29 Mart 2024 Cuma

Vatandaşa Yüklü Fatura Şoku!

Vatandaşa Yüklü Fatura Şoku!

Isparta

Antalya, Isparta ve Burdur'da son aylarda birçok bölgede sıkve uzun süreli yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle çileden çıkan vatandaş,bu kez de 60- 90 günlük yüklü elektrik faturalarıyla şok yaşadı. Yüklümiktardaki faturalarda çarpan etkisi ve zamlı tarife uygulanarak haksız kazançelde edildiği öne sürüldü. 500 TL'yi aşan faturalarla karşılaşan vatandaş, Ocakayı faturalarının iptali için imza kampanyası başlattı.

 

YÜKLÜ FATURALARLA KARŞI KARŞIYA KALDILAR

Antalya'da 2013'ün Haziran ayında özelleştirilen elektrikdağıtım ve perakende olarak CLKAkdeniz bünyesinde oluşturulan iki anonimşirketin uygulamaları, faaliyet alanı Antalya,Isparta ve Burdur'da büyük tepkitopladı. Son aylarda sık sık, uzun süreli ve birçok bölgede yaşanan elektrikkesintilerinden bıkan vatandaş, bu kez de iki ve üç aylık yüklü faturalarlakarşılaşmaya başladı. CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş.'nin buuygulamasına karşın Antalya'da vatandaşlar Ocak ayı faturalarının iptali içinimza kampanyası başlattı. Antalya Barosu, Tüketici ve Fikri Sinai HaklarıKurulu'nca faturalarda kilowatt miktarı arttıkça tüketim, dağıtım, Trt fonu,sayaç okuma, personel gideri gibi tutarların çarpan etkilerinin yükseldiği ve2014'de kullanılan elektriğe, 2015'de okunduğu için de zamlı tarifeuygulandığından haksız kazanç oluşturulduğu yönünde tespitte bulunuldu.

 

MEMURLAR İÇİN MAAŞ AYARI YAPILDI

CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü HalitBakal'ın Aralık ayı başında yaptığı açıklamasında, o dönem için müşterilerdengelen yoğun talep üzerine elektrik sayaçlarını okuma işlemlerinin ayın 15'indensonra ödenebilecek şekilde bir düzenlemeye gidildiğini açıklamıştı. Özelliklememurlar için fatura ödeme tarihlerini ayın 15'inden sonra ödeyebileceklerişekilde yeni bir düzenleme yaptıklarını belirten Bakal, "Faturalarailişkin '45 gün oldu fatura yeni geldi' gibi bazı şikayetler olabilir ve bu birdefaya mahsus okuma planı değişikliği yapıldığından kaynaklandı" demişti.

 

2014 EKİM'DEN BERİ FATURA KESİLMEYENLER VAR

Antalya Barosu Tüketici ve Fikri Sinai Hakları Kurulu'nunyaptığı araştırmaya göre, 2014'ün 10'uncu ayından itibaren belirli bölgelerdefatura kesilmediği belirlendi. CLK'nın memur maaşlarının 15'inde ödeniyorolmasından kaynaklı fatura tarihlerinde bir defaya mahsus değişiklik yapılacağıve 45 günlük olacağı yönündeki açıklamalarının da hatırlatıldığı araştırmada,üç ayı bulan faturaların tespit edildiği kaydedildi.

 

ÇARPAN ETKİSİ EN AZ YÜZDE 10 ARTIRIYOR

2015'in birinci ayından itibaren meskenlerde kullanılanelektriklerin birim fiyatlarında değişiklik yapıldığına dikkat çekilerek, 0 kwile 69 kw, 69 kw ile 100 kw arası gibi kullanılan elektriklerin birimfiyatlarının değiştiği, 60, 75 veya 90 günlük fatura gönderildiği için detüketim miktarının faturada bir aylık tüketim miktarıymış gibi gözüktüğüanlatıldı. Bu durumda da doğal olarak birim fiyatı, yani çarpan etkisinindeğiştiği belirtilerek, "Hem tüketim, hem dağıtım, Trt fonu, sayaç okuma,personel bedelleri gibi ücretlerin hepsi artıyor. Onun hesabını yapamıyoruz.Faturalarda bu yüzden en azından bir yüzde 10 artış var. Örneğin bu bedeller 40lira olması gereken bir faturada 60- 70 lira kadar da çıkabiliyor. Total olarakdüşünüldüğünde ise karşımıza çok ciddi rakamlar çıkıyor" denildi.

 

2014'DE KULLANILAN ELEKTRİĞE 2015 FİYATI

Kurulun araştırmalarında, 2015 yılında elektriğe uygulananzamlı tarife de hatırlatılarak, Ocak ayında gönderilen bu uzun sürelifaturaların 2015 fiyatlarına göre hesaplandığı belirtildi. Yani 2014'dekullanılan elektrik için, Ocak ayından sonra okuma yapıldığından sistemotomatik olarak kullanıldığı dönemdeki fiyata göre değil, 2015'deki artırılmışfiyata göre faturayı hesaplıyor. Kurul avukatları tarafından, hem bu iki konuhem de yüksek tutarlarda gönderilen faturaların taksitli ödenmesi yönündehukuki olarak itirazlarını yapabilecekleri de bildirildi.

 

BİNLERCE İPTAL İMZASI

Diğer yandan dünyaca ünlü imza portalı change.org üzerindebaşlatılan imza kampanyasında 60- 90 günlük faturaların iptali istendi. 300-400 TL hatta 500 TL'yi aşan yüksek meblağlı faturaların vatandaş tarafındanödenememesi gerekçe gösterilen kampanyaya iki gün içinde 6 bini aşkın kişi imzaatarak destek verdi. Sosyal medyada da büyük tepki gösterilen bu duruma ilişkinyapılan paylaşımlarda ise asgari ücretle çalıştığını ve üç kişilik bir aileolduklarını belirten Orhan Gönder isimli işçi, üç aylık fatura geldiğinde ekmekalacak dahi parasının kalmayacağını, insanca yaşama şartlarının yok edileceğinidile getirdi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

erol yılmaz

19 Ocak 2015 Pazartesi 11:47

SERBEST tüketici olanlar, 133 tl yi geçen yani,133*12= 1600 tl yıllık ödeme yapanlar veya bir yıllık tüketimi 4500 mhw olanlar serbest tüketici oluyorlar.faturalarda artık son bir yıllık tüketim faturanın altında yazıyor.CEREAN ENERJİ ZAMLANMAYAN ELEKTRİK ' E GELEREK ZAMLARDAN ETKİLENMEZLER.YILLIK BİR FATURALARI TARAFIMIZDAN KARŞILANIR. CEREAN BAYİİ İRT 0535 298 55 57

iyidir iyi

17 Ocak 2015 Cumartesi 18:23

Çok iyi oluyor özelleştirmeler başladığında bilende bilmeyende kamu kurumlarını eleştiri yağmuruna tutuyordu.Şimdi derdini anlat bakalım kime anlatacaksan iyi oluyor iyi, az bile yapıyorlar.Elektrikten doğal gazdan bir şikayetin olduğu zaman vilayet içinde derdini anlatacağın bir merci varmı yok.oh olsun az bile yapıyorlar

ELEKTRA ENERJİ

17 Ocak 2015 Cumartesi 17:12

Elektrik aboneliğinizi ELEKTRA ENERJİye aktarın böyle sorunlarla karşılaşmayın. Hemde hiç bir ücret ödemeden!!!Son aya ait faturanız ve Kimliğinizle gelmeniz yeterli...Aboneliğini aktardıktan sonra AKEDAŞ tan DEPOZİTOnu da geri al...0.246.240 22 44

mehmet mehmet

19 Ocak 2015 Pazartesi 00:49

Abonelik için hicbir ücret odemeyeceksiniz, ilk 3ay faturanizi biz karsiliyoruz, tedastan depozitini geri al gibi vaatlerle kandırdıgınız aboneler genellikle3ay sonra bu vaatlerin yalan oldugunu anlayip tekrar akdeniz edasa geciyorlar.bu ve bunun gibi firmalara kanmayın sonra ortalıkta muhatap bulamiyorsunuz

Bojuware 201

17 Ocak 2015 Cumartesi 14:59

ohhhh damınıza koyacaktı elinizle verdiniz. Damınızla ağlayınız.

halk

17 Ocak 2015 Cumartesi 13:22

Devlet eli ile vatandaşı soydurma yönteleri kit leri satmanin aci gercekleri

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR