29 Mart 2024 Cuma

TAM 800 YILLIK!

TAM 800 YILLIK!

Isparta

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde 1200'lü yıllarda yapılan Hızırbey Camisi, tarihi, ahşap işçiliği ve altından yol geçen, sur üzerindeki minaresiyle ilgi çekiyor.

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunan 800 yıllık Hızırbey Camisi, ahşap işçiliği ve sur üzerindeki minaresiyle tarihe meydan okuyor.

İlçe meydanında bulunan Dündarbey Medresesi'nin karşındaki Hızırbey Camisi'nin, Eğirdir'de hüküm süren Hamitoğulları Beyliği ya da AnadoluSelçuklu Devleti tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Caminin 1237 yılında inşa ettirildiği biliniyor.

Kündekari sanatının en iyi örneklerini barındırıyor

Vakıflar Bölge Müdürlüğünün tespitlerine göre, Antalya,Burdur ve Isparta'nın yer aldığı Batı Akdeniz'in en eski camisi Hızırbey,kündekari sanatının en iyi örneklerini barındırıyor.

Kubbesi olmayan, içeriden dışarıya doğru taşan dikdörtgen planlı Hızırbey, ahşap direkli ve tavanlı camiler grubunda bulunuyor.

Aynı anda 3 bin kişinin ibadet edebiliyor

Aynı anda 3 bin kişinin ibadet edebildiği cami, minaresiylede farklı görünüyor. Minare, cami ve yanındaki medreseyi saran surlarınüzerinde yer alıyor. Minarenin altından yol geçmesi de görenlerin ilgisini çekiyor.

Isparta Müftüsü Galip Akın, açıklamada, Hızırbey Camisi'nin kim tarafından yaptırıldığının belli olmadığını söyledi.

Caminin yapılış tarihinin ise 1237 olarak kabul edildiğini anlatan Akın, Hızırbey'in, bölgedeki en eski cami olduğunu dile getirdi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

vatandaş

06 Temmuz 2016 Çarşamba 23:13

Isparta merkezde 900 yıllık çeşme var. yanında çöplük var. Ona ne demeli?

Tadilat

06 Temmuz 2016 Çarşamba 05:09

Medresede tadilat var. Kaldırım iptal olmuş. İnsanlar ****ri ihtiyari yoldan yürüyor. Çok tehlikeli.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR