28 Mart 2024 Perşembe

TÜRKİYE'DE BİR İLK KEFİRDANEM!

TÜRKİYE'DE BİR İLK KEFİRDANEM!

Isparta

ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde süt içeceği kefirin ham maddesi üretildi. Gıda Mühendisi ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Seydim  ile Yrd. Doç.Dr. Tuğba Kök Taş ve ekibi tarafından Türkiye'de sadece Isparta'da üretilirken bir çok ülkeye de ihracat ediliyor.

Göller Bölgesi Teknokent" nezdinde, bilim ve teknoloji temelli uluslar arası ilk gıda şirketi olan DANEM, dünyada doğal kefirdanesinin endüstriyel üretimini hijyenik koşullarda gerçekleştiren tek firmadır. Ulusal düzeyde satışlar yapılırken, bu Türkiye ve dünyada bir ilk olarak nitelendirildi. Farkı ise; diğer kefir mayalarında farkı kuru olması ve hiçbir şekilde bozulmuyor olmasıdır.

SDÜ Gıda Mühendisliği bölümü 2011 yılından itibaren üzerinde araştırma yapılan 'yaşam iksiri' olarak tüketilen kefirin mayalanması için kurumaya üretmeye başladı. Kuru doğal kefir mayasının üretimiyle ilgili Türk Patent Enstitüsü'nden patent alındı. Doğal koşullarda üretilen kefirin ana hammaddesinin Türkiye'de sadece SDÜ'de üretildiğini kaydeden Prof. Dr. Seydim,"Gerçek kefir sütun kefir danesiyle mayalanmasıyla elde edilir. Gerçek kefir danesi sağlıklı ve mutlu bir hayat için çok faydalı olan probiyotikleri özellikle laktik asit bakterilerini, asetik asit bakterilerini ve mayalarıbelli oranlarda doğal olarak bulundurmaktadır" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE BİR İLK: KEFİRDANEM!

SAĞLIK İÇİN BİR ÇOK FAYDASI VAR

Kefirin mucizevi bir içece olduğunu belirten Seydim; "Düzenli kullanıldığı zaman kolesterolü azaltır, vücuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırır. Bağırsak hareketlerini hızlandırır. Hazmının kolay,proteince zengin oluşu nedeniyle kefir, hastalar ve çocuklar için önemli birbesin kaynağıdır. Savunma sitemini güçlendirir. Konsantrasyonu artırır, kan şekeri düzenler. Rahatlatır ve enerji verir. Kolon kanserine karşı da düzenli kullanımda faydası görülmektedir. Bu etkileri yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır. Bu nedenle insan sağlığı açısından sayılamayacak kadar çokfaydası olan bu özellikli içeceği insanlarımıza sunmak istedik. Fakültemizde düzenli olarak kefir üretimi yapıyoruz"

Ürünler hakkında da bilgi veren Seydim, Yaş kefir mayası' Büyüdanem', kuru kefir mayası 'Endanem.' Bunun özelliği; bir paketin defalarca kullanılmasıdır. Diğer bir maya ise tek kullanımlık paketlerdeki 'Sevdanem'dir.Dördüncü ürün ise, içime hazır şişelenmiş 'kefirzadem'dir. Bu ürünlerin üretimi yapılarak satılıyor. Bunların yanında probiyotik yoğurt mayasıyla ilgili çalışmalarımız da tamamlandı. Bu da beşinci ürünümüz olarak yakında satışa çıkacak" dedi.

BÜYÜDANEM; Gıda güvenliğinin azami düzeyde sağlanması esaslarıyla Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanan patentlenmiş yöntemdir.Önerilen bu yöntem sayesinde, faydalı model tasarımıyla gerçek kefir danesinin en doğal ve en hijyenik koşullarda üretimi dünyada ilk olarak Danem tarafından yapılmaktadır. Evde doğal kefiri üretebilmeniz için kullanabileceğiniz en iyi kefir mayasıdır. Cam şişelerde steril su içinde 3 gr kefir mayası bulunur.Özenli ve sevgiyle bakarsanız miktarı zamanla çoğalır. BÜYÜDANEM’den üretilecek kefirin sadece 1ml sinde yaklaşık 1 milyar faydalı çok çeşitli laktik asitbakterisi, 1 milyon adet faydalı maya, 1milyon adet en faydalı probiyotiklerdenolan Lactobacillus acidophilus veBifidobacterium bifidum doğal olarak bulunur.Bu faydalı bakterilerin hepsi doğaldır tüketimi çok faydalıdır; kefirfirmalarının genellikle üretiminde kullandığı yurtdışı firmaları tarafındanüretilen ticari kefir kültüründen çok farklıdır. Ticari kefir kültürleriyukarıda bahsedilen faydalı bakterileri çok daha düşük seviyelerde ve kısıtlıtürlerde içerir.

ENDANEM: kuru kefir mayası içinde bulunan yararlıbkterilerin tamamı doğaldır tüketimi çok faydalıdır; kefir firmalarınıngenellikle üretiminde kullandığı yurtdışı firmaları tarafından üretilen ticarikefir kültüründen çok farklıdır. Ticari kefir kültürleri yukarıda bahsedilenfaydalı bakterileri çok daha düşük seviyelerde ve kısıtlı türlerde içerir.Endanem kuru kefir mayası, çok defa üretilmek istenen kefir için, istenilenverimi vermektedir. Sağlıklı bir hayat için, kefir için!


SEVDANEM; tek üretimlik doğal kefir mayasıdır; dane içermez,1 kerelik kefir üretimi yapılır. Dane bakımı olmadığı için üretimi dahakolaydır. Sevdanem’in içerdiği faydalı bakterilerin hepsi doğaldır tüketimi çokfaydalıdır; üretilecek kefirin sadece 1ml sinde yaklaşık 1 milyar faydalı çokçeşitli laktik asit bakterisi, 1 milyon adet faydalı maya, 1milyon adet enfaydalı probiyotiklerden  olanLactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium bifidum doğal olarak bulunur.Kefir firmalarının genellikle üretiminde kullandığı yurtdışı firmalarıtarafından üretilen ticari kefir kültüründen çok farklıdır. Ticari kefir kültürleriyukarıda bahsedilen faydalı bakterileri çok daha düşük seviyelerde ve kısıtlıtürlerde içerir.  Bu faydalı bakterilerinhepsi doğaldır tüketimi çok faydalıdır; kefir firmalarının genellikleüretiminde kullandığı yurtdışı firmaları tarafından üretilen ticari kefirkültüründen çok farklıdır. Ticari kefir kültürleri yukarıda bahsedilen faydalıbakterileri çok daha düşük seviyelerde ve kısıtlı türlerde içerir.

BÜYÜYO: Kuru doğal probiyotik özellikli yoğurt mayasıdır.GDO içermez. Hiçbir katkı maddesi içermez. Yabancı menşeili değildir; tamamenülkemize özgü ve damak zevkimize uygun yoğurt bakterilerini içermektedir.Probiyotik özelliği çek çeşitli ve yüksek sayıdadır. BüyüYo Yoğurt çoklezzetlidir; çocukların ve erişkinlerin rahatlıkla tüketebileceği üstün duyusalözelliklere sahiptir. Ülkemizde ve dünyada hem doğal ve faydalı birçok bileşeniiçeren hem de lezzet bileşenlerini oluşturabilen tek yoğurt mayasıdır.

Ayırca; Yaptığınız yoğurdun yapısı, sertliği direk olaraksütünüzün bileşimi (kuru maddesi) ile ilgilidir; sütünüzün kuru maddesi yüksekolursa yoğurt yapısı daha sert olacaktır. Ayrıca doğal yoğurt yapısı pudingkıvamında olmamalıdır! Mayalama sıcaklığı yoğurt oluşumunda kritik önemesahiptir; sütünüzü mayaladıktan sonra mayalama süresince 45°C de tutmaya özengösterilmelidir.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Emrah

19 Şubat 2015 Perşembe 20:32

Böyle bir ürünü dünyaya ihraç etmek demek çok önemli bir olay isparta nin bu danem kefir e sahip çıkması dileklerimle. Allah yardımcınız olsun.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR