24 Nisan 2024 Çarşamba

SGK BORCU OLANLARA AVANTAJ ÇIKTI

SGK BORCU OLANLARA AVANTAJ ÇIKTI

Isparta

SGK İl Müdürü Mustafa Durgut, Torba Yasa ile birlikte SGK’yaborcu olan işveren ve vatandaşlara büyük kolaylıklar geldiğini bildirdi. Herkesinmerakla beklediği Torba Yasa, birçok alanda avantajlarıyla çıktı. Özellikleborcu olan kesimi

yakından ilgilen Torba Yasa’da vatandaşın lehine birçokgüzellik bulunuyor. Örneğin 1 Ekim’den itibaren prim borcu olan işverenlerSGK’ya başvurmaları halinde hem borcunu yapılandıracak hem de borcun faizisilinerek anaparayı da 36 aya kadar yayılan süreçte 18 eşit taksitle ödeyecek.Konuyla ilgili vatandaşı sevindirecek açıklamalarda bulunan SGK İl MüdürüMustafa Durgut, bir de uyarıda bulundu.

BORÇLARIN FAİZİ SİLİNECEK VE TAKSİTLENDİRİLECEK

Torba Yasa’nın tamamen vatandaşın lehine çıkartıldığınıifade eden Durgut, ‘’Borçları taksitlendirme yapmak vatandaşa büyük kolaylık.36 aya kadar yayılan bir süreçle vatandaşa kolaylık getiriyoruz. İşverenin emekliliğineyansıyan kendi prim borcu var ve çalıştırdığı sigortalı işçilerden dolayı dakuruma borcu varsa onlar da taksitlendirilecek. Genel Sağlık Sigortası 1 Ocak2012’den itibaren kanun kapsamına alındı. Bu kanundan birçok vatandaşın haberiolmadı. 4 milyona yakın vatandaşın bundan dolayı 2000 lira ile 4000 liraarasında prim borcu var. Vatandaş 1 Ocak 2012’den itibaren gelir testiniyaptırmadığı için 210 lira bir ceza yemiş. Gelir testinden sonra haberi olup dagelenler için de geçmişe yönelik paralar da alınıyor. Şimdi Torba Yasa bunudüzeltiyor. Anapara taksit olarak yapılandırılacak’’ dedi.

EMEKLİ OLUP DA ÇALIŞANLARI DA İLGİLENDİRİYOR

Öte yandan emekli olup da hala daha çalışan emeklileri deilgilendiren bazı hususların bulunduğuna dikkat çeken Durgut, ‘’Emekli olanlaremekli olduktan sonra gidip bir yerde çalışıyorlarsa destek primine tabi tutulmalarıgerekir. Maalesef bize bildirmeyenler ve bizim tespit ettiklerimiz var. Bizbunları tespit etmişiz veya edilmiş primlerini yatırmamış. Ondan dolayı da birsürü borç var. Biz bunların hepsini taksitlendireceğiz. Isparta’da 76 binemekli sayımız var. Bunlardan kaç kişi tekrar çalışıyor, o sayıları çıkartıyoruz.1 Ekim’de başvuruları almaya başlayacağız. 3 aylık bir süre olacak. Biztalepleri alıp hemen cevap vereceğiz. 1 ay sonra da vatandaş ödemeyebaşlayacak’’ diye konuştu.

YAKLAŞIK 10 BİN KİŞİ FAYDALANACAK

Diğer taraftan uygulamanın ilk günlerinde programlardaolumsuzluklar olabileceğini bildiren Durgut, ‘’Ama 10 günden sonra personel dealışıyor, programlarda daha iyi çalışmaya başlıyor. Isparta’da borç yapılandırmadanyaklaşık 10 bin kişi faydalanabilecek. Yıl içinde 2’den fazla takdisikaçırmayacak. 2’den fazla taksitin tutarından az yatırmayacak. Eğer bunlarıyaparsa başa dönerek borçları faiziyle toplu olarak ödemesi gerekir. Çünküyapılandırma bozulur” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR