29 Mart 2024 Cuma

Tarihi Isparta Üzüm Pazarı esnafı diken üstünde!

Tarihi Isparta Üzüm Pazarı esnafı diken üstünde!

Isparta

120 işyerinin bulunduğu Tarihi Üzüm Pazarı’nda esnaflar,Dernek çatısı altında bir araya gelerek pazardaki elektrik kaçağının tespit edilerek sorunun giderilmesi için dilekçe ile AKEDAŞ’a başvurdu.

 

Isparta’nın 451 yıllık Pazarı olan, Sit Alanında bulunan ve içinde 16’sı Tarihi Tescilli bina olmak üzere toplam 120 işyerinin bulunduğu Tarihi Üzüm Pazarı esnafları bugünlerde adeta diken üstünde ve oldukça tedirgin durumdalar.

 

ANKARA’DAKİ YANGIN ESNAFLARI TEDİRGİN ETTİ

 

Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun koruması altında bulunan ve yaklaşık 3 yıldır Pazar üst örtüsüyle ilgili bir takım sorunlar yaşayan ve sorunun çözümü için Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması için çalışmalarına başlanan Tarihi Üzüm Pazarında şimdi de elektrik kaçağı sorunu ortaya çıktı. Bu durum, geçtiğimiz gün Ankara’nın Keçiören ilçesindeki Osmanlı Halk Pazarı’nda çıkan ve 250 işyerinin yandığı yangından dolayı Üzüm Pazarı esnafını tedirgin etti.

 

BİR ESNAF İŞYERİNDE ELEKTRİKLE İLGİLİ GENİŞ KAPSAMLIARAŞTIRMA YAPTIRIM ‘BİLİRKİŞİ’ RAPORU ALDI

 

Tarihi Üzüm Pazarı’nda bir esnaf, olası bir yangına karşıilk olarak işyerine elektrikçileri çağırarak baştan sona kontrolden geçirtti ve ardından da Türkiye Elektrik Mühendisleri Odası Isparta Şubesi Başkanlığına müracaat ederek işyeri için ‘Bilirkişi’ raporu aldı.

 

‘ÜST ÖRTÜ’DE ELEKTRİK KAÇAĞI TESPİT EDİLDİ

 

Söz konusu raporda, işyerinin de içinde bulunduğu Pazar Üst Örtüsü’nde ‘elektrik kaçağı’ olduğu belirtilmesi üzerine bu defa Tarihi çarşının tüm esnafları olaya dahil oldu. Çarşıda ticari faaliyetini sürdüren 120 işyerinin işletmeci esnafları hemen Tarihi Üzüm Pazarı esnaflarının yıllar önce kurdukları ve şuanda Başkanlığını Necati Saygıcı’nın yaptığı Isparta Kutlubey Mahallesi Mimar Sinan Çarşısı Koruma ve Yaşatma Restorasyon ve İmar İşleri Düzenleme Derneği’ne müracaat ederek sorunun çözümü konusunda görüş alışverişinde bulundular.

 

AKEDAŞ’TAN SORUNUN ACİLEN ÇÖZÜMÜ İSTENDİ

 

Söz konusu görüşmeden, Tarihi Üzüm Pazarı üst örtüsübölümünde tespit edilen ‘elektrik kaçağı’nın bir an önce giderilerektedirginliğin sona erdirilmesi için Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AKEDAŞ)Isparta Şirket Müdürlüğü’ne başvurma kararı çıktı. Bunun üzerine, Dernek Başkanlığı olarak söz konusu elektrik şirketine bir dilekçe yazılarak sorunun giderilmesi talebinde bulunuldu.

 

İŞTE O DİLEKÇE

 

Isparta Kutlubey Mahallesi Mimar Sinan Çarşısı Koruma ve Yaşatma Restorasyon ve İmar İşleri Düzenleme Derneği Başkanlığı tarafından Elektrik Dağıtım Şirketine verilen dilekçe şöyle; “Tarihi Pazarın üst örtüsündeki elektrik kaçağı hakkında Akdeniz Elektrik İşletme Müdürlüğü’ne.Kutlubey Mahallesi eski Üzüm Pazarı’nda bulunan arastamızın sokaklarının üzerini kaplayan üst örtünün çelik konstrüksiyonunda elektrik kaçağı söz konusudur. Bu nedenle konunun araştırılarak gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.”

 

ESNAF, ALDIĞI BİLİRKİŞİ RAPORUNU AKEDAŞ’A GÖNDERDİ

 

Öte yandan, Tarihi Üzüm Pazarı içinde ticari faaliyetini sürdüren ve elektrik kaçağı durumunun ortaya çıkması nedeniyle Elektrik Mühendisleri Odası’ndan ‘Bilirkişi’ raporu olan esnafın da bu raporu AKDEDAŞ şirketine gönderdiği belirtildi.

 

ESNAFLAR AKEDAŞ’I BEKLİYOR

 

Gerek Dernek olarak başvuru dilekçesini, gerekse bilirkişi raporunu AKEDAŞ’a gönderen Tarihi Üzüm Pazarı esnafları şimdi ise, söz konusu Elektrik Şirketi’nden bir heyetin gelerek söz konusu pazarda bu konuda geniş kapsamlı bir araştırma yaparak, elektrik kaçağı sorununu ortadan kaldırmasını bekliyor.

 

BİRBİRİNE BİTİŞİK 250 İŞYERİ YANARAK KÜL OLDU

 

Bilindiği gibi; geçtiğimiz gün Ankara’nın Keçiören ilçesindeki Osmanlı Halk Pazarı’nda yangın çıkmış ve yangın, aynı Tarihi Üzüm Pazarındaki gibi birbirine bitişik olan 250 işyerini kısa sürede sararak alev alev yanmasına neden olmuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR