18 Nisan 2024 Perşembe

SIRADAN BİR TRAFİK KAZASI GİBİ DEĞERLENDİRİLEMEZ

Isparta'da 8 yıl önce, 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazayla ilgili açılan dava dün sonuçlanırken, kazada yaşamını yitirenlerden Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan'ın ailesinin avukatı Şehnaz Doğan Yüzer, mahkemenin sanıklara sanki 'trafik kazası' gibi ceza verdiğini söyledi.

Isparta

Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dün yapılan 29'uncu duruşmasında, 20 sanıktan 8 kişiye çeşitli hapis cezaları verildiği, 12 kişinin ise beraat ettiği kararı temyiz edeceklerini belirten Şehnaz Doğan Yüzer, "Bu kaza pek çok ihmalkar davranışların bir araya gelmesiyle olmuştur. Sıradan bir trafik kazası gibi değerlendirilerek verilen kararı Yargıtay'a taşıyacağız" dedi.

HUKUK HATALARINA RAĞMEN ÖNEMLİ

Avukat Şehnaz Doğan Yüzer'in, Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nin uçak kazası davasında verdiği kararla ilgili değerlendirmeleri şöyle:

"Bu karar Türkiye'de yaşanan uçak kazaları ile ilgili olarak açılan davada, eksik ve yanlışları, son derece hukuk hataları olmakla birlikte önemli bir karardır. Zira ülkemiz, Devlet Denetleme Kurulu Raporu'ndada belirtildiği gibi uçak kazaları açısından ön sıralarda yer almasına rağmen,bugüne kadar meydana gelen kazalar 'pilotaj hatası' denilip kapatılmış ya davefat nedeniyle düşmüştür diye kararlar verilmiştir.

PİŞMANLIK YOK, BİLİNCİNDE DEĞİLLER

Bu açıdan bakıldığında bir karar verilmiş olması önemlidir.Yerel mahkemenin açıkladığı kısa kararda tek kabul edebileceğimiz husus,sanıkların pişmanlık göstermedikleri, olayın vahametinin bilincindeolmadıklarıdır. Diğer yönleri ile bu kararı biz de Yargıtay'a taşıyacağız. Zirayerel mahkeme bu kararı, adeta bir trafik kazası gibi değerlendirip hükümkurmuştur. Oysa bu kaza pek çok ihmalkar ve umursamaz davranışların bir araya elmesi ile olmuştur. Sıradan bir trafik kazası gibi düşünülmemesi gerekir.

MAHKEME BAZI SANIKLARI HİÇ GÖRMEDİ

Yerel mahkeme, 57 canın gittiği davada, kendiliğindenmahkemeye gelmeyen tüm sanıkların savunmalarını talimat yoluyla almış, kazayıdahi bilmeyen/hatırlamayan hakimlere iddianame göndererek sanık ifadesialmasını istemiş, mahkeme kapısına kadar gelen tanığı dinlememiş, talimatyazdırmıştır. Öyle ki düşen uçağı o gün kullanan ve 'yalancı tanık' olmaktan mahküm olan iki pilotu yerel mahkeme hiç görmemiştir. Üstelik bu dava çok zoraçılmış, sürekli kovuşturmama kararlarına itirazlar sonucunda ek iddianamelerleyargılama sürmüştür. Bu iki pilot da Asliye Ceza Mahkemesi ve ağır ceza mahkemesi arasında gidip geldikten sonra Yargıtay'ın ağır ceza mahkemesini görevlendirmesi ile dosyaya sanık olarak eklenebilmiştir.

YARGITAY BU KARARI BOZACAKTIR

Özetle, yerel mahkeme de maalesef bu vahim olayın bilincinevaramamış, 5.5 yıl süren oyalayıcı bir yargılama ile kazayı unutturmayaçalışmıştır. Oysa yargılanan tüm sanıklar, eğitimli ve uzman kişilerdir.Yaptıkları ihmal ve hatanın nasıl sonuçlanacağını bilebilecek konumdadırlar.Uçağı kiralayan Atlas Jet'in sahibi bile kendi şirketinin yetkilisi ile uçak sahibi World Focus Havayolları'nın kendilerini aldattığı söylemiş, 'Arızalı uçağı bize kiralamışlar' demiştir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM)kazadan önceki 2 yıl ve kazadan sonra yaptığı tüm denetlemelerde pek çok bulgutespit etmesine, 'şirket yedek parça alamıyor, kazalara neden olabilir'demesine, 'bu şirket borçlarını ödeyemeyecek durumda' diye rapor vermesinerağmen hiç bir yaptırım uygulamamış olması, sürekli süre uzatması sonucunda bukaza meydana gelmiştir. Üstelik ELT cihazı da olmayan bu alana ilk defa,üstelik gece giden merhum pilotların eğitimleri de eksiktir. Bu tespit de SHGM raporlarında vardır. Keza bu şirketlerin kayırıldığı, yaptırım uygulanmadığı DDK raporunda yer almıştır.

Bu kapsamda yerel mahkemenin, tamamen yanlı olarak hazırlanan, pek çok kapatma, gizleme içermesine karşın bazı gerçekleri kapatamayan Kaza Kırım Raporu'nu dahi dikkate almadan, olağan ve aniden gelişen bir trafik kazası gibi karar vermesi, bilinçli taksir hatta olası kast hükümlerini uygulamamış olması bize göre yanlıştır, eksiktir. Mevcut ceza yasamızave usül yasamıza aykırıdır. Bu kararın Yargıtay tarafından bozulacağına,adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz."

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

VATANDAS

09 Ocak 2015 Cuma 08:26

UNUTMAK MÜMKÜNMÜ! ÖLENLERE HERZAMAN ALLAHTAN RAHMET DILIYORUM ! AYRICA RABBIM BÖYLE ACILARI KIMSEYE YASATMASIN VE KIMSEDE BÖYLE ACILARA IHMALKARLIKLA SEBEB OLMASIN! YOKSA INSAN BIR ÖMÜR VICDAN AZABIYLA NASIL YASAR DEGILMI! ALLAH KIMSEYI IHMALKAR DURUMUNADA DÜSÜRMESIN ! VERMESIN RABBIM BÖYLE ACILARI KIMSEYE AMIN!

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR