25 Nisan 2024 Perşembe

TAŞERON İŞÇİ İÇİN İŞTE KADRO KANUN TASARISI TAM METNİ VE AYRINTILAR

"İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi YÖNTER; “5010 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müessese, "

Isparta

Bağlı ortaklık ve iştirakleri ihtiyaç duydukları temizlikten güvenliğe, iş makinası operatörlüğünden mühendise, büro işlerinden ameliyathanelere varıncaya kadar süreklilik arz eden ihtiyaçlarını 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ya da tabi oldukları diğer ihale mevzuatı kapsamında ihale suretiyle taşeron (alt işveren) şirketlerden satın almaktadırlar. Taşeron şirketler, kamu kurum ve kuruluşları ile imzaladıkları sözleşmeler ile yüklendikleri birçok hizmetleri yerine getirebilmek için memur ve işçi çalıştırmaktadırlar.

Taşeron şirketler tarafından çalıştırılanlara, söz konusu hizmetler için kamu güvencesine sahip memur ve işçilere ödenen ücretin altında, genellikle yürürlükte bulunan asgari ücret üzerinden ödeme yapılmaktadır. Bu uygulama taşeron şirket tarafından çalıştırılan memur ve işçiyi mağdur ettiği gibi iş yerlerindeki çalışma huzurun da olumsuz etkilemektedir. Diğer taraftan, sendikal haklara sahip olmayan bu çalışanların iş akitleri yükleniciler tarafından feshedilebilmekte, iş akitlerinin sona ermesinden doğan kıdem tazminatı ve benzeri hakları ödenmeyebilmektedir. Ödenmeyen kıdem tazminatları, ihale makamı idarelerin mahkemelerce asıl işveren olarak kabul edilmesiyle verilen kararlar neticesinde, kamu idareleri tarafından ödenmektedir.

 

Hazırlanan kanun teklifimizle, kamuda süreklilik arz eden hizmetlerde taşeron işçisi olarak adlandırılan ve taşeron şirketler tarafından belirli süreli iş sözleşmesi kapsamında çalıştırılanların verdikleri hizmetlerin gerçek karşılığı üzerinden ücretlendirilmesi, İş Kanunundan doğan haklarının korunması ve niteliklerine uygun sürekli işçi ya da memur kadrolarına atamalarının yapılarak iş güvencesine sahip olmaları amaçlanmaktadır.” Gerekçelerini sunmak suretiyle TBMM’ye sunmuş olduğu Kanun Teklifi görüşülmesi amacıyla 7 Mart 2016 günü Meclis Komisyonuna gelmiştir.



YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Kurt

15 Mart 2016 Salı 11:43

ne olacak şimdi...... sorgusuz sınavsız KPSS siz kadroya alacaksınız Bu ülkede bir işe yerleşebilmek için yıllarca okuyup gece gündüz KPSS sınavına çalışan binlerce insanın vebalini nasıl vereceksiniz

ismail yalçın

14 Mart 2016 Pazartesi 18:36

Sayın Millet Vekillerimiz ya her keze belli bir başlık adı altında kadro verin yada kimseye vermeyin.bir işci 10 yıl çalışacak bir işci 10 gün çalışacak biri kadro alacak bir 10 yılın üzerine bir su içip çalışmaya devam edecek.lütfen herkeze eşit adalet .

kazım candan

26 Mart 2016 Cumartesi 17:20

Yine bir ayrıştırma taktiği çok çeşitli işler çıkartıyolar yeni statü kimseye faydası yok zararı cok

taşeron

11 Mart 2016 Cuma 16:14

Bu mhp nin vermiş olduğu bir teklif hiç bir hükmü yok

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR