25 Nisan 2024 Perşembe

Ve 62. Hükümet Programı’nda

Ve 62. Hükümet Programı’nda

Isparta

1951’de; Dereboğazı Gerçekleştirme Derneği’nin çizdiği (‘-Isparta- Antalya arasında Demiryolu Projesi’) 63 yıl sonra içerik, kapsam venitelik genişletilerek hayat buluyor: Başbakan Ahmet Davutoğlu, söz verdi;62’nci Hükümet Programı’na girdi.

 

AKDENİZ GAZETESİ HABERİDİR

 Isparta’nın 63 yıllık özlemi; Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı’nda kurulan 62’nci Hükümet’in Yatırım Programı’nda yer aldı: İlkProje 1951 yılında Dereboğazı Gerçekleştirme Derneği tarafından çizilmişti. O projeninhat, içerik ve kapsamı genişletildi.

 

ÖN KEŞİF İÇİN 9 MİLYAR TL

 

Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı 62’nci Hükümet Programı’nın 153. sayfasında Antalya- Eskişehir- İstanbul arasında Yüksek Nitelikli Hızlı Tren (YHT) yatırımı da bulunuyor. Eskişehir- Kütahya Etabı Mart2014’te başladı. 500 km’yi kapsayan Eskişehir- Antalya Hattı ön keşif bedeli 9Milyar TL. Bu hat, Isparta ve Burdur’u da kapsıyor. İstasyon’un nerede konuşlanacağı ise hâlâ gizemini koruyor.

 

FİNANSMAN TORBA KANUN’DA

Ayrıca Isparta, Antalya ve Burdur’u yakından ilgilendiren YHT için Torba Kanun’un 118’inci yeniden düzenlendi. Bu bağlamda Geçici 26’ncı Madde eklendi. 2014- 2018’de hayata geçirilecek proje için Finansman kaynağı düzenlemesi var. YHT yatırımı, Ziraat’te Türkiye Şampiyonu olan Isparta-Antalya ve Burdur’u Orta Avrupa ve Kuzey Ülkeleri’ne de daha rahat açacak.İhracat artacak, maliyet düşecek.

 İLK FİKİR: 1934 YILI

İLK PROJE: 1951 YILI

UMUT: 2014- 2018 YILI

 

1934’te Türkiye’nin 3’üncü yayını ÜN DERGİSİ’nin ‘Başmakale’olarak kaleme aldığı; 1951 yılında ise Dereboğazı Gerçekleştirme Derneği’nin çizimini yaptığı Isparta- Antalya arasında Demiryolu Projesi için umut… Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 62’nci Hükümet Programı’nda Isparta’nın 100 yüzyıllık rüyası yer aldı. Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar’ı da kapsayan Antalya- İstanbul arasında Yüksek Nitelikli Hızlı Tren (YHT) Projesi 62’nci Hükümet’in Yatırım Programı’nın 153’üncü sayfasında yer aldı.

 

TEK NEGATİF DURUM İSTASYON’UN NEREDE OLACAĞININ HENÜZ NETLİKKAZANMAMASI

 

Isparta- Antalya ve Burdur açısından ‘MÜJDE’ niteliği taşıyan bu gelişmede tek bir negatif gösterge var. Yüksek Hızlı Tren’in İstasyonu’nun nerede konuşlandırılacağı konusu hâlâ açıklanmıyor. Ana İstasyon,Isparta’da mı; Burdur’da mı?… Yoksa kalkınmada stratejik işbirliği yapan Isparta ile Burdur’u memnun edecek ortak bir noktada mı?... Bu konu hâlâ gizemini koruyor.

 

YÜKSEK NİTELİKLİ HIZLI TREN İÇİN ÖN KEŞİF YATIRIMI BAŞLADI

Antalya- Isparta- Burdur- Afyon- Kütahya- Eskişehir-İstanbul Hattı için Ön Keşif Yatırımına başlandı. Mart 2014’te ilk etap Eskişehir- Kütahya çalışmaları başladı. 500 km’yi kapsayan Eskişehir- Antalya Hattı ön keşif bedeli de 9 Milyar TL olarak tespit edildi.

 

PROJE FİNANSMANI İÇİNTORBA KANUN’DA MADDE KONULDU

 

Ayrıca Isparta, Antalya ve Burdur’u yakından ilgilendirenYHT için Torba Kanun’un 118’inci yeniden düzenlendi. Bu bağlamda Geçici 26’ncı Madde eklendi. 2014- 2018’de hayata geçirilecek proje için Finansman kaynağı düzenlemesi var. YHT yatırımı, Ziraat’te Türkiye Şampiyonu olan Isparta-Antalya ve Burdur’u Orta Avrupa ve Kuzey Ülkeleri’ne de daha rahat açacak.İhracat artacak, maliyet düşecek

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

selman

13 Eylül 2014 Cumartesi 23:11

Ispartada bu siyasi kadrolar olduğu müddetce 62 hükümet değilde 162.inci hükümetde gelse Isparta görünür bir yatırım alamaz a ha buraya yazdım..........

tamam tamam

13 Eylül 2014 Cumartesi 14:46

atma recep demedik zaten, bundan sonra atma davut diyoruz okadar, kızma brader. dilimiz sürçmüş recep diye diye. sana da alışacağız pek tabi ki. çok yaşa padişahım. çok yaşa padişahım, ölsün kral.

VATANDAŞ

13 Eylül 2014 Cumartesi 23:43

Buraya sırf birşeyler yazmak için mi yorum yazarsınız anlamıyorum. Haberi bile okuduğuna inanmıyorum. Okusan böyle salakça şeyler yazmazdınız. Hükümet programında başbakanın attığı nerede görülmüş?

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR