24 Nisan 2024 Çarşamba

Ve Isparta'daki Yurt Krizi Aşıldı

Ve Isparta'daki Yurt Krizi Aşıldı

Isparta

Belediye, İl Özel İdare'nin 5 bin öğrencilik yurt projesiyle ilgili tavrını değiştirdi. Yurt alanının çapı verildi, yatırımcı firmanınbaşvurusundan sonra inşaat ruhsatı da kesilecek.

 

Isparta Belediyesi'nin inşaat ruhsatı için şart koştuğu altyapı yatırımının yatırımcı firma tarafından gerçekleştirilmesi hususunda anlaşmaya varıldı. Yatırımı yapacak olan Isparta Yurt Yatırım A.Ş, 5 bin kişilik yurdun altyapısını 4 kilometre uzaklıktaki şehir şebekesine bağlama için gereken yatırımı kendisi üstlenecek.

 

AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in Isparta'nın barınma sorununun çözümü noktasında İl Özel İdaresi üzerinden geliştirdiği Türkiye'nin en büyük yüksek öğrenim kampusu projesinde nihayet iş tatlıya bağlandı. Kredi Yurtlar Kurumu'nun kiralama garantisi ile İl Özel İdaresi'nde yapılan kat karşılığı usulü ile ihaleyi kazanan Isparta Yurt Yatırım A.Ş'nin inşaata başlaması için gereken ruhsat, Isparta Belediyesi tarafından verilecek. İl Özel İdaresi'ne ait 100 bin m2'lik Mensucat Fabrikası arkasındaki taşınmaz üzerinden inşa edilecek yurt projesinin inşaat ruhsatına giden süreçteki en önemli eşik açıldı. Isparta Belediyesi, inşaat ruhsatı başvurusu yapılabilmesi için geken imar çapını önceki gün verdi. Isparta Yurt Yatırım A.Ş, 160 bin TL'lik harcı yatırdıktan sonra Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nden arsanın imar çapını aldı.

 

5 bin öğrencilik yurdun yapılacağız taşınmaz üzerinde yüzde93 hisseye sahip Isparta Yurt Yatırım A.Ş ile yüzde 7'lik paya sahip İl Özel İdaresi'nin imar değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yurt projesiyle ilgili ruhsata başvurma hazırlıklarına da başlandı. Hem yüklenici firma hem de İl Özel İdaresi, inşaat ruhsatı için ayrı ayrı Isparta Belediyesi'ne başvuruda bulunacak. Başvurunun yapılmasından sonra eksiklik olmaması durumunda yurt projesi inşaat ruhsatının kısa süre içerisinde verilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Projenin inşaat ruhsatı alındıktan sonra inşaata başlanması için hiçbir engel kalmamış olacak. 5 bin öğrencilik yurdun 2016-2017 Akademik Yıla yetiştirilerek, Kredi Yurtlar Kurumu tarafından işletilecek. KYK, proje kapsamında İl Özel İdaresi'ne 350 öğrencilik kira ödeyecek. Yüklenici firma olan Isparta Yurt Yatırım AŞ'ye de 25 yıl boyunca 4650 öğrencilik kira ödemesi yapılacak.

 

Öte yandan Isparta Belediyesi'nin inşaat ruhsatı için İmar Kanunu'nun 23.maddesi gereğince şart koştuğu altyapı yatırımı konusunda da anlaşmaya varıldı. Yüklenici firma Isparta Yurt Yatırım A.Ş'nin 5 bin öğrencilik yurt kampusunun altyapısını 4 kilometre ötedeki şehir şebekesine bağlamak için yapılacak yatırımı üstleneceğinin taahhüdünü verdiği bildirildi.

 

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ

 

-Isparta'nın yüksek öğrenim barınma sorunu için geliştirilen proje kapsamında İl Özel İdaresi'nin imarda turizm alanı olarak geçen Mensucat Fabrikası arkasındaki (atış poligonu) alanın imar değişikliği talebi Isparta Belediyesi'ne yapıldı. Belediye, bu talebi reddedince imar değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde gerçekleştirildi.

 

-İl Özel İdaresi, imar değişikliği yapılan arsa üzerinde katkarşılığı usulü ile ihaleye çıktı. İhale sonucunda yüzde 7'lik payı İl Özel İdaresi mülküne bırakılan projenin yükleniciliğini Isparta Yurt Yatırım A.Şadlı firma kazandı.

 

- Kat karşılığı usulü ihalesi kapsamında İl Özel İdaresi ile yatırımcı firmanın yerlerinin ayrı ayrı tapulandırılması için gereken arsa ifrazı için Isparta Belediyesi'ne başvuruldu.

 

Belediye, yine bu ifraz işlemini reddedince Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde ifraz işlemi gerçekleştirildi. Isparta Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ifraz işleminin iptaline ilişkin Isparta İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvuru da 'yetkisizlik' nedeniyle reddedildi.

 

- İhale sözleşmesinin imzalanmasından sonra hem Isparta YurtYatırım A.Ş hem de İl Özel İdaresi, 5 bin kişilik öğrenci yurdunun KYK'ya 25yıllığına kiralanması anlaşması yaptı.

 

- Hem Isparta Yurt Yatırım A.Ş hem İl Özel İdaresi'nin projenin inşaatına başlanabilmesi için Isparta Belediyesi'ne yaptığı inşaat ruhsatı talebi 'altyapı maliyetinin yüklenici firma tarafından üstlenilmesi'şartıyla reddedildi. Bunun üzerine projenin inşaat ruhsatı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuru yapıldı.

 

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ruhsat konusundaki çalışması devam ederken Isparta Belediyesi, ruhsat verilmesi için gerekli olan arsa imar çapını ilgili firma ve kuruluşa verdi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

mağdur

22 Aralık 2015 Salı 15:55

başkan 7 TL'lik su ücreti vergilerle birlikte nasıl 19 TL oluyor bunun hesabını hala vermedin? atık su+sabit hizmet bedeli+çevre temizlik bedeli+KDV+evsel katı atık bedeli nedir yahu? Allahın kitabın yokmu be vicdansız!!!

Cemal

20 Aralık 2015 Pazar 14:57

Yusuf ziya günaydını ve bu yurt sorununda ve diğer birçok meselede gösterdiği Tavırdan dolayı belediyeyi özellikle kınıyorum. Yurt sorunu, imar sorunsalı, ıtkm, hepsini kınıyorum Bütün bunların bedelini umarım yasal zeminlerde ödersin, yaptığın geciktirmeler Isparta'ya kaybettiriyor

GENÇ SENİRKENTLİ

19 Aralık 2015 Cumartesi 20:54

VALİ BEYE İÇTEN TEŞEKKÜR EDERİZ BELEDİYE BAŞKANINA KALSA ÇOK ZORLUK ÇIKARTMIŞTI.. EMİNİMİ BU YURT BİTTİĞİNDE KİRALAR ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DÜŞECEK DÜŞMESE BİLE BİR ÇOK FAKİR ÖĞRENCİYİ APARTÇILARIN ELİNDEN KURTARACAK.. PARİS ARKADAŞ MEMLEKET PARİS KİRALAR EL YAKIO

Ali

19 Aralık 2015 Cumartesi 15:07

Yapılacak alt yapıyı sadece yurdun ihtiyacına göre degil o bölgedeki ilerde olması muhtemel yapılasmaya göre yapın. 5-6 sene sonra yenilemek zorunda kalmayın, milli servet israf olmasın, yollar bozulmasın.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR