19 Nisan 2024 Cuma

Taşeron işçilere müjde

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı, taşeronla ilgili kılavuz hazırladı. Kılavuzda, yeni düzenlemeye ilişkin akıllardaki bütün sorulara cevaplar verildi.

Isparta

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı, taşeronla ilgili kılavuz hazırladı. Kılavuzda, yeni düzenlemeye ilişkin akıllardaki bütün sorulara cevaplar verildi.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘taşeron işçisine kadro’müjdesiyle gözler atılacak adımlara odaklandı. Başında Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker’in bulunduğu AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı konuyla ilgili‘taşeron kılavuzu’ hazırlarken kılavuzda, “Düzenleme kamu iş yerlerindeki altiş veren işçilerini ilgilendirmektedir. Özel sektör şirketlerine ait iş yerlerinde çalışan taşeron işçileri bu kapsamda değildir” denildi. İşte tüm merak edilenler:

 

KİMLER YARARLANACAK

 

‘Genel ve özel bütçeli idareler’, ‘düzenleyici ve denetleyici kurumlar’, ‘sosyal güvenlik kurumlarıyla bağlı döner sermayeli idareler’, ‘il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar’, ‘özel kanunlarla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları’nda çalışan işçiler kapsamda olacak. Kamuda hem asıl işlerde ve hem de yardımcı işlerde çalışan yaklaşık 720bin işçi bu haktan yararlanacak. Özel sektör şirketlerindeki taşeron işçiler kapsamda değil.

 

1 Kasım öncesi geçerli

 

‘Kişilerde aranacak şartlar’ sıralanırken, “Tasarının sevk edildiği tarih itibariyle çalışıyor olmak”, “Kapsamdaki idarelerde 1 Kasım itibarıyla çalışıyor olmak”, “Yaş hariç, devlet memurluğuna atanmak için genel şartları taşımak”, “Emekli aylığı almaya hak kazanmamış olmak”, “65 yaşını doldurmamış olmak”, “Haftalık çalışma saatinin tamamında idareye ait işlerde çalışıyor olmak” kriterlerine dikkat çekildi.

 

Terör kovuşturması olmayacak

 

Dava açma dahil, her türlü haklardan feragat etmenin gerekliliği vurgulanırken, yapılacak yazılı veya sözlü sınavda başarılı olmanın önemine işaret edildi. Devletin güvenliğine karşı suçlar ile Anayasal düzene vebu düzenin işleyişine karşı suçlarla ilgili hakkında soruşturma ve kovuşturma bulunmaması gerektiği vurgulandı.

 

657’ye tabi tutulmayacaklar

 

– Personel, “özel sözleşmeli personel” unvanlı pozisyonaatanacak. 657’ye tabi olmayacak.

– Sözleşme dönemi üçer yıllık periyotlar olarakdüzenlenecek.

– Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacak.- Memursendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak.

– Aynı işte ve aynı özlük haklarıyla çalışmaya devam edecek,maaş ve özlük hakları taşeron firmalar yerine kamu kurumları tarafından yerine getirilecek.- 01.01.2016 tarihi itibarıyla ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacak.

– 4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı aile ve yiyecek yardımları gibi sosyal haklardan aynen yararlanacak.

 

Başvuru süresi 30 gün

 

– Düzenlemeden itibaren 30 gün içinde çalışılan idareyeyazılı başvurulacak.

– Başvuru bitiminden itibaren 3 ay içinde idare başvuruyu inceleyerek şartları taşıyıp taşımadığını belirleyecek.

Kaynak: Akşam


YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

.

31 Mart 2016 Perşembe 08:28

teröristler de kadroya alınırsa hiç şaşırmayın

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR