25 Nisan 2024 Perşembe

SDÜ TÜRKİYE'NİN TEKNOLOJİ ÜSLERİ ARASINDA YER ALIYOR

SDÜ TÜRKİYE'NİN TEKNOLOJİ ÜSLERİ ARASINDA YER ALIYOR

Isparta

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Türkiye Cumhuriyeti'nin ''Millî Teknoloji Hamlesi'nde Teknopark Stratejisi'nin'' önemli paydaşlarından birisi… SDÜ, ''Türkiye'nin Teknoloji Üsleri'' arasında yer alıyor. SDÜ ''Göller Bölgesi Teknokenti'', ''Yenilikçi Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (YETEM'', ''Kuluçka Merkezi'' ve ''Ön Kuluçka Merkezi'' ile Millî Teknoloji hamlesine destek veriyor.

-Millî Teknoloji hamlesinde teknopark stratejisi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Türkiye Cumhuriyeti'nin ''Millî Teknoloji Hamlesi'nde Teknopark Stratejisi'nin'' önemli paydaşlarından birisi… SDÜ, ''Türkiye'nin Teknoloji Üsleri'' arasında yer alıyor. SDÜ ''Göller Bölgesi Teknokenti'', ''Yenilikçi Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (YETEM'', ''Kuluçka Merkezi'' ve ''Ön Kuluçka Merkezi'' ile Millî Teknoloji hamlesine destek veriyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, teknoparkların temel felsefesinin bilgiyi ticarileştirerek katma değere dönüştürmek ve teknoloji tabanlı yeni işletmelerin sayısını artırmak olduğunu söyledi.

Teknoparklarda girişimciler için temel işletme becerilerinden teknik konulara kadar birçok alanda eğitim ve danışmanlık sağlandığını ifade eden Varank, "Ayrıca, atölyeler, test merkezleri gibi ortak ihtiyaçların karşılanabileceği alanlar sunuluyor, cazip sosyal ve kültürel imkanlarla bu yapılar ideal ekosisteme dönüştürülüyor. Aynı kampüste yer alan firmalar, hem rekabetin hem de iş birliğinin sunduğu avantajlardan en iyi şekilde faydalanıyor. 2001'de ülkemizde sadece 2 olan teknopark sayısı, bugün 56 ilimizde 84'e ulaşmış durumda. Bu Ar-Ge liderliğinde kalkınmaya verdiğimiz önemin göstergelerinden biri." diye konuştu.

 

-Teknoparklar için zengin teşvik mekanizması

Varank, teknoparkların en önemli avantajının etkileşime ve teknoloji transferine imkan veren yapıları olduğuna işaret ederek, teknoparklarda girişimcilere çok çeşitli desteklerin sağlandığını dile getirdi.

Bakanlık olarak teknoparkların ihtiyacı olan altyapı, idari bina ve kuluçka merkezi yapımına hibe niteliğinde destekler verdiklerini hatırlatan Varank, şu bilgileri verdi:

"Bugüne kadar 48 teknoparkımıza yaklaşık 555 milyon lira destek vermişiz. Bugünkü değerle yaklaşık 1 milyar lirayı bulan ciddi bir destekten bahsediyoruz. Ayrıca teknoparklardaki işletmelerin, istihdam ettikleri temel bilim mezunlarına ödedikleri maaşın asgari ücrete kadar olan kısmını 2 yıl boyunca bakanlık olarak biz karşılıyoruz. Bunun yanı sıra, teknoparklarımızda birçok teşvik ve muafiyet uygulanıyor. Bu kapsamda, Gelir ve Kurumlar Vergisi istisnası, Gelir Vergisi stopajı desteği, SGK işveren hissesi primi desteği, belli yazılımların tesliminde KDV muafiyeti, projeler kapsamında kullanılacak makine ve ekipmanlar için KDV muafiyeti, Gümrük Vergisi muafiyeti, kuluçka firmalarımıza kira indirimi desteği gibi oldukça geniş bir destek-teşvik mekanizmasıyla teknoloji tabanlı işletmelerin kurulmasını ve gelişimini destekliyoruz. Aslında tüm teşvikler açıkça şunu gösteriyor, firmalarımız yeter ki Ar-Ge yapsın, işini geliştirmenin ve çeşitlendirmenin peşine düşsün. Bakanlığımız yenilikçi, çığır açan, katma değer üreten ve rekabetçi tüm fikirlerin destekçisi ve yanında olmaya devam edecek."

-Yazılım öne çıkan sektörlerden

Varank, yazılım, bilgi teknolojileri ve elektrik-elektroniğin teknoparklarda öne çıkan sektörlerden olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Makine, sağlık, biyoteknoloji, malzeme gibi alanlarda da teknoparklarda ciddi ve öne çıkan çalışmalar yapılıyor. Özellikle son yıllarda disiplinler arası çalışmalar sonucu ortaya konulan başarılı ürünler, teknoparklardaki firmaların da bu yönde çalışmalar yapmasına, projeler yürütmesine öncülük ediyor. Teknoparklarımızda çok geniş yelpazede ürünler üretiliyor. Savunma sistemleri, robot teknolojisine sahip ürünler, mobil ultrason cihazı, navigasyon yazılımları, hasta takip ekipmanları, kurumsal yönetim yazılımları, uluslararası başarıya sahip oyunlar, üstün performanslı malzemeler, görüntüleme çipleri, antivirüs yazılımları, çevrimiçi eğitim platformları, mobil uygulamalar, trafik takip sistemleri gibi birçok yüksek teknolojili ürün geliştiriliyor ve gerek ülkemizde gerekse yurt dışında satışları yapılıyor. Üretimdeki bu çeşitlilik, ekonomik katkılarının yanı sıra ülkemizi küresel rekabette üst sıralara taşıyacak önemli bir potansiyeli barındırıyor."

-"Millî teknoloji hamlesinin önemli bir ayağı"

"Millî Teknoloji Hamlesi"nin temel hedefinin imalatta yüksek teknolojili ürünlerin payının artırılması ve ithal edilen ürünlerin yerli imkanlarla üretilmesi olduğunu vurgulayan Varank, bu noktada teknoparklarda yer alan işletmelerin büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Varank, teknoparklardaki işletmelerin esnek yapıları sayesinde piyasadaki değişimlere çok çabuk adapte olabildiğini ve yetkinlikleri sayesinde ihtiyaç duyulan ürünleri çok hızlı üretebildiklerini belirterek, "Teknoparklarımız 5 binden fazla firma ve 55 bini aşkın personeliyle özgün teknoloji tedariğine katkı sunuyor ve milli teknoloji hamlemizin önemli bir ayağını oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Teknoparklar ve bu bölgelerde yer alan işletmelerin kritik bir misyonu olduğunu belirten Varank, şunları kaydetti:

"Teknoloji alanında gerçekleştireceğimiz atılımda teknoparklar ve buralardaki firmalar kilit rol oynayacak. Teknoparklardaki işletmelerin sayısının ve niteliğinin artırılması temel stratejik hedeflerimizdendir. Milyar doları aşan girişimler buralarda hayat bulacak ve ülkemizi küresel arenada başarıyla temsil edecekler "

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Halkparta

24 Ağustos 2019 Cumartesi 00:19

Körler sağırlar birbirini ağırlar. Teknoparkmış :) Ülkede bir ton bilim adamı var mezun olanlar boş kafayla mezun oluyor, teknoloji gelişmiyor anlayamadım. Devlet parayı boşa veriyor.

Sengentli

23 Ağustos 2019 Cuma 22:30

Sdu uçak ve araba mı yaptı? Trafikte hiç görmedim. Havaalanında da sdü ucagi yoktu :) Herhalde yurtdışına gönderdiniz. Gurbetçiler binmiştir gali.

Tövbe tövbe

23 Ağustos 2019 Cuma 20:21

Salak mısınız şaka mısınız anlamdım ki

Medicine

23 Ağustos 2019 Cuma 19:23

Helal olsun SDÜ ye

boş boş yazıp sınır etmeyin adamı

23 Ağustos 2019 Cuma 17:20

ispartali ya cevap; sizin gibiler bizim gibilere ne destek verdilerde hesap soruyorlar... siz kafalar ilk önce insana ve bilime saygı duyun sonra araştırın bakın belki ilaç üreten bir yer vardır... O kadar sanayi ve esnaf var SDÜ haricinde kaç tane uçak yaptınız kaç tane araba yaptınız kaç tane ilaç yaptınız da yapanları ve teknokent i eleştiriyorsunuz...

Ispartali

23 Ağustos 2019 Cuma 15:01

Kuluçkalardan kaç civciv çıktı. Ondan bahsedin. Araba mı urettiniz, yangın söndürme uçağı mi yaptınız, yeni bir ilaç mı buldunuz. Açılışlar, siyasilerin peşinden koşmalar vs vs biz bunları gördük sadece.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR