27 Nisan 2024 Cumartesi

Isparta’da 1935 yılında dedesinin başladığı mesleği hala sürdürüyor

Isparta’da 1935 yılında dedesinin başladığı mesleği hala sürdürüyor

Isparta

GİZEM SARIKAYA-Isparta’da 70 yaşındaki Hasan Bilgili, dededen toruna 3 nesildir dikiş makinesi satışı ve tamiri yapıyor. Hasan Bilgili, dedesi İsmail Bilgili’nin Isparta’ya Singer Dikiş makinesinin bayiliğini getirdiğini ve o zamandan beri 3 nesildir bu işi yaptıklarını söyledi.

Hasan Bilgili, kendisinin 1972 yılından sonra okul çıkışları başladığı mesleğini hala devam ettirdiğini belirterek şöyle devam etti. Bilgili; ‘Isparta’da 3 nesildir dikiş makinesi tamiri yapıyoruz. Dedemin, babamın ve benim lakabım Singer’dir. Dedem Singer İsmail Bilgili olarak, Babam Singer Mehmet Bilgili ve ben de Singer Hasan Bilgili olarak tanınırım. Dedem bu mesleğe 1935 yılında başladı. Isparta’da sayacı(deri ayakkabının yüzünü dikmek) esnafıydı. Sayacılık yaparken, o günkü şartlarda dikiş makinesi iğnesini ve yağını bulmak çok zor. O zamanlarda birkaç kişiye Singer bayiliği verilmiş ama işi sürdürememişler. Sonrasında dedeme teklif gelmiş. Dedem, ‘bir şartla kabul ederim, yağ ile iğneyi temin ederseniz bu işi yaparım’ demiş. Şirket bu şartı kabul ediyor ve Isparta’da Singer bayiliği başlıyor. Sonrasında babam da dedemin yanında çalışıyor ve son olarak 1972 yılında okuldan sonra babam ve dedemin yanına giderek ben de çalışmaya başladım’ dedi.

BİLGİLİ; ‘YURT DIŞINDAN GELEN USTALARDAN EĞİTİM VE KURSLAR ALDIM’

Mesleğini hem dedesi ve babasından hem de Yurt dışından gelen ustalardan profesyonel eğitim ve kurs alarak öğrendiğini söyleyen Hasan Bilgili, sanayi tipi makine tamirini bıraktığını, şu anda aile makineleri revaçta olduğu için onların tamirini yaptığını söyledi.

Hasan Bilgili, bazı markalar hariç her türlü dikiş makinasının bakımını, tamirini vr onarımını yapabileceğini söyledi. Bilgili şu şekilde konuştu; ‘Ben bu işi temelden öğrendim. Almanya’dan, Amerika’dan ve İtalya’dan gelen ustalardan defalarca kurs ve eğitim aldım. Profesyonel olarak mesleğimi devam ettiriyorum. Ne zaman ki Singer sanayi makinesini bıraktı, normal aile makinesine başladı o zaman biz de sanayi işini bıraktık. 12 sene önce Singeri bıraktım. Ama hala Singer olarak anılırız. Şu anda aile makinelerinin tamirine devam ediyoruz. Burada en büyük özellik dürüst olmaktır. Ben beğenmedikten sonra makineyi tamir edildi diye teslim etmem ve esnaflığın da tamirciliğin de kuralı budur. Ben bu makineyi vereyim de yarın ne olursa olsun diye bir şey yok. Her zaman, kaç yıl geçerse geçsin yaptığım makinenin arkasındayım. Makinede benim yaptığım bir hata varsa da ücretsiz tamirini yaparım. Bazı markalar hariç bütün dikiş makinalarının her türlü tamirini, servisini ve bakımını yapabilirim. Afyon, Antalya, Burdur ve Denizli gibi civar illerden müşterilerim geliyor’ dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

sırrı

15 Şubat 2024 Perşembe 16:32

Asık suratlı biriNE BENZİYOR

Davrazlı

29 Ocak 2024 Pazartesi 15:03

Bu tip adamlar dededen babadan zengin olduğu için gelene gidene pek iyi davranmazlar.

nakışçı

08 Ocak 2024 Pazartesi 16:26

geçen ordan geçtim kapanmış. üzülmedim. müşteriye insan gibi davranmayan kazık bi servis görünümlü tamirciydi. neyseki daha iyi daha ucuza yapan bir yer buldum.

hakkı bulut

12 Kasım 2023 Pazar 18:27

bi giden pişman gitmeyen değil

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR