20 Nisan 2024 Cumartesi

SANAL TABLODAN, GERÇEK TABLOYA GEÇİŞLER‏

SANAL TABLODAN, GERÇEK TABLOYA GEÇİŞLER‏

Isparta

7 Haziran seçimlerini millet olarak Pazar günü itibariyle hep beraber yaşadık. Partilerimizin oyunu yüzde olarak değerlendirirsek; AKP41, CHP 26, MHP 17, HDP 13 ve Diğerleri 3 şeklinde bir tablo ortaya çıktı.Bütün partiler sonuçları kendilerince değişik açılardan mutlaka değerlendirecektir. Biz de sonuçları farklı bir şekilde değerlendirmek istiyoruz.Zira bugün oy oranları üzerinde yoğunlaşsak bile önümüzdeki günlerde gündemimiz hükümet, koalisyon ve güvenoyu gibi meseleleri konuşmak olacak.

 Dolayısıyla bu son seçimi bazı önermeler kurarak değişik açılardan görmek sanırım hepimiz için daha yararlı olacak.

 

·         AKP ve CHP oy kaybetmişlerdir. Ama hala AKP, bu ülkenin en büyük ve birinci partisidir.

 

·         Bu seçimin galibi ise bu ülkede AK Parti’den yıllar önce konulan yüzde 10 barajını aşan HDP’dir.

 

·         Kürt vatandaşlarımız büyük ölçüde, başka partilerde siyaset yapma yerine HDP çizgisinde siyaset yapmayı tercih etmişlerdir.

 

·         Bu ülkenin 3/5’i sağ seçmendir. Sol seçmen 1/5 seviyesinde kalmıştır. Kalanlar 1/5 ise Kürt vatandaşlar ile diğer marjinal partilere oy verenlerdir.

 

·         Belki önümüzdeki günlerde Türkiye gündeminde Ecevit ve Güneş Otel gibi senaryolar tekrar oynanacaktır.

 

·         MHP ve CHP’de yönetim veya lider değişiklikleri olabilecektir.

 

·         Son seçimlerden sonra Türkiye için ağızlarının salyaları akan emperyalist  güçler, yani Bilderbergciler, yani Siyonistler, yani masonlar, yani Amerika ve İngiltere kendine ayakçı bir organizatör (Henry Kissenger gibi) ve sermaye spekülatörleri bulacak  ve çeşitli koalisyonlar adına para musluklarını açacakları müjdesi ile çalışmalar yapacaklardır.

 Yukarıda dile getirdiğimiz önermeler, geçmiş tecrübelerimizden edindiğimiz çıkarımlardır. Bugün 40-60 yaş arası olan Türk seçmeninin, daha önce oynanan senaryoları unuttuklarını zannetmiyorum. Bu seçimler sonrasında ülkemiz demokrasi ile yönetilmeye devam edecek ve parlementer kurallar elbette işleyecektir. Cumhurbaşkanımız Tayyip bey hükümetin kurulması için liderlere sırayla görev verme gibi süreçleri doğal olarak işleteceklerdir. Ancak Tayyip bey, yetkisi dahilinde olan ihtimalleri kullanmayıp başka çözüm arayışları içine giredebilir. Tabii ki siyaset dairesinde olmak üzere.

 

  Diyelim ki Tayyip bey doğal pozisyonu içinde kaldı. Hükümet süreçlerini kimseyi üzmeden yönetti. Bu sefer aklımıza hemen şu sorular gelecektir. AKP harici bir koalisyon formülünde radikal CHP ve MHP tabanlarının gönlü nasıl yapılacaktır? Milliyetçiler ve Ülkücüler yıllarda düşman olarak gördükleri, seksenli yıllarda birbirine silah çektikleri, 1990’lı yıllarda ANASOL-M hükümetinde “kerhen” aynı masaya oturdukları ama çok geçmeden yanıldıklarını anladıkları solcularla birlikte olmayı tekrar sindirebileceklermidir? MHP ve HDP olası bir hükümette hangi konularda ortak paydalarda buluşacaklar?

 

  Evet önümüzde sıkıntılı, zorlu ve çetin günler var. Ama siyaset sahnesinde 14 yıldır bulunmasına rağmen, 80-90 yıllık tecrübeye sahip olan genç Ak Parti hükümeti bundan daha sıkıntılı zamanları, son 3-5 senede fazlasıyla yaşamıştır ve bu mücadelelerden başarıyla çıkmıştır. AKP hala dimdik ayaktadır.  Ülkenin de hala en büyük birinci partisi ve umududur.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Sidreli

11 Haziran 2015 Perşembe 15:48

İsmail Tanışman'ın MHP ve CHP tabanlarının ne düşündüklerine ve ne hissettiklerine ilişkin yorumlarını oldukça ironik buldum. Çok yakın zamana kadar keşke bu insanların ne düşündüğünü ve ne hissedebildiğine kafa yorabilseydiniz. Gözünüz sadece iktidar hırsıyla burnunuzu görüyordu. His desen zaten yoktu.

Sidreli

11 Haziran 2015 Perşembe 15:42

AKP'li bir yorumcunun bugüne kadar hiç kafa yormadığı konularda düşünmeye başlaması bile büyük gelişme. 7 Haziran gününe kadar bu ülkede sadece AKP lilerin yaşadığını diğerlerinin ise AKP'nin himmetiyle kerhen bu ülkede sığınmacı statüsünde olduklarını zannediyorlardı.

Mehmet kurt

10 Haziran 2015 Çarşamba 09:44

saray soytarısı yine kalemi eline almış , ortaokul kompozisyon dersi kıvamında yazısını yazmış :) şimdi tüpcü yalamaya hiç hız kesmeden devam ediyorsun, ama biraz da gercekleri yazabilme cesaretin , biraz da onurun olsa sana kompozisyon dersinden 85 verirdim . Ancak senin yazında görüyorum ki yoğun bir karakter bozuk luğu var!! Sen bir sonraki yazında karakterini düzelt , onurunu ve cesaretini topla ... Bırak bu hırsız ları koruyup kollamayı

ismail

10 Haziran 2015 Çarşamba 07:22

listelerde aday sıralamasına ,vatandaşın gösterdiği tepkiden bahsetmeliydin.

Bojuware 201

09 Haziran 2015 Salı 20:31

Ya sen hala bağlandığın yoncalıkta sana ezberletilen edebiyatı mö lüyosun. Bir dur damına kar yağsın. Hörekene dolsunki.Mevzu Saray soytarısı ve hırsızlık haramileri cum. değerleri ve Atatürktür. Mücadelenin özü budur sonuç sadece detaydır mallaşmış beyninle şeyla bakan gözünde gerçek çok uzak yayınlamıyan editöründe..

vatandas

10 Haziran 2015 Çarşamba 00:35

SAHSIN FIKIRLERINI ELESTIREBILIRIZ ; MEVLANIN YARATTIGINI ELESTIRMEK BÜYÜÜK HATA OLDUGUNU UNUTMAYALIM!

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR