25 Nisan 2024 Perşembe

RESMEN ÖLÜMDEN DÖNDÜ

RESMEN ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Isparta

AKDENİZİN  HABERİDİR ...

Göğüs ağrısı şikâyeti ile 112 Acil Servis’e başvuran 51 yaşındaki Mustafa Taşbaş’ın duran kalbi 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nin 40 dakikalık kalp masajı sonucunda yaşama döndürüldü.

 

Mustafa Taşbaş’a koroner anjiyo yapıldı. Sol kalp damarına stent takıldı. 5 gün Özel Şifa Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahisi (KVC) YoğunBakım Ünitesi’nde Solunum Cihazı’na bağlı kalan Taşbaş, taburcu edildi.

 

1 SALİSE DAHİ DEĞERLİ

Operasyonları yöneten Özel Şifa Hastanesi Kalp Merkezi Uzmanı Dr. Mustafa Karabacak, bu yaşanan öyküsünün erken müdahalenin ne denli hayati değer taşıdığını bir kez daha gösterdiğini söyledi. Uz. Dr. Mustafa Karabacak: "Bu kadar uzun süre kalp masajı sonrası sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilen çok hasta görmüyoruz. Erken teşhis, doğru müdahale hayat kurtarır."

 

HAYATA TUTUNDU

Kalp’te erken teşhis ve doğru müdahalenin ne denli paha biçilemez olduğu yaşanan çarpıcı bir hikâye ile bir kez daha kanıtlandı.Hikâyenin kahramanı 51 yaşındaki Burdur’da yaşayan Mustafa Taşbaş, göğüs ağrısı şikâyeti ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ni aradı. O an kalp krizi geçiriyordu.12 Acil Sağlık Ekipleri geldiğinde Taşbaş’ın kalbi durmuştu.112ekipleri, 40 dakika boyunca Taşbaş’a kalp masajı yaptı. Taşbaş, 40’ıncı dakikada hayata döndü. İlk müdahale Burdur Devlet Hastanesi’nde yapıldı. Hasta,daha sonra tam donanımlı Özel Şifa Hastanesi Kalp Merkezi’ne sevk edildi.

 

5 GÜN SOLUNUM CİHAZINA BAĞLI KALDI

Özel Şifa Hastanesi Kalp Merkezi’nde görevli Uzman Doktor Mustafa Karabacak, bu yaşanan hikâye ile erken müdahalenin öneminin bir kez daha gün yüzüne çıktığını söyledi. 51 yaşındaki Mustafa Taşbaş’ın devam eden kalp krizi ile Özel Şifa Hastanesi’ne giriş yaptığını anlatan Uz. Dr. Mustafa Karabacak, uyguladıkları tedavileri şöyle anlattı: "Tüm ekip seferber oldu. Acil koşullarda hastamıza hızla laboratuvara alınarak anestezi doktorlarımızında desteğiyle koroner anjiyo yapıldı. Daha sonra kalp krizine neden olan damara stent takma işlemi uygulandı. Tıkalı olan damarları açıldı.Hasta 5 gün boyunca Kardiyovasküler Cerrahi (KVC) Yoğun Bakım Ünitesi’nde solunum cihazına bağlı kaldı.Sonumun ve kardiyak fonksiyonları düzelen hasta önce solunum cihazından ayrıldı. Daha sonra hastamız Yoğun Bakım Ünitesi’nden çıkarıldı. Tüm değerler normale dönen hastayı evine uğurladık."

 

1 SALİSE DÂHİ ÖNEMLİ

Özel Şifa Hastanesi Kalp Merkezi Uzmanı Dr. Mustafa Karabacak, kalp sağlığı için erken müdahalenin hayati değer taşıdığını söyledi.Uz. Dr. Karabacak, şöyle dedi: Kalp krizinde hayatta kalmak için zamana karşı bir yarış söz konusudur. 40 dakika boyunca başarılı kalp masajı yapan ekibi kutluyorum. Mustafa Taşbaş’a  doğru  ve acil müdahalenin kesintisiz yapılması ve ardından da  Özel Şifa Hastanesi KalpMerkezi’nin Anjiyo Ünitesi’ne sevk edilmesi hastamızın hayata kalmasını sağladı. Bu kadar uzun süre kalp masajı sonrası sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilen çok hasta görmüyoruz»

 

KALP KRİZİ NEDİR?

Koroner Arter Hastalığı (KAH): Koroner Arterlerde daralma veya tıkanma sonucunda kan akımının kısmi veya tam olarak kesilmesi ile ortaya çıkan hastalıklardır. Kalp krizi ise koroner arterlerin aniden tıkanması ile kalp kasının kanlanamaması ve kalp kasında ölü doku oluşması durumudur. Kalp krizi geliştiğinde hızlı ve erken müdahale etmek hayati önem taşır. Çünkü kalp kasının yeniden kanlandırılması ne kadar çabuk sağlanırsa, oluşabilecek hasarda o kadar az olacaktır. Bu nedenle göğüs bölgesinden başlayıp, kollara,omuzlara, boyna, çeneye ya da üst karın bölgesine yayılan sıkıştırıcı, baskı yapıcı tarzda ağrı oluştuğunda hemen 112 Acil Yardım aranmalıdır. Ve hastanın tam donanımlı bir merkeze ulaşması sağlanmalıdır.  Hastalarda tıkanan damarın yeniden açılması için koroner anjiyografi yapılarak perkütan koroner girişim (PKG) ya da koroner arterlerdeki pıhtıyı eritmek için ilaç tedavisi (fibrinolitik tedavi)uygulanır.Hastanın durumu ne kadar erken tespit edilir ve tedaviye başlanırsa hasarsız iyileşme o denli başarılı olur.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

pehh

23 Ekim 2015 Cuma 11:08

doktorlar kendi reklamını yapıyor hasta çekebilmek için ,haber niteliği taşımayan her hastanede günde dört beş kez yaşanabilen vakalardan başka birsey değil eeee nede olsa paranın yüzü sıcak...............kalbi durmuşta canlandırmışta falan filan siz hiç hastanın ölümüne sebep olan doktorların kendini övdüğünü duydunuzmu yaşarsa bizden ölürse ALLAHTAN mantığı ÇOK komik bir haber

Abdullah

22 Ekim 2015 Perşembe 15:31

"....Kim haksız yere bir cana kıyarsa, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Her kim bir can kurtarırsa, bütün insanları kurtarmış gibi olur." Maide Suresi-Ayet:32

Hüseyin

22 Ekim 2015 Perşembe 15:25

Sayın Mustafa Bey'e çok teşekkürler. bir insanın yeniden hayata döndürülmesine vesile olmuş

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR