19 Mart 2024 Salı

VALİDEN SANIK AVUKATININ SORUSUNA SERT TEPKİ

15 Temmuz darbe girişimi gecesi, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığında 700 harbiyelinin Ankara'ya götürülme girişimi davasında Isparta Valisi Şehmus Günaydın tanık sıfatıyla ifade verdi.

Isparta

Sanık avukatının tutuklu sanık Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi eski Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya'nın kast ederek "Sizinle sıkıyönetim komutanı gibi mi? Normal mi konuştu?" sorusu üzerine Vali Günaydın, "Hayır öyle bir durum olmadı. Benimle zaten sıkıyönetim komutanı gibi konuşamazdı. Ben bu ilin Valisiyim, zaten öyle bir şey olmasına fırsat da vermezdim" dedi.

Fetullahçı terör örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz hain ve kanlı darbe girişimi gecesi Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığında eğitim gören 700 harbiyelinin Ankara’ya destek için götürülme girişimi davasındaki 27 sanığın Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edildi. Hacı Mustafa Yazıcı başkanlığındaki Isparta 2.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, tutuklu sanıklardan 10’u ve bazı tutuksuz sanıklar ile sanık avukatları hazır bulundu.

SEGBİS ile katıldılar

Tutuklu sanıklar Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi eski Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya, eski Kurmay Başkanı Albay Devran Çetinkaya, eski Bölük Komutanı Yüzbaşı Salih Kolcu'nun, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmanın sabahki oturumunda HTS kayıt raporları mahkemeye gelen sanıklara soruldu.

Mahkemenin öğleden sonraki oturumunda ise Isparta Valisi Şehmus Günaydın mahkeme huzurunda tanık sıfatıyla yer alarak, sanık Metin Akkaya ve sanık avukatının sorularına cevap verdi. Vali Günaydın soruşturma safhasında Cumhuriyet Savcılığına yazılı olarak verdiği ifadelerin tekrar ettiğini ve ifadeye herhangi ekleme yapmayacağını belirtti.

"O saatten sonra iş işten geçmişti"

İlk olarak söz verilen Sanık Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi eski Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya, 15 Temmuz gecesi, Isparta Valisi Şehmus Günaydın ile yaptıkları telefon görüşmelerini anlattı ve ‘Devletimizin ve milletimiz yanındayım’ dediğini beyan ederek, Vali Günaydın’a doğru olup olmadığı sorusunu yöneltti. Bunun üzerine Vali Günaydın mahkeme huzurunda, ilk aramalarında sanık Akkaya’nın cevap vermediğini ve darbe gecesi saat 01.46 sıralarında yaptıkları görüşmede kendisine gece eğitiminde olduğunun söylendiğini aktardı. Yapılan görüşmenin devamında "Gerekli tedbirleri ve kalkışmaya karşı gerekli tedbirleri aldık" dediğini beyan eden tanık Vali Günaydın, "Aradan yaklaşık bir buçuk yıl geçti. Şu anda birebir olarak ne konuştuğumuzu hatırlamam mümkün olmayabilir, ancak saat 01.46’da bana sanık Akkaya ‘Devletimizin ve milletimizin yanındayım’ dedi. Ama o saatten sonra artık iş işten geçmişti. 01.46’dan sonra bir şey ifade etmiyordu" diye konuştu.

 

"Ben bu ilin Valisiyim, öyle bir şeyle fırsat vermezdim"

Sanık avukatı tarafından yöneltilen "Sizinle sıkıyönetim komutanı gibi mi? Normal mi konuştu?" sorusu üzerine tanık Vali Günaydın, "Hayır öyle bir durum olmadı. Benimle zaten sıkıyönetim komutanı gibi konuşamazdı. Ben bu ilin Valisiyim, zaten öyle bir şey olmasına fırsat da vermezdim" dedi.

Mahkeme başkanından sanık avukatına: "Bu yaştan sonra size CMK'yı anlatacak değiliz"

Sanık avukatının Vali Günaydın’a, 16 Temmuz sabahı saat 07.03’teki telefon görüşmesinde, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe Eğitim Destek eski Komutanı Korgeneral Metin İyidil’in harbiyelilerle ilgili istekte bulunup bulunmadığı konusundaki sorusu üzerine Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı araya girerek, "Tanığa sadece soru soracaksınız. Biz bu yaştan sonra size CMK’yı anlatacak değiliz. Tanığı da size teslim etmiş değiliz. Yorum yapmayın, sadece soru sorun" şeklinde konuştu.

Tanık Vali Günaydın, daha sonra o soruya da yanıt verme ihtiyacı duyduğunu dile getirerek, "Sorduğunuz o soru burayla ilgili değil ama ben yine de cevap vereyim. O akşam silahlı şekilde hazırlanan birlikler vardı. Metin İyidil beni aradı ve o askeri birliklerin Külliyeyi ve diğer yerleri korumak amacıyla Ankara’ya sevk edilmesi gerektiğini söyledi. Ben, inandırıcı gelmediği için izin vermedim" ifadelerini kullandı.

Sanık avukatının, 15 Temmuz gecesi hava alanına gidiş saati ve akabinde İl Emniyet Müdürlüğüne gelindikten sonraki süreci sorması üzerine Vali Günaydın, saat 24.00 civarında havalimanında bulunduğunu ve sonrasında güvenli olduğu için saat 02.00 sıralarında da İl Emniyet Müdürlüğüne geldiklerini, süreci oradan yönettiği cevabını verdi.

Silahlı askerler olduğu ses kaydına girdi

Vali Günaydın, sanık Akkaya’nın o gece silahlı askerler ve şahısların hazırlandıkları konusunu kimin söylediği ya da nereden öğrenildiği sorusuna "O gece bize öyle bir bilgi geldi ve ses kaydı vardı. O ses kaydında da zaten silahlı askerlerin olduğu belirtilmiş. Gizli tanık beyanları ve daha önceki soruşturma aşamasında da bulunuyor zaten" dedi.

"O konuşma sizin ikinizi bağlar"

Sanık Akkaya, darbe gecesi sonrasında Kara Kuvvetleri EDOK Muharebe Eğitim Destek eski Komutanı Korgeneral Metin İyidil ile yaptıkları görüşmeden sonra Vali Günaydın’ı arayarak ‘Sizden emir almadan bir yere gitmeyeceğim’ dediğini beyan etti. Daha sonra kendisine ne İyidil’in ne de Vali Günaydın’ın dönüş yapmadığını belirten sanık Akkaya, İyidil’in ‘Ben Valiyle görüştüm’ dediğini iddia etti. Vali Günaydın ise bu duruma karşılık, "O konuşma sizin ikinizi bağlar. Benim beyanlarımda öyle bir şey yok" şeklinde yanıt verdi. Vali Günaydın tanıklık beyanları sonrasında mahkeme huzurundan ayrıldı.

Duruşmaya yarına kadar ara verildi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR