15 Haziran 2024 Cumartesi

Bin 800’lü yıllardan günümüze gelen lezzet: “Güllabiye tatlısı”

Bin 800’lü yıllardan günümüze gelen lezzet: “Güllabiye tatlısı”

Isparta

HABER/Gizem SARIKAYA- Isparta’da “Türk Mutfağı Haftası” kapsamında mutfak atölyesi çalışmaları ve yemek ikramı gerçekleştirildi.
15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte, gül suyu ve gül ile yapılan “Güllabiye Tatlısı” yerli ve yabancı turistlerin ilgisini üzerine çekti.

1844 yılında Mehmet Kamil, tarafından kaleme alınan “Melceü’t-Tabbahin” (Aşçıların Sığınağı) kitabında yer alan Güllabiye tatlısı, Osmanlı Mutfağından günümüze kadar ulaştı. 
Düzenlenen etkinlikte Güllabiye tatlısının yapan Kırklareli Üniversitesi’nde Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Mehmet Selman Bayındır, açıklamalarda bulundu. Bayındır; “Bugün Türk Mutfağı Haftası Etkinlikleri kapsamında Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin konuğu olarak geldim. Osmanlı mutfağı ile ilgili araştırmalara baktığımızda “Melceü’t-Tabbahin” (Aşçıların Sığınağı) kitabı, ön plana çıkıyor. 1844 yılında Mehmet Kamil tarafından kaleme alınıyor. Bu kitapta bir tatlı var. Tatlının ismi “Güllabiye”, baktığımız zaman içerisinde çok malzeme olmayan, malzeme olmamakla birlikte çok lezzetli bir tatlıdır. İçerisinde bal, nişasta, gül suyu, tereyağı ve badem var. Sunumu da gül yapraklarıyla yapabiliriz. Burada dikkat çeken şu; yemek sonrasında içerisindeki gül ve nişasta sayesinde hazmı kolaylaştırıcı bir tatlı olarak tüketebiliyoruz. Günümüzde birçok tatlının içinde gül kullanılmıyor. Adında gül kalmış ama içeriğinde gül kalmamış. Bu tatlı gül suyuyla yapıldığı için gül kullanımına atıfta bulunmak istedik, hem de bu tatlının yer aldığı kitaba dikkat çekmek istedik. O yüzden bugün burada Güllabiye tatlısını yaptık” şeklinde konuştu. 

GÜLLABİYE TATLISININ TARİFİ 

Malzemeler: Bal, nişasta, gül suyu, tereyağı, çiğ badem. Sunum için: gül yaprakları
Yaklaşık 300 gram balı, 1200 mililitre su ekleyerek çırpıyoruz. Daha sonra ocakta bir taşım kaynayana kadar bekliyoruz. Ardından ayrı bir kapta 160 gram buğday nişastasını su ve gül suyuyla incelterek akışkan kıvama getiriyoruz. Ardından bu karışımı tenceredeki şerbete ekleyerek çırpmaya başlıyoruz. Çırptıktan sonra daha önce hazırlanmış olduğumuz kabuğu alınmış çiğ bademleri, tatlıya ekliyoruz. Tekrar karıştırıyoruz. En son üzerine tereyağı döküp, bir kez daha karıştırdıktan sonra ocaktan alıp, geniş bir tepsiye yayıyoruz. Yaklaşık, 1-2 santim kalınlığında olacak şekilde yaydıktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Kaşıkla ya da keserek porsiyonlayabiliriz. Sunum için üzerine gül yaprakları serpebiliriz.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Fakir

22 Mayıs 2024 Çarşamba 15:32

Badem fiyatlarından olsa gerek İlk kez duydum bu tatlıyı :))) yapabilenlere alabilenlere afiyet olsun bizde böyle haberlerde görüp gözümüzü doyurup nefsimizi terbiye edelim çok bile...

Kerim Can

22 Mayıs 2024 Çarşamba 15:19

Tatlıyı yapan Veli şovu yapan Ali

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR