20 Nisan 2024 Cumartesi

Tecavüzde ağa parmağı

Ceza İnfaz Kurumu’nda gündeme gelen tecavüz iddialarının tamamında suçlanan kişiler koğuş mümessili (ağası) çıktı. Cezaevi yönetimini eleştiren Başbakanlık, koğuş mümessilliğinin kaldırılmasını istedi.

Isparta

Başbakanlık İnsan Hakları Kurumu’nun, Antalya L Tipi Kapalıcezaevi’ndeki cinsel saldırı ve şiddet iddialarına ilişkin hazırladığı rapor,aynı cezaevinde başka bir cinsel saldırı olayının daha gerçekleştiğini vetecavüzle suçlanan koğuş mümessilinin sevk edildiği cezaevinde yine mümessilyapıldığını ortaya çıkardı.

 Şikayete dayak

Kurum temsilcilerinin Kütahya Cezaevi’ne gönderilen S.Ö. ileyaptığı görüşmeye değinilen raporda, banyoda iki günde bir tecavüze uğrayanS.Ö.’nün, “Olayı savcıya anlattım, inanmadı. Tecavüzü şikayet ettiğim içinidare beni dövdü. Olayı açıkladıktan sonra infazda bana dilekçe yazdırdılar.Onlar söylediler ben yazdım” sözlerine yer verildi. Z.Y. ise iddialarıreddederken, S.Ö.’yi baba şefkatiyle dövdüğünü öne sürdü. Raporda Z.Y.’nin“S.Ö. meydancıydı. Haftalık sigarısını alıyordum. Bir baba gibi sahip çıktım.Tecavüz ya da onu çağrıştıracak bir davranışta bulunmadık. F. ve T. gibikişiler ayağımı kaydırmak için S.Ö.’yü kullandı” ifadelerine yer verildi.

 RAPORDA ŞOKE EDEN İFADELER

 Raporda 46 yıl hapis cezasına mahkum edilen Z.Y.'nin S.Ö.'yeyönelik cinsel saldırı ve şiddette bulunması mercek altına alındı. Raporda,cezaevi savcılığının "koğuş ağalığı" olmadığı iddiasına karşılık"koğuş mümessilliği" adıyla düzenin devam ettiği belirtildi. S.Ö.'yeZ.Y. tarafından şiddet uygulandığı bilgisine yer verilen raporda, S.Ö.'nünkafasının duvarlara vurulduğu, çekpas sopası ile dövüldüğü dile getirildi.Diğer mahkumların şiddetin zaman zaman kameraların bulunduğu alanda yapıldığıve cezaevi yönetiminin bu duruma müdahale etmediği iddiasına da yer verildi

Yine ağa oldu Z.Y ISPARTA'YA NAKİL OLDU !

Raporda, cinsel saldırı olayı gündeme gelince Z.Y’nin,Isparta Cezaevi’ne nakledildiği, buraya giden Z.Y.’nin gençlerle aynı koğuşaverildiğini ve kendisini ‘mümessil’ seçtirdiğini tespitine yer verildi.Z.Y.’nin ağalık hakkında “Beni koğuş seçti. Mümessillik düzenin sağlanması içingereklidir. Sözünü geçirmen gerekir. Otoritemi kuramazsam düzen bozulur veidare de bizden rahatsız olur” sözlerine yer verilen raporda şiddeti gerekligören bir mahkumun mümessil seçilmesine göz yumulması ve cinsel saldırıiddialarına rağmen gönderildiği cezaevinde de mümessil seçilmesi ve yönetiminbunu kabul etmesi bu iddialara zemin hazırlayan nedenler olarak gösterildi.

 

 Çocuk koğuşunda en az üç çocuk hükümlü için taciz iddialarıolduğu belirtelen raporun öneriler kısmında, bunlardan birinin doktor raporuile tespit edildiği ve davalarının devam ettiği, cezaevi müdürünün sorumluolduğu ve sadece adli soruşturmanın yeterli olmadığı ve bu konuda etkinsoruşturma gerektiği kaydedildi. Cezaevlerinde gençlere ayrı koğuş ayrılması veağalık sisteminin kaldırılması da diğer öneriler arasında yer aldı.

 

 İstismar mümessillikle ilişkili

 

Başbakanlık raporunda, “Mümessilliğin sağladığı avantajlarile otoritenin gerekliliğine inanan anlayış idarenin zımni kabul ve onayı ilebirleşince şiddet kaçınılmaz olmaktadır. S.Ö.’ye düzenli olarak uygulananşiddet bu birleşimin sonucudur. Cinsel istismar iddiaları ya da olaylarımümessillikle bir şekilde ilişkilidir. Antalya Ceza İnfaz Kurumu’nda gündemegelen tecavüz iddialarının tamamında suçlanan kişiler mümessillerdir” denildi.Başbakanlık raporunda Adalet Bakanlığı müfettişlerinin de ayrı bir raporhazırladı. Bu raporda da “Kesin tespit yapılamamış olmasına rağmen, iddiaedilen olayın gerçekleşmiş olma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülmektedir”denildi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR