26 Nisan 2024 Cuma

RAMAZAN SONRASI VE BAYRAMDA NASIL BESLENMELİYİZ

RAMAZAN SONRASI VE BAYRAMDA NASIL BESLENMELİYİZ

Isparta

SAĞLIKLA NİCE BAYRAMLARA
Ülkemizde geçirilen pandemi sürecinde bu bayram evlerimizde kalarak geçireceğiz. Bu dönemde iştah kontrolü, ramazan ayınında bitmesiyle beraber düzensiz bir hal alabilir. Ramazan’da değişen beslenme rutininin ardından normal günlük beslenmeye geçişte de yeni bir beslenme düzenine ihtiyaç duyulmaktadır. Bayramda aşırı ve hızlı tüketilen gıdaların başta sindirim ve dolaşım sistemi olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açtığını unutmayın.

Bu dönem aslında bir adaptasyon dönemi olarak değerlendirilmelidir.İki öğünlü beslenmeden 5-6 öğünlü beslenmeye geçiş sürecinde kalori miktarı besin çeşitliliği kalori dağılımını ölçülü bir şekilde ayarlanması, yüksek yağlı ve şekerli yiyeceklerin en aza indirgenmesi , fiziksel aktivitenin artırılması birey sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Ramazandan Sonra Beslenmede Dikkat Edilecek 10 Nokta         :

· Bayram sabahı güne kahvaltıyla başlamak temel taşlardan biridir. Böylece günü daha zinde ve enerjik de karşılamış olursunuz. Kahvaltıda yağlı besinler tüketmek yerine peynir, domates, salatalık gibi sağlıklı yiyecekler tercih edilmelidir.

· Az ve sık tüketime uymak önem taşıyor. Ara öğünlerin atlanmaması midenin aç kalmasını engellerken ana öğünlerde de fazla besin tüketiminin önüne geçiyor. Günde 3 saatte bir kepekli bisküvi, ceviz, badem, elma vs. besinlerden birini yemek gerekiyor. Bu besinleri fazla tüketmemek için her ara öğünde bir çeşit ve az miktarda bulundurulabilir.

· Ana yemeklerde besin tüketimi ise akşam yemeğinde öğle yemeğine göre daha az olmalıdır. Akşamları hazmın daha zor olması rahatsızlık verebilir. Bu nedenle akşamları hafif yiyecekler tüketmek ve kalorisi fazla olan besinlerden kaçınmak, öğlenleri ise protein ağırlıklı beslenmek önemlidir.

· Bayramın vazgeçilmezi, aşırı şeker içeren besinler kan şekerini hızla yükseltip azalttığı için şeker, kalp, damar, obezite gibi ciddi hastalıkları da beraberinde getirir. Bu nedenle karşınızdakini kırmak istemiyorsanız çok az tüketmeli, eğer mümkünse en hafifini tercih etmelisiniz.

· İkram edilenler arasında çay ve kahve de önemli yer tutuyor. Bu içeceklerin de fazla tüketimi çarpıntı, uykusuzluk gibi rahatsızlıklara neden oluyor. Dolayısıyla bu içecekleri de az tüketmeli, çayı açık kahveyi de az miktarda koyarak içmelisiniz. Ayrıca şeker de kullanmamanız yerinde bir davranış olacaktır.

· Meyve suları ve asitli içeceklerden de uzak durulmalıdır. Fazla şeker ve asit içeren bu içecekler sindirim sistemi rahatsızlıklarını da meydana getirir. Ayran, taze sıkma meyve suları, soda gibi içeceklerin tercih edilmesi daha doğrudur. Ramazan boyunca kaybedilen sıvıyı yerine koymak için su içmeyi ihmal etmeyin.

· Mutlaka harekete hayatınızda yer açın. Bayramdan sonraki süreçte kısa ve tempolu yürüyüşlerle bedeninizi canlandırıp, hem kilo kontrolü hem de sağlığınız açısından adım atın. Hastalıkların çoğunun hareketsizlikten meydana geldiğini unutmayın.

DİYETİSYEN ALİ ONUR DURAN SAĞLIKLI BAYRAMLAR DİLER…

FİTTO DİYET & ANDULASYON

TURAN MAHALLESİ, 126. CADDE, NO.6 TOKOĞLU APARTMANI D.1 MERKEZ/ISPARTA

TELEFON : 0552 640 32 07

 

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

fadenakbaba@gmail.com

23 Mayıs 2020 Cumartesi 05:16

Sağlıklı ve güzel bilgileri niz için teşekkürler....

Etem Meral

23 Mayıs 2020 Cumartesi 03:58

Başarılı bir diyetisyen

Çılgın ATT

22 Mayıs 2020 Cuma 21:20

Andulasyon çok başarılı ispartamiz için çok iyi bir isletme .. kalite asla tesadüf değildir

Kamil

22 Mayıs 2020 Cuma 18:47

Yıllardır nasıl besleneceğimizi bilmiyorduk, siz olmasanız napardık inanın bilmiyorum

Hüseyin Yörük

22 Mayıs 2020 Cuma 17:14

Hayırlı olsun Başarılar dilerim

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR