24 Nisan 2024 Çarşamba

SAĞLIKTA YÖNETİM ESKİYE GERİ DÖNÜYOR

SAĞLIKTA YÖNETİM ESKİYE GERİ DÖNÜYOR

Isparta

HÜKÜMET, 2011 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile hayata geçirdiği ve sağlıkta yeni dönem olarak sunduğu yapıyı tamamen değiştiriyor. İlerde sağlık kurumları için oluşturulan üçlü yönetim yapısı, 6 yıl sonra yeniden eski sisteme dönüyor. Hazırlanan son KHK’yla, ‘sağlıkta tek çatı’ oluşturuluyor. Gerekçe olarak da artan bürokrasi ve kadrolaşma gösteriliyor.

2011 Kasım ayında, ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ kapsamında 81 ilde Kamu Hastaneler Birliği (KHB) Genel Sekreterliği kuruldu. Ayrıca Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlükleri ile 3 farklı yönetim yapısı planlandı. 81 ilde en üst yönetici olarak KHB Genel Sekreterlikleri oluşturuldu. Kamu hastaneleri yönetimi ve satın almalarında, en güçlü isim olan KHB Genel Sekreterlikleri, sistem kurulduğunda yüksek ücretle tercih edilen makamlar oldu. Ayrıca bu yapının merkez ve taşra teşkilatları için yüzlerce yönetici kadrosu oluşturuldu.

ÇOK SAYIDA BÜROKRAT

Aynı düzenlemeyle, illerdeki, Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlükleri de ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinden sorumlu yapılar olarak hayata geçirildi. Bu birimlerde, ana çocuk sağlığı, bulaşıcı hastalıklar, çevre sağlığı, verem savaş dispanserleri, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri gibi hizmetlerden sorumlu kılındı. Sağlıkta daha hızlı ve verimli çalışma amacıyla yapılan bu düzenleme, yeni kadrolar açılması dışında, beklenen sonucu vermedi.

İllerde sağlıkla ilgili yönetim, üç başlı oldu. Üç kurum arasında koordinasyon sorunu yaşandı ve yetki karmaşası ortaya çıktı. Yaratılan bürokrasi, hizmetlerde gecikme oluşturdu. Ayrıca, yeni oluşturulan kadroların, bazı grup ve cemaatler tarafından kadrolaşma amacıyla kullanıldığı öne sürüldü. O dönem, eleştirilen bu yapının işlemediği 6 yıl sonra görüldü.

İktidar, yaşanan sorunların ardından bu sistemi, eskisine benzer bir yapıya dönüştürmek için kolları sıvadı. Mehmet Müezzinoğlu’nun Sağlık Bakanı olduğu dönemde, ‘sağlıkta tek çatıya dönüş’ olarak açıklanan yasa çalışması, aylarca bekledi. Bakanlar Kurulu aşamasına kadar gelen ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun imzalamasının ardından, TBMM’ye gönderilmesi beklenen yasa tasarısı, Davutoğlu’nun görevden ayrılmasına neden olan olağanüstü kongre süreciyle askıda kaldı.

ERDOĞAN TALİMATI

Geçtiğimiz günlerde konu yeniden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iletildi, Erdoğan, yerelde yaşanan sağlık sorunlarının giderilmesi için çalışma yaptırdı. Erdoğan, illerde yeniden sağlıkta tek çatı yönetimine geçilmesi için talimat verdi ve bu düzenlemenin çıkartılacak ilk kanun hükmünde kararnameye konulmasını istedi. Yapılan çalışmaya göre, illerde sağlık yönetimi eskisine benzer bir yöntemle, “il sağlık müdürü, kamu hastanelerinden sorumlu il sağlık müdür yardımcısı ve halk sağlığından sorumlu il sağlık müdür yardımcısı” şeklinde yeniden yapılandırılacak. Bu düzenlemeyle yetki ve görevlendirmeler de yeniden tanımlanacak.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

sagliksiz saglik. yök cök INŞALLAH.

22 Ağustos 2017 Salı 20:03

ALLAH AŞKINIZA ŞU YÖK Ü SAGLIKLA AYIRIN. ŞİRKETTEN ALIYOR ELEMANLARI. ÇALISTIRIYOR. SONRA BUNLAR ATIK ELEMAN DEYİP BIR KENARA KOYUYOR. DISARDAN KADRO ACJYOR. ALLAH CEZANIZI VERECEK INŞALLAH BU ŞIRKET ELEMANLARI ŞIZİ BU ELEMANLAR TEDAVİ EDECEK UTANMAYACAKMISINIZ. ALLAH KAHRETSİN. BU ŞIRKET CALIŞANLARINI NEDEN ALDIN DEMEZLERMİ.

Hemsire hanım

22 Ağustos 2017 Salı 17:50

Degli salik emekcileri devlet hastanesi de 28 29 agustos idari izinde sizinde maasinizi kesecekmi kesmiyecekse mesai tamamlatacakmi.sdu hastanesinde masa basi memur ne mesai tamamliyor nede maasi kesiliyor.bunu sadece saglikci memurlara yapiyorlar.saglikci memur taseronla esdeger masa basi memur ise asil memur sayiliyor sdu de.

Oğuz

22 Ağustos 2017 Salı 13:16

Bu sistem ile başarılı olunamayacağı gün kadar açıkken, sırf yandaşlara kadro koltuk verebilmek amacıyla yapılan saçma sapan, teorik ve pratikten uzak bu yönetim şekli sonunda infilak etmiştir.Zararın neresinden dönersen kardır derler büyükler, doğrusu yapılmış.

Doktor

22 Ağustos 2017 Salı 12:51

Hem konuya bağlayayım madem. İyi doktor kat sırf daha çok kazanmak adına idareci olmaya talip olmak yerine hekimliğini yapacak böylece idareci hekimler de gerçekten bu işe yatkın kişiler olacak. Tam bir PR oldu ha..

Doktor

22 Ağustos 2017 Salı 12:46

SigortacıyaÇok doğru.. Bence sigorta şirketleri haklı. Birkaç yıl içinde artan birsürü dava göreceğiz. Belki bu mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesi adına fırsat olacak. Böylece yasal yollar daha iyi çalışırsa gidip doktora saldırmayacaktır. Hem riskli branşların daha çok kazanması bu bölümlerdeki doktor kalitesini de artıracaktır. Sigorta birimleri yüksek olacağı için sigorta şirketleride kazanacaktır(sana pas attım sigortacı)

Sikortacı

22 Ağustos 2017 Salı 12:03

Konuyla ilgisiz ama.. Biliyorsunuz hekim sigortalarını bazı şirketler özellikle riskli branşları yenilemiyor. Riskli branşlarda hem yaptığınız iş ağır hem aldığınız para diğerleri ile aynı. Bir beyin cerrahı ile cildiyeci aynı parayı alıyor. Daha fazla sigorta pirimi ödüyor. Riski(hayatını bile riske atıyor, en fazla öldürülenler cerrahlar) daha fazla. Ama sigortasını bile yaptıramıyor. Bu işin Amerika daki gibi olması lazım. En çok pirimi ödeyen riskli bölümler daha çok kazanmalı

Sağlıkçı

22 Ağustos 2017 Salı 12:01

Yarış başlasın :))) hadi bakalım. Şimdi yiyin birbirinizi. 5 kuruşluk yeteneği ve bilgisi olmayan ama dünyanın parasını kazanan çakma bürokratların kendine yer bulmak için neler yapacaklarını izleyelim. Çok eğlenecez:)

F R K

22 Ağustos 2017 Salı 11:44

Tarkan kardeş yahu sen bu DR H. Y. yi seviyon mu sevmiyon mu hani A. B. nin eniştesi varya onu. Kardeşim hadi Dr M. K. ya sayın büyüğümüz sahip çıkıyor kardeşim biz DR H. Y. yi seviyoruz böyle haberler yapıpta insanın yüreğine indirtme. Bir daha böyle haberlere yer vermeyin lütfen.

Isparta başarısız iller arasındaydı zaten

22 Ağustos 2017 Salı 11:27

Osman aydın zamanında türkiye 1.incisi 3.cüsü 4.cüsü olmuştu.şimdi.54.üncümü 58.cimi belli değil.zaten yeni hastaneye geçiş esnasın da genel sekreter iyi yönetemedi.şimdiki durumdan da belli zaten.ne demişler yunus emre dh.yolları taştan ...artık yapacak bişey yok.hüsynnnn

En doğrusu

22 Ağustos 2017 Salı 11:23

ZATEN SİSTEM BAŞINDAN BERİ YANLIŞTI.BİRDE BUNUN YANIN DA TECRÜBESİ OLMAYAN GENEL SEKRETERLER ATANDI.MALUM ŞİMDİKİ OLDUĞU GİBİ.KİMSEYİ DİNLEMEYEN KENDİNİ BEĞENMİŞ SİSTEMDEN AMLAMAYAN BUNU HERKES BİLİYOR ZATEN BURDAN YAZMAYA GEREK YOK.ÖNEMLİ OLAN BUNDAN SONRA İNSANLARIN YÜZÜNE NASIL BAKACAĞIN ÖNEMLİ.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR