönemi olan isimlerin sürenin kısa olmasından dolayı 1 Kasım seçimleri için aday olabileceklerini açıklaması Partinin Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgicin tekrar aday olma yolunu açtı. Bilgiç, bu kararla erken seçimde de aday olabilecek.

AK PARTİDE ADAYLAR YİNE MERKEZ YOKLAMASIYLA BELİRLENECEK

Ak Parti, geçen seçimlerde olduğu gibi önümüzdeki erken seçimler için de, Milletvekili adaylarını 'Merkez Yoklaması' şeklinde belirleyecek.

TEMAYÜL YOKLAMASI YAPILMAYACAK MI?

Öte yandan, Ak Parti'de, 1 Kasım'da yapılacak milletvekilierken seçimleri için başvuran aday adayı için değerlendirme niteliğindeki temayül yoklamalarının yapılıp yapılmayacağı ise belli değil. Bilindiği gibi parti, gerek yerel gerek genel tüm seçimler öncesi temayül yoklaması yapıyor.Bu seçimlerde zamanın kısa olmasından dolayı temayül yoklamalarının yapılmayabileceği belirtiliyor.

ENGELLİ ADAYLARDAN PARA ALINMAYACAK

Erken Seçim için başvuracak aday adaylarından alınacak ücretlerde bir değişikliğe gitmeyen Ak Parti, geçen seçimde olduğu gibi 1 Kasım'da yapılacak seçimler için de 7 Haziran seçimindeki uygulamayı sürdürerek Erkek adaylardan 5 bin lira, Kadın adaylardan 2 bin 500 yüz lira alacak.Engelli adaylardan ise hiçbir ücret alınmayacak. Ancak, engelliler engelli olduklarının tespitini gösteren rapor getirecekler.

BAŞVURULAR İLLERE VE GENEL MERKEZE YAPILACAK

Ak Parti'den Milletvekili olmak isteyenler, aday adaylarının başvurularını genel merkeze yapabilecekleri gibi herhangi bir il başkanlığınada yapabilecekler. Partinin aday belirleme sürecine ilişkin de komisyonlar kurulacak değerlendirmeler yapılacak. Parti, Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı seçim takvimi çerçevesinde son aday listelerini 18 Eylül akşamını YSK'ya teslim edecek.

7 Haziran seçimlerinin ardından oluşan meclis tablosundan bir koalisyon hükümeti çıkmayınca 1 Kasım' da erken seçim yapılması gündeme geldi. Hal böyle olunca Türkiye gündemi genel seçimlerden üç ay sonra yeniden secime kilitlendi. Partilerin ve YSK'nın seçim takvimi ile aday listelerinin nasıl oluşacağı da netleşmeye başladı.

7 Haziren seçimlerinde oylarını bir öncesi seçime göre ençok artıran parti olan MHP'de aday adaylığı sureci 1 Eylül tarihi itibariyle başlıyor. Erken seçimde, aday listesinde birinci sıra haricin isimlerde değişikliğe gidilebileceği belirtiliyor.

YSK tarafından erken seçim tarihinin 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacağının açıklanmasının ardından MHP'de de hareketlilik başladı. MHP'den26. Dönem Milletvekili Aday Adaylıkları için başvurular 1 Eylül tarihi itibariyle Genel Merkeze yapılabilecek, MHP'de aday adaylık başvuru süreci 14 Eylül'de sona erecek.

VALİ'NİN YERİ DEĞİŞMEZ

Isparta’da 7 Haziran seçimlerinde bir önceki seçime göreoylarını en çok artıran parti olmasına rağmen, birinci sıra adayı Vali Nuri Okutan'ı Ankara'ya gönderebilen MHP'de şimdi en çok merak edilen listelerin değişip değişmeyeceği.Parti kulislerinden yansıyan duyumlara göre, birinci sıra adayı Nuri Okutan'ın erken seçim de ilk sıra aday olmasına kesin gözüyle bakılırken,diğer sıralardaki İsimlerde değişikliğe gidilebileceği fikri ağır basıyor.

BIÇAKLI İSTİFA EDİYOR

MHP'den iki dönem Isparta Milletvekili adayı olan ancakseçilemeyen Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, yeniden aday olmak için memuriyetgörevinden istifa ediyor. MHP'de iki dönemdir ikinci sıra milletvekili adayı gösterilen ancak seçilemeyen Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, 1 Kasım'da yapılacak seçimler öncesi aday adaylığına soyunuyor. 31 Ağustos tarihinde, Dışişlerindeki görevinden istifa edeceğine kesin gözüyle bakılan Bıçaklı'nın, hangi ilden aday adaylığı başvurusu yapacağının Genel Merkezin tasarrufunda olduğu öğrenildi.

DEMİRTAŞ ADAY

Aday listesinde üçüncü sırada bulunan Ziya Nuhoğlu'nun Genel Merkezin tasarrufu doğrultusunda hareket edeceği öğrenilirken, dördüncü sıra Milletvekili Adayı Mimar Hakan Demirtaş'ın da yeniden aday adayı olacağını yakın çevresine söylediği edinilen bilgiler arasında.

TUNCAY ENGİN NE YAPACAK?

Denizli Vali Yardımcılığı'ndan istifa ederek geçen seçimlerde aday adayı olan eski BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin'i n adaylığı düşünmediği öğrenilirken, Eski Özel İdare Genel Sekreteri ibrahim Yıldınm'ın partiden aday adaylığı için başvuruda bulunmasına kesin gözüyle bakılıyor.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

VURAL

31 Ağustos 2015 Pazartesi 15:04

Kimse aksini iddaa edemez 7 Haziran sürecinde en çok çalışan şüphesiz ki İsmail ÖZDEMİR di. umarım bu defa listede hak ettiğiniz yeri bulursunuz

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR