02 Mayıs 2024 Perşembe

TARIMDA ATAĞA KALKIYORUZ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç'in önderliğinde Isparta Ticaret Borsası heyeti ve hububat sektöründe faaliyet gösteren tüccarlar, canlı satış salonları ve lisanslı depoculuk sistemlerinin başarı ile uygulandığı Polatlı ve Eskişehir borsalarında inceleme yaptı.

Isparta

 Ayrıca, Polatlı’da toplu un fabrikası, lisanslı depo işletmeciliğide ziyaretedildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, TicaretBorsası ile işbirliğinde ilimiz tarım ticaretinin güçlenmesi ve gelişmesi, üretilenürünlerin değer kazanması amacıyla bir çalışma başlattı. Bu doğrultudaMilletvekili Bilgiç önderliğinde Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, MeclisBaşkanı Nuri Selçuk, Yönetim Kurulu üyeleri, meclis üyeleri ve hububat sektörüüyelerinin katılımıyla canlı alım-satım ile lisanslı depoculuk faaliyetlerininbaşarı ile uygulandığı Polatlı Ticaret Borsası ile Eskişehir Ticaret Borsası'nainceleme gezisi düzenlendi. Geziye Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı NuriDirik ile Çiçekpınar Belediye Başkanı Derviş Acar da katıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bilgiç önderliğindeki40 kişilik Isparta heyeti ilk olarak Polatlı Ticaret Borsası'nı ziyaret etti.Isparta heyetine burada hububatın Türkiye'de en fazla değerde satılmasına imkansağlayan canlı alım-satım sistemi tanıtıldı. Ürünlerin laboratuar analizi ilecanlı satışına kadar giden süreç hakkında bilgindirilen Isparta heyetinePolatlı Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Zafer Aytaç evsahipliği yaptı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç,Polatlı'da kurulan ve Türkiye'ye örnek olan sistemin örnek bir modeliniIsparta'da gerçekleştirmeyi arzuladıklarını söyledi. Bilgiç, şu açıklamayıyaptı: "Polatlı Ticaret Borsamız, Isparta heyetini burada ağırladılar.Tesisleri gösterdiler, kendilerine teşekkür ediyoruz. Nezaket ziyaretinden ötebir çalışma ziyareti. Borsa yöneticilerimiz, üyelerimiz, Yalvaç Ticaret veSanayi Odamızla hep birlikte geldi. Polatlı Ticaret Borsası'ndaki ürünborsasını, üretici ile aracıyı biraraya getiren, hatta nihai kullanıcıyıbiraraya getiren modeli hep beraber yerinde görelim istedik. Bunun benzermodelini Ispartamıza taşırız onu görelim istedik. Polatlı'da ağırlıklı arpa,buğday benzeri ürünler var. Polatlı'nın yanı başında Ankara, Konya, Eskişehirgibi ciddi illerin bulunmasına rağmen son derece başarılı modelle ürünlerdefiyatı belirleyen ana merkez olması çok önemli. Polatlı Ticaret Borsası ekibinitebrik ediyoruz. Hepimizin bir hayali var. Elmanın da borsası olsun istiyoruz.Ama mevzuat durumları gereği mümkün olmuyor. Türkiye'de yüzde 26'sınıbelirlediğimiz bir ürünün fiyatını belirleme noktasında bir merkez olmak buişin gelişimine katkı sağlar. Sadece elmada değil, benzer ürünlerde de bumodeli hep beraber Isparta'da realize ederiz diye düşünüyoruz. Çok güzel birörnek, bir kez daha tebrik ediyoruz. Bu işlerin daha da gelişmesi açısından herzaman Ankara ayağında hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.

Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar da hububat üzerineIsparta'da Yalvaç ve Şarkikaraağaç bölgesinde lisanlı depoculuk ve canlı satışnoktasının kurulabileceğini söyledi. Milletvekili Bilgiç'e önderliğinden ötürüteşekkür eden başkanımız Ahmet Adar, "Polatlı Ticaret Borsamızı ziyaretediyoruz. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız bize önderlik ettik, çok teşekkürediyoruz. Bu işle uğraşan sektörle ilgili arkadaşlarımızla birlikte buradayız.Burada yaptığımız ziyarette malın kabulünden, numune ve laboratuar aşaması ilecanlı satış aşamasını hep birlikte izledik. Depolama sistemini hep birliktegezdik. Isparta'da nasıl bir yol izleriz, Ispartamıza, Yalvaçımıza,Şarkikaraağaçımıza satış salonu ve depolama sistemini kazandırmak istiyoruz.Burada Polatlı Ticaret Borsası başkanımız ve yöneticilerine teşekkür ediyoruz.Gerçekten ufkumuz açıldı. Elmayla ilgili sayın vekilimiz başka bir düzenlemeyapılabileceğini söyledi. Elmada yurt içi ve yurt dışı ziyaretlerindegördüğümüz gibi tek elden satış sistemi var. Bizim 11 üretici birliğimiz var.Hepsinin depolama sistemi var. Isparta'da 90'nın üzerinde soğuk havadeposunda400 bin tonluk saklama kapasitemiz var. Burada bir üst birliklerkurularak, depolar birbirine elektronik ortamda bağlanarak örnek bir model hepbirlikte bulunabilir. Bunu bulacağımıza inanıyorum. Elmada Türkiye'nin yüzde26'sını üretiyoruz. Başkentiz. Hububatta 110 bin ton ürün üretiyoruz. En iyişekilde değerlendirmeliyiz. Gördüğümüz sistemlerden bir sonuç çıkararak hemelmada hem hububatta katma değer yaratalım. Tarımla sanayileşen Isparta içinyolumuza devam etmek istiyoruz" diye konuştu.

Canlı satış salonu ve lisanslı depoculuk sistemlerininçarpan etkiye sahip olduğuna dikkat çeken Ahmet Adar, şöyle devam etti:"Bu tesislerin çarpan etsisi çok büyük. Hasat zamanı bir curcuna başlıyor.Direk depolama sistemiyle bu hareketliliği ortadan kaldırmış olacağız. İnsanlartopladığı ürünü direk lisanslı depolama sistemine teslim edecek. Bozulma olursalisanslı depolama sistemi karşılayacak. İnsanlar sadece üretmeyi düşünecek.Ürettiği ürünü lisanslı depolama sisteminde işine geldiği fiyat ve zamandasatabilecek. Alıcı ve satıcıya aktarım yapmadan, kağıt üzerinde satışgerçekleşmiş olacak. Ortadaki kargaşayı ortadan kaldırmış olacağız. Ürüntoplandıktan sonra direkt lisanslı depoculuğa teslim edilecek. İhtiyacı kadaralınıp, satılabilecek. Hem üreticimize hem tüccarımıza katkı sağlayacaktır.Üreticinin işi üretmek, tüccarın işi satmak olacak. Buradaki sistemlerde ürününanaliz değerlerine göre, tüccar masasında oturarak açık artırma sistemindealıyor ve ürününü tescil ettiriyor. Daha sonra adam ürettiği ürünü tüccarateslim edip, parasını alıyor. Ortada ticaretin ciddi kurallları var. Alım vesatımı kolaylaştırıyor. Ticaret resmileşmiş oluyor. Bölgemize çok çok faydalıolacağını düşünüyorum" dedi.

Yalvaç TSO Başkanı Nuri Dirik, birlik ve beraberliğinönemine dikkat çekerek  "Buorganizasyondan dolayı Ticaret Borsası ekibine teşekkür ediyorum. Evsahipliğinden dolayı da ülkemizde marka olmuş Polatlı Ticaret BorsasıBaşkanımız ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Sayın vekilimiz bizleri buradayalnız bırakmadı. Bir vilayetin kalkınmasında sivil toplum örgütleri,siyasetçileri ve bürokratlarının biraraya gelmesi gerektiğini gördük. Birbuğdayın gelişinden satışa kadar olan mesafedeki aşamaları gördük, satışınnasıl yapıldığını gördük. Çiftçi arkadaşlarımız zaman zaman yakınıyor. Ürününpara etmediği yönünde isyan ediyorlar. İyi mal iyi para ediyor. Kaliteli mal,kaliteli para ediyor. Sayın Vekilimizin önderliğinde bu çalışmaları bölgemizdeyapabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

ITB Meclis Başkanı Nuri Selçuk ise "Isparta'nın tarımticaretinin daha da gelişmesi için çaba sarfediyoruz. Sayın Vekilimiz bizleriburaya getirdiniz, işbirliği yapmamızı istediniz ve bütün arkadaşlarımızlabirlikte buradayız. Ispartayı sizinle daha ileriye götüreceğimize inanıyoruz.Bu konudaki önderliğinizden ötürü çok teşekkür ediyoruz. Ticaret Borsasıüyeleriyle birlikte sizin önderliğinizde Isparta Tarım Kongresi'ni yapmakistiyoruz. Bütün üyelerimizi 2-3 gün misafir ederek, sizler devletimizingörevlileri ile bizi buluşturursanız çok seviniriz" dedi. Isparta heyetidaha sonra Eskişehir Ticaret Borsası'nı ziyaret etti. Burada hububattüccarlarına elektronik ortamda gerçekleştirilen canlı satış sistemi tanıtıldı.Eskişehir Ticaret Borsası Başkaın Ömer Zeydan, Isparta heyetinin ziyaretindenduyduğu memnuniyeti ifade ederek şöyle konuştu: "500 bin ton buğday işlemiborsamızda gerçekleştiriliyor. Daha önce sözlü satış salonu idi. Geçtiğimiz yılkalkınma ajansından bir projemizi geçiştirmek suretiyle elektronik sisteminegeçiş yaptık. Chicago Borsası'na giderek yazılım örneğini gördük. Buradatamamen şeffaf ve maniplasyona müsaade etmeyen bir yazılım geliştirdi. Fizikiolarak çiftçi ile alıcının temas kurmamasını sağladık. Alıcı, satıcının kimolduğunu bilmeden fiyat veriyor. Herkes aynı şartlara sahip olarakfiyatlandırma yapılıyor. Elektronik satış sistemi uzaktan alım ve satışlarakatılabilme fırsatı sunuyor. Dışarda kendi un fabrikasında, bürosunda ya daevinde oturup ekranda gördüğü mala fiyatlandırma yapılabilecek."

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar da güçlü tüccaroluşturma arzusunda olduklarının altını çizerek "Hepimizin gözü aklında. Görmeden bir şeyi tam anlayamıyoruz.Başarılı olmuş örnek yerleri gezip, görüyoruz. Bugün de Eskişehir'deyiz. Tüccargüçlü olmak zorunda. Tüccarın güçlü olduğu yerde para aktif rol oynar. Güldenbir örnek verirsek, 2016 yılının ürünü için avans dağıtımları şimdidenyapılıyor. Bizim amacımız tüccarın güçlü olmasını sağlamak. Güçlü tüccarıngülün dışında elmada, kayısıda, hububatta da etkili olmasını arzuluyoruz"dedi. Meclis Başkanı Nuri Selçuk ise"Eskişehir Ticaret Borsası, borsalarınmihenk taşıdır. Başarılı çalışmalarından ötürü tebrik ederiz" diyekonuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR