19 Mart 2024 Salı

TÜRKİYE BU YASAK HABERİ KONUŞTU AMA İŞTE O DETAYLAR

TÜRKİYE BU YASAK HABERİ KONUŞTU AMA İŞTE O DETAYLAR

Isparta

OHAL kapsamında yayımlanan 690 Sayılı KHK ile radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, "0800" gibi telefon hatlarıyla arkadaş bulma programlarına yer verilemeyecek. Yayınlanan KHK'dan sonra bazıhaber sitelerinde yer bulan 'evlilik programları yasaklandı' haberlerinin ise gerçeği yansıtmadığı kaydediliyor.

 

Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, 6112 sayılı "Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu"nda yapılan düzenlemeyle radyove televizyon yayın hizmetlerinde, "0800" gibi telefon hatlarıyla arkadaş bulma programlarına yer verileyemeyecek.  689 VE 690 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (KHK) İLE KAMUDANİHRAÇ EDİLENLER

Takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler dedahil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına veya reklamına izin verilmeyecek, sohbet,arkadaşlık hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımı yapılamayacak.

 

Katma değerli elektronik haberleşme hizmet numaraları, yerelaranır numaralar, benzeri özel içerikli hizmetlere ilişkin numaralar ile özelücrete tabi diğer sabit ve mobil numaralar kullanılarak, izleyici vedinleyicileri yanıltıcı veya haksız kazanca neden olacak yarışma, çekiliş,lotarya ve benzeri adlar altında ödül ve ikramiye taahhüt edilemeyecek ve buyöntemle ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması yapılamayacak.

 

TÜRK YARGI YETKİSİNDE KABUL EDİLECEK

 

Türkiye'ye ait uydular üzerinden Türkçe olarak Türkiye'yeyönelik yayın yapan veya yayın dili Türkçe olmamakla birlikte Türkiye'yeyönelik ticari iletişim yayınlarına yer veren yayın kuruluşları, TürkiyeCumhuriyeti Devleti'nin yargı yetkisi altında kabul edilecek.

 

Bu kuruluşların da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yargıyetkisi altındaki kuruluşlar gibi Radyo Televizyon Üst Kurulundan yayın lisansıalması zorunlu olacak.

 

RTÜK'DEN DESTEK

 

RTÜK, yayın hizmetlerinde ailenin ve çocukların korunmasıilkesini gözeterek, ailenin bütünlüğü ve sürekliliği ile çocuk ve gençlerinfiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimlerini destekleyecek nitelikteki aile veçocuk dostu yapım ve dizileri, üst kurulca bir önceki yılda uygulanan idaripara cezalarının yüzde yirmisini aşmamak kaydıyla Aile ve Sosyal PolitikalarBakanlığı ile birlikte belirlenecek usul ve esaslara göre teşvik edecek.

 

MEDYA HİZMET SAĞLAYICILARINA DÜZENLEME

 

Medya hizmet sağlayıcıları, "künye, iletişim ve adresbilgileri ile kayıtlı elektronik posta adresini" Üst Kurula bildirmek veinternet sitelerinde yayınlamak zorunda olacak.

 

RTÜK ilke, yükümlülük veya yasaklarına aykırı yayın yapanveya bu kanun hükümleri kapsamında Üst Kurul tarafından belirlenenyükümlülüklerini yerine getirmeyen medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı,yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiğiaydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden yüzdeüçüne kadar idari para cezası verilecek.

 

Yayın hizmetlerinde ticari iletişimi düzenleyenhükümlerinden herhangi birini yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir yıliçinde yirmiden fazla ihlal eden medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayını, beşgüne kadar durdurulacak.

 

Bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde, medya hizmetsağlayıcı kuruluşun yayınının beş günden on güne kadar durdurulmasına, ihlalinikinci tekrarı halinde ise yayın lisansının iptaline karar verilecek.

 

Programlarının yayını veya yayınları süreli durdurulan medyahizmet sağlayıcı kuruluşun yaptırım kararının tebliğine rağmen kararıngereklerine aykırı olarak yayınlarına devam etmesi halinde yayın lisansınıniptaline karar verilecek.

 

Üst Kurul, ihlalin ağırlığı, haksız ekonomik kazancın vetekrarın varlığı ile son beş yılda uygulanan idari yaptırımlar gözetilerek herbir ihlal için bir defaya mahsus olmak üzere, idari para cezası uygulamakyerine medya hizmet sağlayıcı kuruluşu uyarabilecek.

Kaynak sabah gazetesi

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Koyunum mutluyum

30 Nisan 2017 Pazar 18:34

Aptal mıdınız ızlemeyın! Zorla mı onunuze koyuyolar! Sız mal koyun oldukça sener vuran çok olur!!!!

Cecen

30 Nisan 2017 Pazar 10:36

Hayvan pazarından mal alır gibi rezil ve ahlaksız bu programların yasaklanması çok iyi

Toplum

30 Nisan 2017 Pazar 09:33

Topluma Zarar veren ve insan aşağılayıcı programlar bunlar inşallah doğrudur

rıfat

30 Nisan 2017 Pazar 04:22

geç bile kalınmıştı. resmen tiyatro izledi millet.en son örtülü olduğu iddia edilen birinin gece kullübünde vieosu yayınlandı. örtü resmen ayaklar altına alındı bunları yakında tv dizilerinde görürüz.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR