24 Nisan 2024 Çarşamba

TAM 19 YIL GEÇTİ! HİÇ UNUTMADIK!

TAM 19 YIL GEÇTİ! HİÇ UNUTMADIK!

Isparta

 

Yıl 1995.. Senirkent'te meydana gelen sel felaketinde 74vatandaşımızı kaybettik. Bugün ise o acı günün ardından tam 19 yıl geçti. HiçUNUTMADIK! Unutmayacağız. Hayatını kaybedenleri Rahmetle ve Minnetle Anıyoruz.

SENİRKENT İSMİ ACI BİR HABER İLE DUYULDU

13 Temmuz 1995 Perşembe günü saat 20:30’da Türkiye Senirkent ismini acı bir felaket ile duydu. İlçeye yakınolan Kapıdağı'ndan gelen sel kısa sürede 400.000 metre küp çamuru ilçeyedoldurdu. Adeta çamur deryasına döndü.

İlçeye sel iki ayrı dereden geldi. Doğru dere ve Suyoluderesi…  Suyoluderesinden gelen sel ölüme yol açmadı. Yalnız Doğru dere ilçeye girdiği noktada4 ayrı kola ayrılmasına rağmen çok büyük bir potansiyelle ilçeye girdi veönünde ne varsa yıktı, geçti. Bu felaket sonucu 74 vatandaşımız hayatınıkaybetti. 46 vatandaşımız yaralandı. 107 ev hafif, 18 ev orta, 195 ev tamamenyıkıldı.

İlçede enkaz kaldırma ve rusubat temizleme çalışmalarıgünlerce sürdü.




SENİRKENT FELAKETE NASIL YAKALANDI

Felaketin olduğu sıralarda ilçede çok hafif bir yağış vardıve zaten o da 10 dakika sürmüştü. Can kaybının yüksek olmasının bir sebebi dehalkın böyle bir felaketin olabileceğini akıllarından bile geçirmemeleriydi.Akşama kadar tarlasında bahçesinde çalışan Senirkentliler akşam yemekleriniyerlerken böyle bir felaketle karşı karşıya kaldılar.

Nasıl olmuştu da 10 dakikalık bir yağmur bu kadar büyük birfelaket doğurmuştu. Aslında olay farklıydı. Vatandaşların anlattıklarına göreolay sırasında Kapı dağı'nın en üst noktasına çok şiddetli bir şekilde doluyağmıştı. Nitekim dolunun bir karış biriktiğini, daha sonra dolunun yağmuradönmesiyle biriken dolunun eriyip, potansiyel bir su kaynağı olarak önünekattığı herşeyi şehre indirdiğini söylediler. Devlet tüm imkanları seferber ederekgerekli yatırımları süratle başlatması neticesinde felaketin açtığı zararlargiderildi. Ayrıca felaketten sonra ilçenin yeniden yapılandırılması ve yenifelaketlere tedbir alınması amacıyla Dünya bankasından 33 milyon ABD dolarıfinansman sağlandı. Şehrin yol, su, kanalizasyon, elektrik yapıları yenidendüzenlendi. Felakete sebep olan Doğru dere üzerine yaklaşık 90 adet büyükbetonarme duvar yapıldı.   

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR