27 Nisan 2024 Cumartesi

TRAFİK SORUNU YOK, DÜZENSİZLİKLER VAR

TRAFİK SORUNU YOK, DÜZENSİZLİKLER VAR

Isparta

Süleyman Demirel Üniversitesi’nce yürütülen Isparta Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu 2018 kapsamında İlimizin kentiçi ulaşım sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Kentiçi ulaşımla ilgili sunum yapan Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Ceylan, Isparta’da trafik sorunu olmadığını belirterek, ortada olan düzensizliklerin fiziksel dokunuşlarla giderilebileceğini vurguladı.

 Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından yürütülen Isparta Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu 2018 (YEKvizyon) dün başladı. “Kentiçi Ulaşım”, “Mermercilik”, “Metal-Makine Sektörü”, “Turizm”, “Öğrenci Odaklı Hizmet Sektörü”, “Öğrenci Gözüyle Kent” temalarının ele alındığı çalıştayda kamu kurumları, sektör temsilcileri ve akademisyenler bir araya geliyor. 11 Mayıs’a kadar gerçekleştirilecek çalıştayda “Metal-Makine Sektörü”, “Mermercilik”, “Kentsel Ulaştırma”, “Turizm”, “Öğrenci Odaklı Hizmet Sektörü”, “Öğrenci-Kent Etkileşimi” konuları alanında uzman katılımcılar tarafından değerlendiriliyor.

Bu kapsamda dün çalıştayda “Metal-Makine Sektörü” ile “Kentiçi Ulaşım” konuları ele alındı.  Kentiçi Ulaşım ile ilgili bölümde Isparta kent merkezinin trafik sorunları ve çözüm önerileri SDÜ Prof. Dr. İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdal Terzi moderatörlüğünde masaya yatırıldı.

SALTAN: ÜNİVERSİTENİN SÖZ SÖYLEYEBİLECEĞİ ALANLARDA BU ÇALIŞTAYI BAŞLATMA KARARI ALDIK

Kentiçi Ulaşım çalıştayının açılış konuşmasını SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan yaptı. Prof. Saltan, “Üniversitemiz pek çok alanda üst düzeyde yeterliliklere sahip bir üniversite. Üniversiteler ilk olarak çevresindeki problemlere eğilmeleri ve bunları çözmelidir. Bu bağamda biz de üniversite olarak Isparta adına üniversitemizin de söyleyebileceği şeyler olduğunu düşündük. Üniversitenin söz söyleyebileceği alanlarda bu çalıştayı başlatma kararı aldık. Bu amaçla ilk etapta 6 başlık belirledik. Kentimiz daha yaşanabilir, daha kazanımı yüksek, değerlerini dış dünyaya daha iyi yansıtabilecek hale gelsin diye üniversitemizde üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalışacak” şeklinde konuştu.

TERZİ: BU ÇALIŞMA BUGÜN MEYVESİNİ VERMEYECEK

Prof. Dr. Serdal Terzi de Isparta’nın uzun süredir bir takım trafik sorunları yaşadığını belirterek,  “Özellikle kamuoyu gündeminde otopark ve bisiklet yolları tartışılıyor. Bunun yanında ayrıca yapılması gereken ya da yapılmakta olan çalışmalarla ilgili bazı önerilerde bulunma ihtiyacı hissettik. Üniversitemizin kuruluşu 1976 yılına dayanıyor. İlk kurulduğunda inşaat ve makine mühendisliği bölümleriyle kuruldu. İnşaat mühendisliğinin en önemli birikimi insan gücü. Diğer alanlarda olduğu gibi ulaşım alanında da ülkemizin önemli fakültelerinden birisiyiz. Oldukça nitelikli ve nicelik olarak da yeterli öğretim üyesi ve araştırma görevlisi kadromuz var. Üniversitelerin en önemli görevlerinden birisi bulunduğu bölgeye de hizmet vermek. Mum dibini ışıtmaz diye bir atasözü var. Biz bugün bu atasözünü değiştirmek için buradayız. Biz üniversite olarak bir mumuz ve Isparta’mızı aydınlatmak için buradayız. Bu çalışma bugün meyvesini vermeyecek. Sonuçlara bugün ulaşmayacağız. Bugünkü hedefimiz sorunları ortaya koyup, birlikte olası çözümleri tartışmak. Bir süre sonra tekrar bir araya gelip somut önerilerimizi kitap halinde basıp kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

CEYLAN: ARTAN ARAÇ SAYILARI, DÜZENSİZ PLANLAMA TRAFİK SORUNLARINI OLUŞTURUYOR

Isparta’nın kentiçi ulaşım ile ilgili sunumu Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Ceylan yaptı. Bir ekibin Isparta kent trafiğinde ölçümler yaptığını ve bu ölçümlere göre bazı sorunlar tespit ederek, çözüm önerileri getirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Ceylan, “Şehirlerimizde artan araç sayıları, düzensiz planlama, plansızlık, geleceği görememe gibi nedenlerden dolayı ülkemizde kent içi trafik sorunları görülmektedir. Isparta özelinde bir çalışma olması anlamında arkadaşlarımız sokak sokak, cadde cadde tespitler yapmışlar. STK’ların katılımları hoşumuza gitti. Böyle bir çalıştayda dışarıdan gelen birisi olarak belediyeden birilerinin olmasının daha güzel olabileceğini düşünüyorum” dedi.

İKİ TANE ANA ARTER ÜZERİNDE 3 OTOBÜS DURAĞI BİRBİRİNE ÇOK YAKIN.

Isparta’nın nüfus bakımından orta ölçekli kentlerden farklı olmadığını dile getiren Prof. Ceylan, “Kentlerdeki kavşak ağızlarında benzin istasyonları ülkemizin her yerinde görülmektedir. Burada yerel idareler kendi yönetmeliklerini çıkarması gerekiyor. Bu da trafik anlamında olumsuz bir durum. Düzensiz planlamadan kaynaklı gördüğümüz sorunlardan bir tanesi iki tane ana arter üzerinde 3 otobüs durağı birbirine çok yakın. Bu yol kapasitesini azaltıyor” dedi.

BELİRLENEN SORUNLAR

Isparta’nın  kentiçi ulaşımına ilişkin tespit ettikleri sorunları anlatan Prof. Dr. Halim Ceylan, şunları söyledi: “Planlama açısından Isparta kentinde bir tane ana arter mevcut. Kavşak geometrilerinde ciddi hatalar var.  Sinyalize bir kavşak varsa orta dönere ne gerek var? Orta dönerlerin zorunlu olmadıkça kaldırılması gerekiyor. Ayrıca şerit disiplinsizliği,  otobüslerin hız, şerit ve durak kurallarına uymaması, sürücülerin trafik kültürünün zayıf olması, sürücülerin kendileri için en iyi yolu seçmeleri, yol kenarı parklanmalar, ikinci parklanmalar, şerit sayılarının düzensiz şekilde değişmesi, mağaza ve dükkanların mal kabulünde yol/şerit işgalleri, şok dalgaların sık oluşmasına olanak sağlanması da sorunlar arasında yer alıyor” diye konuştu.

SORUNLARIN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Sorunların ardından çözüm önerilerini sıralayan Prof. Ceylan, “Otobüs duraklarının yerlerinin yeniden belirlenmesi, sürücülerin gideceği güzergahlara göre yeni arterlerin oluşturulması, akıllı ulaşım sistemlerinin kullanılması, kamu spotları, reklamlara, panolar gibi sürücülerin bilgilendirilmesi, kavşakların ve yaklaşım kollarının geometrik düzeltmelerinin gerçekleştirilmesi, sürücülerin trafik ışığında şerit değiştirmesini engellemek adına plastik dubalar ile düz şerit çizgisinin fiziksel engelleştirilmesi, mağaza ve dükkanların mal kabulünün yoğun olmayan saatlerle kısıtlandırılması, otobüs hızlarının kontrol altında tutulması için elektronik sisteme bağlanarak sürekli denetlenmelerini sağlamak. Cadde ve sokaklardaki trafik akım yöntemlerinin yeniden değerlendirilmesi, şehirleşmenin içerisinde kalan yol kesimlerinde KGM ve belediye ortak çalışmasının benimsenmesi, şehir içindeki şerit sayılarının düzenlenmesi çözüm önerilerimiz olabilir” dedi.

YOĞUN SAATLERDE YEŞİL DALGA VERİMLİ ÇALIŞMIYOR

Prof. Ceylan kent merkezindeki yeşil dalga uygulamasının trafik yoğunluğunun fazla olduğu saatlerde verimli çalışmadığını da dile getirdi.

FİZİKSEL DÜZENLEMELERLE TRAFİĞİ KONTROL ETMEK MÜMKÜN

Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Ceylan, son olarak Isparta’da güzel bir trafik planlaması yapılmasına ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Dolaşım planlarının ölçümlere göre yapılmasında fayda var. Aslında bu kentte trafik sorunu yok. Bu kentte düzensizlik var. Bu düzensizlik giderilebilir. Fiziksel düzenlemelerle trafiği kontrol etmek mümkün” diye konuştu.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Hunim nerde

11 Mayıs 2018 Cuma 19:55

Ispartamızda hiçbir sorun yok asayiş berkemal ,trafik sorunu olduğunu söyleyenler sıkıntı nerde ,adamın beş dakika işi var yola park edip halletmesin mi ,sinyal kolu ne işe yararmış size ne nereye isterse döner ,kimin arabası iyiyse yol hakkı onundur lütfen sorun yok sorun çıkarmayın

ALİ TAN

11 Mayıs 2018 Cuma 17:08

EN BASİT KURAL OLAN KIRMIZI IŞIK KURALINA UYMAYAN ÖĞRENCİ TAŞIYAN SERVİS ŞÖFÖRLERİ İNSAN TAŞIYAN HALK OTOBÜSÜ ŞÖFÖRLERİ VE BUNLARA KATILAN ŞÖFÖRLER OLDUĞU MÜDDETÇE NE YAPILSA BOŞ EĞİTİM VE SAYGI ŞART.

VATANDAŞ

11 Mayıs 2018 Cuma 14:19

Yok kardeşim bimere kadar şikayet ettik yine sonuç yok.. Otobüs şoförü elinde telefon sürat 110 durakta durmuyor tabiki duramaz... ana yolda şoför değişiyor diğeri ben gelemem diyor şoför aracı terk ediyor yolcular içinde 15 dakika şoför bekliyor... sinyal kolunun ne işe yaradığını bilmeyen, kavşaklada geçiş üstünlüğünü bilmeyen vs daha çok insan var. çözüm kocaman bir SIFIR..... seçim var artık kimse kimseye bişey diyemez....

vatandaş

11 Mayıs 2018 Cuma 11:09

Kendi yolunu bile (Ispartaya dönüşteki Çünür içerisinden geçen yol) yaptıramayan SDU, Isparta merkezi sokak sokak ****iz etmiş. bravo. Bu ülkenin problemlerinden biriside bence bu ülkenin vatandaşı olamayan bazı akademisyenlerdir.

Tisi

11 Mayıs 2018 Cuma 10:14

Bence çok doğru 30 metre arayla otobüs durağı yapılmış ayrıca belediye daha bi ne altgeçit nede kavşak yapabildi

Vatandaş

11 Mayıs 2018 Cuma 06:50

Öncelikle bu amacına uygun olmayan trafik yoğunluğuna ve kazalara sebebiyet veren ,8-10 mt lik yollarda yapılan bisiklet yollarını kaldırın.inanin herşey düzelecektir.simdi bazı arkadaşlar bu adam bisiklet yoluna karşı,medeniyete karşı diyeceklerdir tam tersine ben DIKKAT diyorum amacına uygun olmayan projelere karşıyım!!!

Furkan Yaman

10 Mayıs 2018 Perşembe 23:39

Görsel olsun diye , trafiği hiçe sayan uygulamalar var. Çay boyunda davraz itfaiyesinin oradaki köprülerde görüş açısı sıkıntılı yaya geçitleri arasındaki yolda çiçeklikler var, bisiklet yolunda ilerleyen yayaya, motosiklete bakıp kafasını çeviren trafik görevlileri var. trafik adabı yok yol ver- dur tabelalarını süs sananlar var.

Vatandaş

10 Mayıs 2018 Perşembe 22:21

Birbirine saygısı olmayan, kural bilmez ve tanımaz insanların oluşturduğu trafikte düzel olmaması doğal tabi. Migros kavşağına koskoca akıllı kavşak yapıldı, toplumda daha yol hakkının kimde olduğu %80 çoğunlukta bilinmiyor. Cahillik diz boyu. Uygunsuz park eden araçlar kesinlikle denetlenmiyor. Adam 4’lüsünü yaktığı anda orası park yeri oluyor arkasından gelen araçlar önemi yok.

ısparta

10 Mayıs 2018 Perşembe 22:06

basıt şeyler konusulanlar..ısparta yı cevreleyen yuvarlak cevre yolu yapın mühendissenız..var olanla uğra kolay..yarın ayazmanayı .......şehri kuzeye yığdılar kuzey ısparta cekmıyor.. hastanede otogarda yanliş.belediye secimi de erkene alınırsa otagar duruççtıcaret merkezı oncesiş yapı gibi yıkarlar

VATANDAŞ

10 Mayıs 2018 Perşembe 19:49

Halim Ceylan hocanın tespitleri çok yerinde lakin bu Ispartalılar yinede anlamazlar.

Spartan

10 Mayıs 2018 Perşembe 19:14

Isparta için ağzı olan konuşuyor maalesef. Mühendis olmayan dekan bir de ulaşım plancısı olmaya soyunmuş. Plan yapmak üstelik inşaat mühendislerine mi kalmış. Doğru uzmanlar doğru çözüm getirir.

Sülo

10 Mayıs 2018 Perşembe 18:22

Yapılacaklar 1-Bisiklet yolunu kaldırın. 2- Şehiriçindeki halk otobüsleri çok büyük yola sığmıyor,küçük dolmuşlar gelsin. 3-Çarşıda dükkanı olan esnaf arabasını yolun kıyısına ve kaldırımları da eşyalarıyla işgal ediyor kaldırılsın. 4- Trafiğin çok yoğun olduğu caddelerde yola kısa süreli duraklamak yada park etmek tamamen yasaklanmalı. 5- Üniversite-çarşı merkezine tranvay yapılmalı. 6-otoparkların ücreti yüksek,düşürülmeli. ve otoparklar yetersiz,otopark yapılmalı.

Veli

10 Mayıs 2018 Perşembe 17:11

Yuuuuuuh nasıl trafik yok nerde yaşıyorsun uzay damı

Modern evler sakinleri

10 Mayıs 2018 Perşembe 16:08

O kadar sözde Aydın insan Kolçelik Kavsağı sancisindan haberdar bile anlaşılan

Mehmet

10 Mayıs 2018 Perşembe 15:48

Mevcut Belediye Otobüsleri bu yollar için büyük, küçük otobüslerle hem sefer sayısı artırılabilir hemde trafik rahatlar. Şehir hastanesine ek 2 tane daha çıkış verilmelidir. Toplu taşıma yetersiz. Otoparklar yetersiz ücretleri pahalı sürümden kazansınlar bu otoparklar için çarşıda sabit ikamet edenlere ve esnafa indirimli abonman üyelik çıkartsınlar esnaf ve çarşıda oturanlar arabayı 24 saat park ediyor cumhuriyet caddesine

iso

10 Mayıs 2018 Perşembe 14:40

otagardan merkeze giderken güleç kız yurdunun karşısındaki orta refüşün köşesi 1 mt geri çekilse oradaki sıkışıklık ortadan kalkacak ama kimse farkında değil

Ali Dinç

10 Mayıs 2018 Perşembe 14:00

Ispartada sürücülerin çoğu dönüşlerde sinyal vermeye bile üşeniyor. Döner kavşak kullanımını, yol geçiş üstünlüğü kurallarını bilmiyor, bilse de uygulamıyor. Trafik sorunu olması ****et doğal.

Aydın

10 Mayıs 2018 Perşembe 13:46

Kasap can derdinde kedi et derdinde....Neden ki?

ÇÖZÜMMM

10 Mayıs 2018 Perşembe 13:41

Sorunları hepimiz biliyoruz...ÇÖZÜM LAZIM ÇÖZÜM....İL TRAFİK KOMİSYONU MU, BELEDİYE Mİ, EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ MÜ...ÇÖZÜMÜN MUHATABI KİMSE YETER KARDEŞİM...ÖZELLİKLE DÖNÜŞ MANEVRALARINDA YOLUN MÜSAİTLİĞİNİ GÖRMEYİ ENGELLEYEN VE YOL GÜZERGAHINDA HATALI PARK, BARİDA OTEL ÖNÜNDE VE ESKİ GÜZEL SANATLAR ÖNÜNDE 40 METRE ARAYLA İKİ DURAK BULUNMASI, DEVASA HALK OTOBÜSLERİ, HER BAKAN GELİŞİNDE 25 METREDE BİR DİKİLEN TRAFİK POLİSLERİNİN TRAFİĞİN YOĞUN OLDUĞU SAATLERDE ORTADA BULUNMAYIŞI,DARALTILAN CADDELER

Kenan ŞAHİN

10 Mayıs 2018 Perşembe 13:29

Belediyeden kimseyi davet etmemişlerdir Halim Hocam.. Ben başkanın yerine olsam gider pamukkale inşaat müh. bölümünün ulaştırma hocalarından danışmanlık alır bu işi çözerdim.. Alaninda oldukca iyi hocalar var.. Denizlinin mevcut trafik planlamasında belediye onlardan baya bir istifade etti..

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR