20 Nisan 2024 Cumartesi

SUÇSUZ BULUNDULAR!

Isparta’da düşen WorldFocus uçağının Yargıtay süreci devam ederken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Okan Beğar’ın hazırladığı tebliğnamede Yavuz Çizmeci, Ali Arıduru ve Oktay Erdağı suçsuz bulundu. Yerel mahkemenin beraat verdiği Eğitim Müdürü Faruk Çağımnı için ise sürpriz talep geldi.

Isparta

30 Kasım 2007 günü İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus’a ait uçak Süleyman Demirel Havalimanı’na inişe geçtiği sırada, Keçiborlu Türbetepe Mevkii’nde düştü. Kazada 7’si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi. Kazayla ilgili olarak Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen  davanın 29’uncu duruşmasında World Focus Havayolları ortağı Yavuz Çizmeci, aynı havayolu şirketinin Genel Müdürü Aydın Kızıltan ve çalışanı İsmail Taşdelen ’taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme’ suçundan önce 14’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların cezası 11’er yıl 8’er aya indirildi.


World Focus Havayolları teknisyeni Fikri Zafer Dinçer, aynı suçtan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dinçer’in cezası 5 yıl 10 aya düşürüldü. Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ve Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, ’taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme’ suçundan beraat ederken, ’görevi kötüye kullanma’ suçundan 2’şer yıl hapis cezası aldı. İki sanığın cezası 1’er yıl 8’er aya indirildi.

Davaya sonradan eklenen iki sanıktan Recep Değirmencioğlu ile Vedat Örs ’yalancı tanıklık’ suçundan 3’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. İki sanığın cezası 2’şer yıl 6’şar aya düşürüldü.

Diğer sanıklar Yavuz Yaşar, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan, Necati Küçük, Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz, Reşat Atalay, Murat Ali Ersoy, Tuncay Doğaner, Mehmet Şerif Erbilgin, Zeynel Gündoğ ve Hilmi Tülemen ise beraat etti.

Yargıtay Cumhuriyet BaşsavcılığıYargıtay 12. Ceza Dairesi’ne gönderilen dosyaya ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Okan Beğar, tebliğnamesini hazırlayarak duruşma talepli olarak Yargıtay 12. Bölüm Başkanlığı’na sundu. Savcı Beğar’ın yerel mahkemenin aksine Yavuz Çizmeci, Ali Arıduru ve Oktay Erdağı ile yalancı tanıklıktan 3 yıl ceza alan pilotlarla ilgili beraat talepleri dikkat çekerken yerel mahkemenin suçsuz bulduğu Faruk Çağımnı için de karşıt görüş bildirdi.

Tebliğnamede,“ Olay tarihi itibarı ile Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı A.Ş.nin yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan sanık Yavuz Çizmeci'nin atılı Taksirle Ölüme Neden olmak suçundan kusurlu kabul edilerek cezalandırılmasına karar verilmiş ise de; anılan şirkette görev yapmak üzere teknik müdür, bakım müdürü ve eğitim başkanı olarak sanıklar İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer ve Faruk Çağımnı'nın görevlendirildiği, uçuşun güvenli cihaz ve pilotlarla yapılmasının denetim, eğitim ve gözetiminin yapılması ile bu sanıkların ilgilendiğinin anlaşılması; ayrıca anılan şirketi fiili olarak yönettiği kabul olunan sanık Yavuz Çizmeci'nin arızalı cihazların varlığını bilmesine rağmen anılan uçuşa izin verdiği, personel üzerinde baskı kurarak arızaların gündeme getirilmesine karşı çıktığı, bu suretle de kazanın meydana gelmesine neden olduğu konusunda soyut iddia dışında itibar edilir nitelikte herhangi bir delil bulunmaması karşısında, sanık Yavuz Çizmeci'nin görev ve sorumlulukları ile ölüm olayı arasında uygun illiyet bağı bulunmadığı ve kusur izafesinin mümkün olmadığı gözetilerek beraatına karar verilmesi gerekirken, hatalı ve varsayıma dayalı değerlendirme sonucu atılı suçtan adı geçen sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir” denildi.

Kazanın olduğu tarihte Eğitim Müdürü olan Faruk Çağımnı ile ilgili bölüm ise oldukça dikkat çekiciydi. Savcı Beğar, dosya kapsamında mevcut delillere göre, sanık Faruk Çağımnı'nın Eğitim Başkanı olarak atanmasına dair karar henüz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmamış ise de; sanık Faruk Çağımnı'nın eğitim müdürü olarak fiilen görev yaptığının hem önceki bilirkişi raporlarında hem de eğitim alan pilotların tanıklığı ile belli olduğunun altı çizilerek beraat kararına itiraz edildi.

Yalancı tanıklık yaptığı gerekçesiyle ceza verilen Vedat Örs'ün ve Recep Değirmencioğlu’nun ise cezalandırılmasına gerek olmadığını vurgulayan Beğar, SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru ve yardımcısı Oktay Erdağı ile ilgili de kazadan önce uçaktaki eksikliklerle ilgili olarak gerekli denetimlerin yapıldığı 01-02/11/2007 tarihlerindeyapılan denetim sonucunda 60 adet eksiklik tespit edildiği ve bu eksiklerin tamamlanması için sanık Ali Arıduru tarafından 21/11/2007 tarihinde şirkete gönderilen yazı ile süre verildiği, bilahare saptanan eksikliklerle ilgili verilen cevapların yetersiz olması nedeni ile aynı şirkette 18-19/12/2007 tarihlerinde yapılan denetim sonucu bu kez 60 bulgudan 42'sinin kapatıldığı, kapatılamayan 18 bulgudan 6 tanesi için gerekli tedbirlerin alındığı ve 10 adet yeni eksikliğin tespit edildiği, bu eksikliklerin giderilmesi için denetim elemanlarının tavsiyesi üzerine sanık Oktay Erdağı tarafından 25/12/2007 tarihinde şirkete gönderilen yazı ile 30 gün süre verildiği, her iki denetleme sonucunda denetleme kurulu tarafından Genel Müdürlük makamına ruhsat ya da yetki iptali/askıya alınması konusunda herhangi bir bildirimin de yapılmadığı ve üzerlerine atılı Görevi Kötüye Kullanmak suçundan ayrı ayrı beraatlarına karar verilmesi gerektiği kaydedildi.

Öte yandan yargılama sürecinde pişman olmadıkları yönünde ne gibi bir tutum ve davranışları olduğu açıklanmadan "yargılama sürecinde pişman olduklarına dair halleri bulunmadığından" şeklindeki yasal ve yeterli olmayan gerekçe ile haklarında hükmolunan cezalarının ertelenmemesine karar verilmesinin de altı çizildi.

Yargıtay’daki duruşma 22 Ocak 2016 tarihinde yapılacak.

RÜŞVET İDDİASI

Yargılama sürecinde bir çok defa bilirkişi raporu hazırlanan uçak kazası davası, rüşvet iddialarıyla da gündeme gelmişti. World Focus’un sahibi Yavuz Çizmeci, bilirkişi heyetinde bulunan Hasan İşgüzar’ın kendisinden bir milyon TL rüşvet istediğini belirterek suç duyurusunda bulunurken buluşma yeri olan Atatürk Havalimanı VIP salonu otoparkındaki güvenlik kameraları görüntülerinin silinmesi nedeniyle iddia edilen rüşvet görüşmesi görüntülerine ulaşılamamıştı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Yusuf Sahan

15 Nisan 2020 Çarşamba 22:44

Yavuz Cizmeci 1993 yilinda Sultan Air zamaninda ailemi yüklü miktarda dolandirmistir. Borcum namusumdur diyordu...bu serefsizden hersey beklenir. Haysiyetsiz yalanci adi serefsiz namussuz, sira cocuklarinada gelecek biz unutmadik nasil babami dolandirdigini...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR