29 Mart 2024 Cuma

TARİHİMİZ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİMİZ TANITILIYOR

TARİHİMİZ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİMİZ TANITILIYOR

Isparta

ITSO önderliğinde, BAKA desteğiyle Ticaret Borsası,Yalvaç TSO, Isparta Belediyesi ve ilçe belediyeleri ve özel sektörün katılımıylaAntalya’da düzenlenen 5. Yöresel Ürün Fuarı’nda Isparta’nın yöreselürünleri, tarihi ve doğal güzellikleri tanıtıldı.  

Yöreselve Geleneksel Ürünler Fuarı'nın 5.’si (YÖREX)Antalya Expo Fuar Merkezi’ndeaçıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği´nin desteği ile düzenlenen fuarınaçılışı büyük bir katılımla yapıldı. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Isparta Ticaret Borsası YalvaçTicaret ve Sanayi Odası ile Isparta Belediyesi, ilçe belediyeleri ve firmalartek çatı altında toplanarak, Isparta’nın yöresel ve tarihi ve turistdeğerlerini tanıttılar.

            IspartaValisi Vahdettin Özkan, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası BaşkanıŞükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan ve yönetim kurulu üyeleri, TicaretBorsası Başkanı Ahmet Adar ve Meclis Başkanı Nuri Selçuk, Yalvaç Ticaret ve SanayiOdası Başkanı Nuri Dirik, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri TuncayEngin ve ilçe belediye başkanları ve yetkilileri ile firma temsilcilerinin evsahipliğinde Isparta standını, Kalkınma BakanıCevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Esnaf Sanatkarlar KonfederasyonuBaşkanı Bendevi Palandöken ile Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, BurdurValisi Hasan Kürklü, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nuri Dirik ile çoksayıda ticaret ve sanayi odası ve ticaret borsası başkanları ziyaret etti.

Isparta’nınönemli değerlerinin tanıtıldığı stant ziyaretçi akınına uğradı. Ispartaelmasından, gülüne, halısından, mermerine  ekmeğinden gül lokumuna,kerevitinden, tahin helvasına  kadar birçok  ürünün sergilendiğistantta Misafirlere, gül lokumu, gül ürünleri, elma ikram edildi, marka değeritaşıyan tarihi ve turistik değerleri tanıtıldı.

ZENGİN ANADOLUKÜLTÜRÜ 
Açılış töreninde konuşan Kalkınma Bakanı CevdetYılmaz, binlerce yıldır medeniyetlere ev sahipliği yapmış Anadolu'nun mutfaktanel sanatlarına çok zengin bir kültüre sahip olduğunu, Yöresel Ürünler Fuarı'nında ekonomik değerinin yanı sıra kültürel mirasın tanınması açısından da önemtaşıdığını söyledi. Dünya bir taraftan küreselleşirken bir taraftan dayerelleşmenin güçlendiğini kaydeden Yılmaz, küreselleşme ve yerelleşmenin içiçe geçtiği bu dönemde özgün kültürel ürünlerin kırsal kalkınmanın aracıolacağını bildirdi. 

179 COĞRAFİ İŞARET 

Bakan Yılmaz, bu yıl Ekim ayı itibarıyla TPE'dentescil almış 179 coğrafi işaret bulunduğunubildirerek, Antalya'nın henüzcoğrafi işaret alamadığını kaydetti. Yılmaz, "Antalya tavşan yüreğizeytini tescil edilme sürecinde. Antalya'nın mutlaka coğrafi işaretleriniartırması gerekiyor" dedi. 

Dünyada yöresel ürün pazarının 100 milyar dolarolduğunu, sadece AB'nin bin 500'e yakın yöresel üründen 55 milyar avrolukekonomik değer oluşturduğunun altını çizen ATB Başkanı Ali Çandır, Türkiye'deekonomiye kazandırılmayı bekleyen 3 bin 500 yöresel ürün bulunduğunu ifadeetti. 

HİSARCIKLIOĞLUBAŞKANLARI KUTLADI 

Isparta’nınönemli değerlerinin de tanıtıldığı stantta konuşan ve Isparta’nın markalaşmakonusunda önemli adımlar attığına dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ITSOBaşkanı Başdeğirmen ve Ticaret Borsası Başkanı Adar başta olmak üzere tümIspartalıları gayretlerinden dolayı kutladı. 

            Yöresel zenginliklere önem verilmesi gerektiğine dikkatçeken Hisarcıklıoğlu, "İnsanların en büyük zenginliği yöresel olanzenginlikleridir. Türkiye'nin her ilinde ilçesinde kendi yöresine ait meşhurürünleri var. Ama bunları markalaştıramayınca maalesef yurt dışına kaptırıyoruzve zenginliğe dönüştüremiyoruz. Zenginliğe dönüştürmemiz için kendi yöreselürünlerimizi marka haline getirmemiz lazım. Ben Başkanlarımın gayretlerinigörüyorum ve kendilerini tebrik ediyorum. Fuar Türkiye'nin 81 iline katkısağlıyor. Birlik olarak bunu destekliyoruz. Önümüzdeki dönem en büyükfarklılığımız ve zenginliğimiz yöresel ürünlerimize sahip çıkmamızla olacaktır.Bu açıdan ben Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nın geleceğini çok başarılıbuluyor, doğru yolda olduğunu düşünüyorum. Başarılar diliyorum.”dedi. 

ISPARTA ŞANSLI BİR İL

IspartaValisi Vahdettin Özkan, Isparta’yı bir çok ilden ayıran önemli tarihi doğal veturistik değerleri olduğunu anlattı. Gülün, elmanın yanı sıra markalaşmayönünde birçok ürüne sahip olan Isparta’nın şanslı bir il olduğunu belirtenÖzkan, “Ispartamızı tanıtmak ve geleceğe taşıma gayreti içindeyiz. Ispartaolarak hep birlikte hareket ederek ilimizi tanıtmaya devem edeceğiz.”dedi,  

ITSOBaşkanı Başdeğirmen, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na Ticaret ve Sanayi Odasıolarak Isparta’nın değerlerinin markalaştırılması yönündeki çalışmalarınıanlattı. Isparta’nın birçok marka değerinin varlığından bahseden Başdeğirmen,patent alma konusunda da çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. 

 

IspartaTicaret Borsası Başkanı Adar ise, fuarda yöresel ürünlerin tanıtılmasına büyükkatkı sağlayan YÖREX Fuarını organize eden Antalya Ticaret Borsası Başkanı AliÇandır’a teşekkür etti. 

            Ziyaret etmek isteyenler için fuar 26Ekim'e kadar açık kalacak.


YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR