26 Nisan 2024 Cuma

SUÇLU SEMTLER ÖNERİSİ...

AK Parti Denizli Milletvekili ve aynı zamanda eşi Ispartalı olan Nurcan Dalbudak, ABD’de olduğu gibi taciz ve tecavüz suçlarına karışmış kişilerin bir semtte toplanmasını önerdi.

Isparta

Bunun çok büyük bir konfor ve lüks olduğunu savunan Dalbudak, “Türkiye’de bunu insan hakları ve Avrupa Birliği noktasında uygulayamıyoruz”  ifadesini kullandı.

SUÇLU SEMTLER

Meclis Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’nun 14’üncü toplantısında AK Parti’li kadın vekilden çok tartışılacak bir öneri geldi. Nurcan Dalbudak’ın Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan’a yönelttiği soru tutanaklara şöyle yansıdı:

“Amerika’da bu taciz ve tecavüz suçlarıyla ilgili, karışmış ya da bu suça bulaşmış kişilerin yerleri, konutları, noktaları biliniyor ve tabii, biz bunu Türkiye’de uygulayamıyoruz. Mesela, Amerika’da kızı okumak için oraya yerleşecek olan bir arkadaşımız dedi ki; ‘Açtım, inceledim ve yaşayacağı o bölgede ev tutacağım zaman o bölgede hiç bu tip suçların olmadığı bir bölgeyi tercih ederek bunu yapabiliyorum’

“ÇOK BÜYÜK KONFOR”

Bu çok büyük bir konfor ve lüks yani ama tabii, Türkiye’de bunu uygulayamıyoruz. İnsan hakları, Avrupa Birliği vesaire noktasında.Bu uygulanmalı mı sizce? Yani bu, toplumu daha rahatlatır mı? Belki o kişilerin de daha sonra hatalarını, suçlarını çözebileceği noktada ama yerlerinin de bilinmesi toplum olarak bilinmesi.”

CİLT ALTINA GPS TAKMA

Prof.Dr. Tarhan, AK Parti’li Dalbudak’ın ABD’deki gibi suçlu semtler ve ya suçluların bir semtte toplanmasının Türkiye’de uygulanıp-uygulanamayacağı sorusuna şu yanıtı verdi:

“Tabii bu çok yaygın orada ve sosyal kontrol sistemi oldukça gelişmiş, iyi tespit ediliyor. Hatta ‘bazı kişilere cilt altına GPS takabilir miyiz? ve takip edebilir miyiz?’ diye de bu tartışılıyor şuanda. Böyle durumlarda insan hakları açısından çok tartışma ortaya çıkıyor ve bununla ilgili cilt altına takıldığında şu anda sürekli bir enerji kaynağı verecek, uzun enerji kaynağı verecek uydudan bir şarj şeyi yok.

HESAP VERME DUYGUSU

Mesela uzaktan kumandalı şarjlar geliştirilebilirse belki mahkeme kararıyla o da yapılabilecek. Nereye gitti, ne yaptı. Elektronik kelepçe yerine belki önümüzdeki yıllarda onlar yapılacak takip açısından. Yani güvenli alanlar, güvenli şehirler oluşturulması ve bu tarz kişilerin yakın takibi, buna insanlar gidiyor. Akıllı şehirler bunun için yapılıyor işte, akıllı şehirlerde bütün böyle, potansiyel suçlularla ilgili kayıtlar tutuluyor, insanlar takip ediliyor. Bu suçun yoğun olduğu, önlenemediği durumlarda bir seçenek olarak düşünülmeli bence. Masum insanlara zarar verme özgürlüğü yok. Bu tarz yasal sorunlar yaşamış bir suçluya, sokakta gezerken muhakkak hesap verme duygusunu da hissettirecek şeyler yapmak gerekiyor.”

KIBRIS’TA KULAK KOLYESİ

Asker kökenli Nevzat Tarhan, komisyon üyelerine yaptığı sunumda Kıbrıs Savaşı döneminde yaşanan bir insanlık suçunu şöyle anlattı:

“Kıbrıs’ta böyle bir asker insanların kulaklarını kesip kolye yapmıştı. Yani böyle ‘kahramanlık’ adı altında.Tabii, o hemen hastaneye sevk ediliyor ve gereken şey yapılıyor. İnsan ortamını bulduğu zaman şiddet uygulamaya yatkın hale geliyor, bu tarzda. Bunların hepsi genellikle şiddet davranışının normalleştirilmesiyle ilgili.Anne-babanın tutumları burada yani şiddet davranışını bastırma şeklinde de olabiliyor. Evde kuzu gibi oluyor, dışarıda şiddete yöneliyor.”

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

vatandaş

05 Nisan 2015 Pazar 20:10

bence kızların 9 yaşında evlenmesini, 4 kadın+cariyelerin var olduğu öğretileri yasaklasınlar. cinsel suçlu kalmaz.

keşke

05 Nisan 2015 Pazar 20:04

önerinize gelene kadar yapılacak o kadar iş var ki. Gündeme gelmek için söylenen sözler bunlar. vekil olunca parmak kaldırmaktan başka göreviniz olmayacak nasılsa.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR