24 Nisan 2024 Çarşamba

TÜP MİDE SONRASI BESLENME

TÜP MİDE SONRASI BESLENME

Isparta

Formula Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı ve Diyet Mutfak işletmecisi Diyetisyen Dilara Saraç açıklamalarda bulundu.

Obezite, vücuda besinler ile alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması sonucu vücuttaki yağ dokusunun olması gerekenin üstüne çıkması ile karakterize, kronik bir hastalıktır.

Tüp mide ameliyatları ise obezite tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Tüp mide operasyonları, mide hacmini daraltmak için midenin dörtte üçünün çıkartılmasıdır. Geriye kalan mide hacmi 100 ml. kadar olup (1 çay bardağı büyüklüğünde) kabaca tüp şeklindedir.

Bu operasyonun esas amacı mide hacmini azaltmak ve alınan gıda miktarını düşürmektir. Ayrıca midenin çıkartılan kısmından salgılanan Ghrelin adı verilen hormon nedeniyle de iştah kontrolü ve doyma hissi üzerinde çok etkili bir operasyondur.

SleeveGastrektomi operasyonuna karar vermeden önce bilinmesi gereken, ameliyatın tek başına obezite probleminizi çözmeyecek olmasıdır. Öncelikle sizin bu ameliyatın temel fonksiyonunu anlamanız ve bu doğrultuda yeme düzeninizi ve günlük yaşam alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerektiğini bilmeniz şarttır.

Ameliyattan sonrası yaklaşık altı hafta uygulanacak özel bir beslenme programı yeniden yapılandırılan sindirim sisteminizin gıdalara alışma dönemidir. Bu süre tamamlandıktan sonra sizin için yeniden ve size özel doğru beslenme planı Diyetisyeniniz tarafından oluşturulup uygulanmalıdır.  Operasyon sonrası öncelikle berrak sıvı dönemi, püre dönemi , yumuşak kıvamlı gıdalar,  yumuşak gıdalar ve normal beslenmeye geçiş şeklinde, beslenme süreciniz ilerleyecektir.

Bunlar yapıldığı takdirde iyileşme hızınız maksimuma çıkar ve gereksiz komplikasyonlarminumuma düşer.

SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI UYULMASI GEREKEN KURALLAR

 

  1. Yavaş yemek yiyiniz; yiyeceklerinizi yutmadan önce en az 15-20 kez çiğneyiniz.
  2. Doygunluk ve dolgunluk hissettiğinizde yeme işlemini durdurunuz.
  3. Göğüs kemiğinin üst kısmında ve sol omuz başında ağrı hissettiğinizde yemeyi sonlandırınız.
  4. Katı ve sıvı gıdaları aynı anda yemeyiniz. Yemeklerden 30 dakika önce sıvı alımını sonlandırınız ve yemeklerden 30 dakika sonra sıvı almaya başlamalısınız.
  5. Günlük su tüketiminiz 1,5- 2 Litre arasında olmalıdır.
  6. Günde 4-6 öğün olacak şekilde beslenmelisiniz.
  7. Yüksek oranda şeker ihtiva eden gıdaları tüketmeyiniz. Bu gıdalar kilo vermenizi engelleyeceği gibi kilo almanıza da sebep olmaktadır.
  8. Mide hacminizin alabileceğinden fazla gıda almanız sizde reflü oluşumunu tetikleyecektir.
  9. Yüksek yağ içeren gıdalardan, kızartmalardan ve soslardan uzak durmalısınız.
  10. Gazlı içecekler tüketmeyiniz.
  11. Lifli gıdalardan ilk 1 ayda (meyve kabukları, kereviz sapı vs. ) uzak durunuz.
  12. Günlük et, tavuk, balık, peynir tüketiminiz en az 60 -80gr. (1 adet iri yumurta büyüklüğünde ) olmalıdır.
  13. Alkol alımına dikkat etmelisiniz çünkü alkol çok yüksek oranda kalori içermektedir.
  14. Fiziksel aktiviteniz ilk 1,5 ay 30 dak. Yürüyüş olmalıdır. 1,5 aydan sonra süre uzatılarak yürüyüş ve yüzme olarak devam ediniz. Fiziksel aktiviteyi düzenli yapmanız fazla kilolarınızı verirken gereksiz sarkmalarınızı engelleyecektir.
  15. Vitamin ve mineral alımınız gerekebilir. Doktorunuzdan yardım alınız. Bununla birlikte en iyi vitamin ve mineral kaynağı sağlıklı ve dengeli beslenmedir.
  16. Sigara ameliyattan sonra 3 ay boyunca içilmemelidir.
  17. Saç dökülmesi yaşamamanız için protein alımınıza azami dikkat göstermelisiniz.
  18. Günlük su tüketiminiz 2 litreden daha az almamalıdır. Su almazsanız kilo verme hızınızın düşeceği gibi böbrek yükünüz de artar.
  19. Doktorunuzun önermiş olduğu rutin kontrollerinizi aksatmayınız. Kontroller ameliyat sonrası 10. gün, 2. ay, 6. ay ve 1 yıl sonrasındadır.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR