19 Nisan 2024 Cuma

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN TEMSİLCİLERİ İRAN'DA

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN TEMSİLCİLERİ İRAN'DA

Isparta

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, İran Bilgi Teknolojileri ve İletişim Bakanı Mahmoud Vaezi ve İran Sanayi, Ticaret ve Maden Bakanı Rıza Nimetzade ile gerçekleştirdiği ikili görüşmeler sonrasında, basın mensuplarıyla buluştu.


AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in de bulunduğu ikili görüşmeler sonrasında Bakan Zeybekci, Tahran Türk Ticaret Merkezi veTürkiye ile İran arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşmasını anlattı.

Basın toplantısında, Tercihli Ticaret Anlaşmasını imzalayan bakanların ülkelerine ihanet ediyormuş gibi anlaşılabileceklerini ancak güzelbir sonuç için buna sabredilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Zeybekçi, '30 milyar dolarlık hedefe ulaşacağız ve ticaretin önündeki engelleri kaldıracağız ve hedef olan serbest ticaret anlaşmasına en kısa sürede ulaşacağız.' dedi.


İki ülkenin şuan birbirine karşı uyguladığı, iki ülkenin kardeşliğine yakışmayan koruma önlemleri olduğunu söyleyen Zeybekçi, 'Bunları kaldırmak bize nasip olacak. Milli paralarla ticareti önemsiyoruz. Bugün buraya geniş bir heyetle gelmememizin sebebi de Tahrand'a açacak olduğumuz Türk Ticaret Merkezi. Bu merkez, satışın yanında büyük bir alıcı olarak da orada olacak.' dedi.


Bakan Zeybekçi, Tercihli Ticaret Anlaşması'ndaki 254 ürünlük listeye bakıldığında, İran'ın Türkiye'ye satışlarının yılın ilk 5 ayından yüzde 51 arttığı, Türkiye'nin İran'a olan ihracatının ise yüzde 8 oranında arttığını belirterek, 'Hedefimiz bu oranı arttırmak. Biz bu anlaşmaya uzun vadeli bakıyoruz ve hedefimiz tüm ürünlerin ticaretinin serbest hale gelmesi ve öncelikle sınır bölgesinde iki tarafın birbirinin tüm ihtiyacını karşılaması.'dedi.

Konuşmasını heyete gösterilen bu sıcak ve kalpten karşılama için çok teşekkür ederek bitiren Zeybekçi ziyaretin her iki ülke için de yararlı olmasını temenni etti.



YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR