25 Nisan 2024 Perşembe

ULUBORLU’DA 5 BİN YILLIK TARİH VAR

ULUBORLU’DA 5 BİN YILLIK TARİH VAR

Isparta

Uluborlu Belediyesi, Selçuklu döneminin en önemli eserleri arasında bulunan 2 hamamı ayağı kaldırıp, gelecek kuşaklara taşımak amacıyla restorasyondan geçirecek. Belediye, Baltabey ve Karacabey hamamlarının röleve projelerini tamamlayıp, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’nün onayını aldı. Uygulama projesi için Isparta Müze Müdürlüğü denetiminde temel temizlik kazısı yapılıyor.

Bilinen tarihi 5 bin yıllık olan ve Helenistik çağdan bu tarafa izlerin bulunduğu Uluborlu’da tarihe sahip çıkılıyor. Uluborlu Belediyesi, tarihi mirasın ayağa kaldırılması, izlerinin silinmemesi için çok önemli çalışmalara imza atıyor. Tarihe ve kültürel mirasa duyarlı bir yaklaşım gösteren Uluborlu Belediyesi, Selçuklu döneminin en önemli eserleri arasında gösterilen Baltabey ve Karacabey hamamlarını restore ettirecek. Belediye mülkiyetindeki 2 tarihi hamamın röleve projeleri tamamlandı.  Anıtlar Kurulu, röleve projesini onayladı, uygulama projesi için Uluborlu Belediyesi’nden temel temizlik kazısı istedi. Hamamın dip kazısı tamamlandıktan sonra uygulama projesi hazırlanacak ve kurulun onayına sunulacak.

Uluborlu Belediyesi, 5 milyon TL’ye yakın maliyeti olan hamamların restorasyonunu Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yaptıracak. Belediye mülkiyetindeki hamamların vakıf eseri olduğunu ispatlayan vakıf senetleri Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sunuldu. Uygulama projeleri tamamlandıktan sonra hamamlar restorasyon için Vakıflar’a devredilecek. Restorasyon da Vakıflar bütçesi ile yapılacak. Selçuklu döneminden kalma eserlerin restorasyonu tamamlandıktan sonra kent müzesi olarak kullanılacak.

Öte yandan Uluborlu Belediyesi, ilçe merkezindeki Selçuklu Hamamı’nı da tadilattan geçiriyor. İlçe merkezindeki hamam  tadilat edilecek, yanına kapalı yüzme havuzu yapılacak. Belediye, bu proje için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ACI ŞALGAM

22 Kasım 2018 Perşembe 02:45

Sit alanında belediye nasıl çalışma yapar ya. Bunun özel ekipleri olmaz mı? adamlar almışlar ellerine kazma kürek sanırsın bahçede çalışıyor. hadi orada 3000 yıllık bir vazo veya bir çömlek(içinde sikkeleri!...) olsa kazma vursa oda kırılsa o tarihi eseri kim eski haline getirecek? böyle ucuz numaralarla gündem yapmayın yaaa... içler acısı durum.....

Ulu bey

21 Kasım 2018 Çarşamba 21:50

bunlar defineciler gibi duruyorlar. Başganım!!!

Hayrettin Alan

21 Kasım 2018 Çarşamba 14:28

Tebrikler Sayın Başkan. Keşke 20 sene önce yapılsaydı.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR