23 Nisan 2024 Salı

REKTÖRDEN FLAŞ AÇIKLAMALAR!

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, geçen dönemin rektörü tarafından başlatılan Yaşam Merkezi Projesi hakkında ilginç ifadeler kullandı. Çarıkçı; "Kamu yararı adına sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. İçeriği ne olduğu belli olmayan bir projedir" dedi.

Isparta

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, basın mensupları ile ilk kez iftar yemeğinde buluştu.  Üniversitede yeni dönem ile ilgili bir çok konuda açıklamalar yapan SDÜ Rektörü Çarıkçı'nın hedefinde ise Yaşam Merkezi Projesi vardı. Geçtiğimiz dönemin rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu tarafından başlatılan proje ile ilgili şu ifadelerini kullanan Rektör Çarıkçı;  "Kamu yararına adına sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. Biri 29, biri 35 yıllık. İçeriğinin ne olduğu belli değil. Yurt mudur, apart mıdır, ticaret merkezi midir, bir de yerleri kampus mimarisi açısından çok sıkıntılı” dedi.

Çarıkçı açıklamasında ise; "Doğu Kampusunde 2 taneyaşam merkezi ihalesi yapılmış. Bir tanesi Konya’dan gelen bir firmaylasözleşme imzalanmış. Bir tanesi de rektörlük seçimlerinden 3 gün sonraAnkara’dan bir firma ile başka bir sözleşme imzalanmış. Sözleşme içeriğinde neyapılacağı yazmıyor. Sözleşmeler birbirine çok benziyor. İkisini dehukukçularımız inceliyor. Kamu yararına adına sıkıntılar olduğunu düşünüyorum.Biri 29, biri 35 yıllık. İçeriğinin ne olduğu belli değil. Yurt mudur, apartmıdır, ticaret merkezi midir, bir de yerleri kampus mimarisi açısından çok sıkıntılı,çünkü yan yana. Bir aydan beri hukukçularımız inceliyor. Şu haliyle yapılırsaDoğu Kampusu içerisinde yan yana birbirine çok benzeyen, çok kocaman, ama aynıişi yapacak olan iki alandan bahsediyoruz. Ama şöyle bir sıkıntı var Bizimyurtlarımızın yaklaşık kontenjanı 4 bin küsur kişi. 5 bin kişilik yurt ihalesiyapıldı. Bizde 7 bin kişi yurt sırası bekliyor. 5 bin kontenjan 7 bin sırabekleyen var. Yurt ihtiyacı var ama bu yapılanlar yurt mu bilmiyoruz. Dolayısıylayurt yapılacaksa yurtlar bölgesine ya da yurtların olacağı sosyal alanlarayapılması gerekiyor. Mimari açıdan da sıkıntılar var. İçerisinde alışverişmerkezleri olduğu söyleniyor. Ama sözleşme de ne olduğu yok.  İki firma da bakanlıktan izin aldı. Bizyurtların yurtlar bölgesine yapılması taraftarıyız. Üniversite içerisinde AVMyapılması taraftarı değiliz. Üniversiteler de çarşılar olur. O çarşılar daöğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak yerler olur. Ben hiçbir üniversite deAVM görmedim. Ama Isparta’da belki ilkini göreceğiz” dedi.

Rektör Çarıkçı, GÜLAR, Gül Vadisi, YBEM ve daha bir çokkonuda açıklamalarda bulundu. İşte Rektör Çarıkçı'nın o açıklamaları; "GÜLAR’ınçok nitelikli bir kuruluş amacı var. GÜLAR Isparta için çok önemli biraraştırma merkeziydi. İlk yıllarında aslında nitelikli ürün çıkartabilen, ürünçalışmalarına yardımcı olan iyi bir araştırma merkeziydi. Biz şimdi GÜLAR’ınbaşındaki arkadaşı görevden aldık. Şimdi tam bir araştırmacı çok nitelikli birarkadaş geldi. GÜLAR eski kimliğine büründü. Ürün satışı yapmıyor artık. Piyasadançekildi. Ürün satmayacak. Ürün çıkartacak, ürün çıkartılmasına yardımcı olacak.YBEM’in yapması gereken işlerin dışına çıktığını gördük, bunları durdurduk.Devam eden bazı piyasaya rakip kurslar var. Onların bitmesini bekliyoruz. Orasıda sadece piyasanın yapamadı işleri yapan bir yer olacak. Örneğin Isparta’dapiyasada Çince, nitelikli Arapça, ticari İngilizce kursu bulamazsınız. Sadecebu kursları verecek. Üniversiteyi piyasaya rekabet eden işlerdegörmeyeceksiniz. Şehirde DGS kursları var. Ancak ilçeler de yok. İlçelerdekiçocuklara o hizmeti götürebilirsiniz. Onun dışında piyasada KPSS, İngilizcekursları veren arkadaşlara rakip olmayacak. Orada kaynak aktarabilirsek tiyatrosalonu var. Oraları açıp kültür sanat merkezi gibi kullanmayı düşünüyoruz. TED’inyerini metro inşaat 29 yıllığına kiralamış. Mustafa bey hemşerimiz. Isparta’nıngüzide bir şirketi. Onlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bir anlaşmayavaracağımızı düşünüyoruz. İhale edilmiş ve sözleşmesi yapılmış. Gerek sulhyoluyla gerek hukuki bazı kazanımları masaya koymak yoluyla Metro İnşaatlagörüşmelerimiz devam ediyor.  Gül Vadisi projesibitti, tamamlanamadı. Taraflar taahhütlerini yerine getiremediği için projesonlandırıldı. Gül Vadisi üniversite ve BAKA’nın altından kalkabileceği bir projedeğildi. Çok maliyetli projeydi. Biz BAKA ile bir laboratuvar projesi üzerindeçalışmaya görüşmeye başladık. Kozmetik ve gülle ilgili laboratuvareksikliklerimiz var. Üniversitenin bu dönem sportif etkinliklerde faal olmasınıistiyoruz. Süleyman Demirel Üniversitesi Spor Kulübü kuruluyor. İçerisindefutbol, voleybol, basket ve bisiklet takımımız olacak. Ona para aktaracağız.Kalkınma Bakanlığı’ndan bisiklet parkurlarıyla ilgili bir çalışma yaptırıyoruz.Sağlık Bakanlığı’na okula bisiklet aldırıyoruz. Ispartalı aç, ben de dahil, benmaç izlemek istiyorum. Büyük bir kulüp kuramayız. Ama liglerde oynayabilecektakımlar kurmak istiyoruz. 2 yıl içinde bir şeyler yapmış oluruz" dedi.

Kontenjanımız 16 bin 664’den 19 bin 810’a çıktı. 12 bin493’ü ön lisans, 7 bin 317’si lisans öğrencisi. Ön lisans ağırlıklı birkontenjan artışımız var. Şöyle bir yanılgıya kapılmayalım. Geçen yılkontenjanımız 16 bin ama doluluk oranlarımız ortalama yüzde 80. Hatta meslekyüksek okullarında yüzde 60-65 arasında. Genel ortalama da yüzde 80. Ön lisanskontenjanları bu yıl çok arttı. Doluluk oranları istediğimiz kadar olmayabilir.Bunun bizle çok ilgisi yok. Beklediğimiz kadar öğrenci gelmeyebilir. Türkiyeçapında meslek yüksek okullarının doluluk oranları bu civarda geçiyor. 18 bin 910’açıktı diye bu kadar öğrenci gelecek beklentisi içine girmeyelim. Bu yıl YÖS’üiptal ettik. Ama YÖS yapmadan da başka üniversitenin uluslararası geçerliliğikabul edilmiş sınavlarla  yabancı öğrencialabiliyoruz. Kendi sınavımızı yapmama nedenimiz güvenlik sebebi. Sınavıngüvenliği nedeniyle bir takım sıkıntılardan dolayı yurtdışındaki sınavıyapmadık ama yurtiçindeki sınavı yaptık. Bu yıla özel bir miktar düşüş olabilirama gelecek seneden itibaren şuanda 1200 yabancı öğrencimiz var. Çok dahafazlası gelir diye düşünüyoruz. Yabancı öğrenci getirmek mesele değil çocuklarahizmet edebilmek gerekiyor. O hizmet noktasında bazı eksiklerimiz var. Dışİlişkiler bünyesinde Yabancı Öğrenci Merkezi oluşturuyoruz. Çocukların hemakademik hem barınmayla alakalı, sosyal imkanlarıyla ilgili de arkadaşlarımızçok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bu yıl belki 12 binden biraz düşebilir amaönümüzdeki yıllar tekrar 15 bini yakalarız diye düşünüyoruz. Öğrenciyi getirmekbir yere kadar ama örneğin Iraklı öğrenciler çoğu şikayet ederek geri döndüler.Sadece akademik altyapı değil Sosyal altyapı da iyi kurmak gerekiyor. O noktadahem şehrin hem de üniversitenin çok hazırlıklı olduğunu düşünmüyorum. O konudaçok ciddi çalışma yapılıyor.”

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Korkma

30 Haziran 2015 Salı 09:20

Hocam apart mafyasından korkup sakın bu güzel projeden vazgeçmeyin. Kampüse güzel bir yurt yapılsın, hem de Isparta dışında bir firmadan. Zira burdakilerin hepsi vergi kaçırıyor (350 ye sattığı eve 100 lira fatura keserek)

sdü öğrencisi

30 Haziran 2015 Salı 02:01

Sayın Rektörümüz bişeyler yapmaya çalışıyosunuz belli ama bunların hepsi hiçbir işe yaramayan basit şeyler. ögrencinin asıl sorunu barınmadır bu sorunu cözmeye çalışın ve ögrenciler çocukmu ki kandırıyosunuz birçok üniversite içinde öğrencinin ihtiyacını karşılayacak şeyler var bizde ise sadece kantin ve bide çadır var onlarıda kapatında sadece gidip gelelim okula olurmu . ısparta halkını savunmayı bırakta birazögrenciye yurt yap yurt ev kiraları başını aldı gidiyor.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR