19 Mart 2024 Salı

Tutuklu Fetöcülere tahliye fırsatı..

Isparta'da etkin pişmanlıktan yararlanan bazı kişilerin tahliye edildiği öğrenildi.

Isparta

Valiliklerdeki OHAL büroları aracılığıyla kamu çalışanlarına gönderilen bir yazıyla, çalışanlar FETÖ’yü çökertmek için itirafçılığa davet edildi. Yazıda ‘etkin pişmanlık’tan yararlanacak eski örgüt üyelerine, verdikleri bilgiler nedeniyle herhangi bir ceza hükmolunmayacağı da belirtildi.

Valiliklerde kurulan OHAL büroları FETÖ üyesi olup da tespit edilemeyenler için harekete geçti. Cumhuriyet savcılıklarının yazılarında “FETÖ/PDY’nin 15-16 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup, örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşların verdikleri bilgiler çerçevesinde örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağlamaları halinde” Türk Ceza Yasası’nın etkin pişmanlık düzenlemesinden faydalanabilecekleri belirtildi. OHAL büroları üzerinden tüm kamu kurum ve kuruluşlarından çalışan personele imza karşılığı duyurulan yazılarda, “Pişmanlık duyan vatandaşlarımızın verecekleri samimi ifadelerin bu örgütün çökertilmesini sağlayacağı fayda açıktır” ifadeleri kullanıldı. Yazılarda, etkin pişmanlıktan faydalanan kamu personeli hakkında örgüt kurmak ve yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan cezalandırılmayacağı anımsatıldı.

İnsan Hakları Derneği’nin verilerine göre, Isparta'da 15 Temmuz darbe girişimini ardından 70 bin 50 kişi hakkında idari işlem başlatıldı, 58 bin 862 kişi gözaltına alındı, gözaltına alınanların 31 bin 48’i tutuklandı. OHAL’in ikinci döneminde hükümet, FETÖ ile ilişkisi tespit edilemeyen kamu personeli için harekete geçti. Cumhuriyet savcılıkları, FETÖ ile ilişkili kamu personelinin Türk Ceza Yasası’nın etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabileceğine ilişkin bilgilendirme yazılar yazdı. Savcılık bilgilendirmeleri valiliklerde kurulan OHAL büroları aracılığı ile askeri birlikler dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderildi.

Örneğin Muş OHAL bürosundan gönderilen ve “Etkin pişmanlık hükmünden faydalanmak isteyen personelin 7 gün içinde Cumhuriyet Başsavcılığı’na ya da kolluk kuvvetine bizzat başvurulması gerektiğinin” ifade edildiği yazının tüm kamu personeline imza karşılığı verilmesi istendi.

OHAL büroları üzerinden gönderilen savcılık yazılarında darbe girişimine ilişkin soruşturmaların “iki ana hat üzerinden yürütüldüğü” belirtildi. Yazılarda, “FETÖ/PDY örgütünün 15-16 Temmuz tarihindeki eylemleri, örgüt üyelerinin aralarındaki birliktelik, örgüt yapıları, organize oluş biçimleri, üyeler arasındaki hiyerarşik zincir nazara alındığında ‘Silahlı Örgüt’ olduğu hususunda tereddüt bulunmamaktadır” ifadelerinin kullanılması dikkat çekti.

İkinci soruşturmalar ile ilgili olarak ise savcılık yazılarında, “Söz konusu darbe teşebbüsü ile iltisakı belirlenememiş olmakla birlikte yasadışı FETÖ/ PDY terör örgütü üyelerine yönelik olup Türk Ceza Yasası’nın 314/2 maddesi kapsamında yürütülmektedir” bilgisi verildi. Söz konusu madde ile örgüt üyelerine beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verileceği hükme bağlanıyor.

‘Ortaya çıkarın, yakalatın’

Etkin pişmanlık uygulamasının anlatıldığı yazılarda, “Örgütten ayrılarak pişmanlık duyan vatandaşlarımız, verdikleri bilgiler çerçevesinde pişmanlık duyduklarını göstererek örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağlamaları halinde cezaya hükmolunmayacaktır” ifadeleri kullanıldı. Yazılarda, etkin pişmanlık düzenlemesi ile “Suç işlemeyi önlemenin, mensup olduğu yasadışı örgütün amaçladığı suçun işlenmesine engel olanların ve işlediği suçtan pişmanlık duyanların cezalandırılmayarak yeniden topluma kazandırılmasının” amaçlandığı belirtildi.

Öte yandan yakın tarihte Isparta'da etkin pişmanlıktan yararlanan bazı kişilerin tahliye edildiği öğrenildi

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

at izi it izi

14 Ocak 2017 Cumartesi 22:51

esas suçlular itirafçı diye dışarda gezecek, içerdeki bazı suçsuzlar da aklanacağız diye çırpınacak, çünkü itiraf edeceği birşeyi bilmediği için başka insanlara iftira mı edecek kurtulmak için nedir yani böylemi ayıklayacaklar at izini it izini???? hiç anlayamıyorum neler oluyor nedir bu olanlar, doğru mu bu karar itirafçı veya iftiracı ol kurtul???

ne olur hocaefendi döngel bitsin bu hasret

14 Ocak 2017 Cumartesi 20:37

bu fetullahçılar kandırıldım allah beni affetsin desin paçayı sıyırsın.

atatürkçü

14 Ocak 2017 Cumartesi 20:31

daha dün genelkurmaybaşkanı terörist diye içeri atılırken,beter olsunlar diyen sahtekarlar şimdi çıkmış fetö fetö diye biyerlerini yırtıyor,hadi ordan riyakar din bezirganları,güç nerde siz orda.sizin ne vatan umrunuzda nede din,sizin dindende haberiniz yok uydurmuşsunuz kafanıza göre bi din gerçek kuran ne diyor bilginiz yok,işiniz gücünüz menfaatiniz dolarlarınız eurolarınız...

2023

14 Ocak 2017 Cumartesi 19:59

Ne kadar saklanırlarsa saklansınlar Devletimizin içindeki fetöcülerin kalanı da temizlenecektir fakat kurumlarda açığa almayla yetkilendirilmiş kişilerin fetöcü olup olmadıklarına bakılıyor mu? Fetö ****ara da sızmış olamaz mı? Özellikle SDÜ bu konuda ciddi bir elekten geçirilmeli. Ayrıca Isparta Valisi, Isparta milletvekilleri ve AK Parti İl Başkanını ve yerel basınımızı da fetöyle mücadelede ön saflarda görmek istiyoruz.

bak seeen

14 Ocak 2017 Cumartesi 01:47

peki sdü rektörü neden fetö ihbarcılarına soruşturma açıyor..bu fetöcüdür diye mahkemede tanıklık yapanı neden uyduruk sebeplerle mahkemeden 1 hafta sonra açığa alıyor. kimse inanmaz siz önce tanıkları koruyun itirafçılar bi dursun ..

Ispartalı

14 Ocak 2017 Cumartesi 00:58

Fetöcüler eliyle Fetö terör örgütüne karşı mücadele et. Şu anda bunu yaşıyoruz.

Salih Sandukcu

13 Ocak 2017 Cuma 22:23

Bu iste ciddi bir ariza var numaralara baktiginiz zaman insanin kafasi karisiyor ilceleri ile bereber 400,000 olan bir sehrin 70 bin 50 kisi hakkinda idari islem baslatiliyor, bunlardan 58 bin 862 kisi gozaltina aliniyor, gozaltina alinanlarin 31 bin 48'i tutuklaniyor, arkadaslar bu sayi toplam sehir nufusunun yuzde kacina tekabul ediyor biliyor musunuz? bunun icinde sadece yetiskinler var, coluk cocuk yok, eger ispartada bu kadar cok tehlikeli terorist var ve herbirisi silahli bir teror orgutun

Mesut

13 Ocak 2017 Cuma 21:30

AKP ye oy vermeyin işinize gelmiyorsa.Şahsen ben kesinlikle AKP ye oy vermiyorum tüm politikası KAOS

Vatandaş

13 Ocak 2017 Cuma 21:10

Çok saçma! O zaman birileri husumeti olduğu kişileri çok rahat fetöcü diye ihbar edebilir yada kendi pisliğini ört bas etmek için bir kaç isim vermesi yeterli olacak öyle mi? Oh ne güzel, ne adil bir sistem. Kurtulmak veya intikam için güzel yolmuş delil yok ispat yok. Pişmanım de bide sevmediğin bir kaç kişinin ismini ver kurtul! Nasıl bir adalettir bu...

yalnız kurt

13 Ocak 2017 Cuma 20:53

hem vatanı satacaksın, sonrada vızazıklayacaksın !! yok böyle adelet, herkes eşşek gibi çalışacak bu hainler himmet yiyyecek, bu Hainler hem kamunun sıvalarını çalacak hem kamuyu yiyyecek,BU ŞEREFSİZLER DEVLETE KEÇ KURUŞ VEĞİ VERDİ ??? BU SIVAVLARI ÇALINAN GARİBANLARIN HAKKINI KİM VERECEK.?

fani

14 Ocak 2017 Cumartesi 00:50

madem bu kadar insan sınavı çalmış bir konuma gelmiş ve sen bunu dillendiriyorsun doğruymuş gibi ama anayasada yeri olan ve sahip olmadığı diplomayla haksız bir konumda haramilik yapan diktatörü neden eleştiremiyorsun? birşeylerin korkusu mu?

Kuş

13 Ocak 2017 Cuma 20:39

Lahananın yaprağını yerken kıtır kıtır sapına gelince mee demek onları kurtarmalıdır... Gerçek fetocuları tespitin en kolay yolu fetoya en çok kimin sovdugune bakın

Fani

13 Ocak 2017 Cuma 20:33

Bu demek oluyor ki suclamada bulunanlarin baskalari tarafindan atilan iftiralar disinda tek bir suc delili yok ellerinde. Yazillar olsun aylardir sucsuz insanlari icerde tuttunuz. Hala daha helal niyetiyle verilen vergilerden aldiginiz maasla karninizi doyuruyorsunuz. Merak etmeyin haksizliga destek olan herkes hesap gununde bu insanlarin tukurukleriyle ****yalari boyaliyacak. Vatani birilerine peskes ceken hainler saraylarda oturuyor ama bu gariplere bu zulmu hak goruyor bu millet. Yuh olsun

saçmalık

13 Ocak 2017 Cuma 20:27

o zaman tüm örgüt itirafçı olsun,hepsi salınsın:),af çıktı da ya tekrar barıştınız da haberimiz mi olmadı,şaşmam valla,kandırıldık zannediyorduk meğer kandırılmamışız derler bu sefer:))

Adali

13 Ocak 2017 Cuma 19:56

Her türlü pisligi yap sonra bir iki kişinin yalandan ismini ver sonra kendini kurtar ne ala Mualla!

Serdar

13 Ocak 2017 Cuma 19:15

Etkin pişmanlık nedir,hainliği ortadan kaldırıyor mu çok yakında hepsini bırakır bide özür dileriz ,adalet bu mudur

Vatansever

13 Ocak 2017 Cuma 17:30

Adam vatana ihanetin etsin itiraf edince salınıyor mu. Yazıktır ya. Bu kadar basit mi yazık yazik

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR