24 Nisan 2024 Çarşamba

PANDEMİYLE MÜCADELE BAŞARISIZ OLMUŞTUR

PANDEMİYLE MÜCADELE BAŞARISIZ OLMUŞTUR

Isparta

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Sözcü 'ye yaptığı açıklamada pandemi sürecinin bütüncül ve çağdaş bir anlayışla yönetemediğini ve sonuçları ağır olduğunu belirterek; “Salgına karşı başarılı olmanın yollarını artık bulmalıdır. Mevcut uyguladığı sistem her ne ise, başarısız olunmuştur, bunu bir an evvel değiştirmesi lazımdır” dedi.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, pandemi sürecinde yaşanan gelişmeler hakkında Sözcü’ye özel değerlendirmelerde bulundu.

“1 HAZİRAN'DA UYARMIŞ İDİK BÖYLE NORMALLEŞEMEZSİNİZ”

Türkiye'de pandemi sürecini bütüncül ve çağdaş bir anlayışla yönetemediğini ve sonuçları ağır olduğunu belirten Cesur açıklamasında şunları söyledi; “Salgına karşı başarılı olmanın yollarını artık bulmalıdır. Mevcut uyguladığı sistem her ne ise, başarısız olunmuştur, bunu bir an evvel değiştirmesi lazımdır. Her gün pek çok vatandaşımız hastalanmakta, insanlarımız da ölmektedir. Bununla beraber, ekonomik olarak ciddi kötüleşme sonucu iflasların önüne geçilememektedir. Biz İYİ Parti olarak, sürekli uyarılarda bulunuyoruz, telkinlerde bulunuyoruz ve diyoruz ki gerekirse bizi de işin içine sokun yardıma da hazırız. Pandemi Türkiye'ye gelmeden ilk biz dile getirdik ve 30 Ocak'ta önerge verdik, araştıralım dedik, önlem alalım dedik ama iktidar ve ortağı tarafından reddedildi. Ne yazık ki hiçbir şekilde duyuramadık sesimizi. Tedbirler alınmadı veya geç kalındı. Süreçte direksiyonda Bilim Kurulu olmalı idi, bir Bilim Kurulu vardır ancak üyeleri de kendi önerilerinin uygulanmadığını artık basında da dile getiriyorlar ve salgın İtalya gibi altında ezilecek boyuta varmak üzere. Ankara başta büyük şehirlerde yoğun bakımlar dolu ve sağlıkçılar isyanda. 1 Haziran'da uyarmış idik böyle normalleşemezsiniz, bölgesel ele alınarak yaygın test ve filyasyon ile ve R0 değerleri hesaplanarak normalleşin, yoksa yayılır ve bu duruma gelir diye ama dinletemedik” dedi.

“GELEN VERİLER, SAĞLIK BAKANLIĞININ AÇIKLADIĞI RAKAMLARLA EŞLEŞMİYOR”

“Bugün dünya 2. dalgayı bastırmışken biz 1. dalgada boğuluyoruz” diyen Cesur,  şöyle devam etti; “Tarım kesimi ve esnaf perişan. Mevsimlik tarım işçileri ile ilgili önlem de alınmadı ve bugün hastalandılar, o bölgedeki çiftçiyi de riske atmış olduk. Yetmedi, okulları açmaya hazırlanıyorlar ama okullarda önlemler alınmamış durumda. Öğretmenlerimiz ve çocuklarımız büyük tehlikeye atılıyorlar. Okulların açılması mutlaka ertelenmelidir. Bununla beraber, üniversiteler için uzaktan eğitim planlandı ancak pek çok köyde, belde de uzaktan eğitim için altyapı yok, olan pek çok yerde de çocuklarımızın bilgisayarı yok zaten. Bütün bunlar, saldım çayıra, Mevlam kayıra yönetimidir. Türkiye bunları hak etmiyor, Türk halkı buna maruz kalmıştır ve kendi kendini korumaya bırakılmıştır. Ancak şeffaf olarak rakamlar verilmediğinden vatandaşın kendini korumasını tam yapmasını beklemek de doğru değildir.  Birçok hastaneden, hatta valiliklerden gelen veriler, Sağlık Bakanlığının açıkladığı rakamlarla eşleşmiyor.

“BEN YAPTIM OLDU ANLAYIŞINDAN VAZGEÇİLMELİ”

“İşin boyutlarının ne kadar ciddi olduğu bilinirse, vatandaşlarında buna göre tedbirlere uyma oranı artacaktır” diyen İYİ Partili Cesur;  Derhal alınması gereken tedbirler var. Bunların başında devletin alması gereken tedbirler var, iş yerlerinin alması gereken tedbirler var ve vatandaşın alması gereken tedbirler var. Dolayısı ile hadisenin belirleyicisi devlet. Eğer devlet olarak siz bu salgın sürecindeki mevcut durumumuzu vatandaşınızla şeffaf olarak paylaşmaz iseniz, uyum olmaz, tüm tedbirleriniz boşa gider ve başarıya ulaşamazsınız. Ekonomiyi etkilemesin diye yapılan bu şeffaflıktan uzak ve ‘ben yaptım oldu' anlayışından bir an evvel vazgeçilmeli ve insan sağlığının önceleyen tedbirler alınarak uygulanmalıdır” dedi.

“BİZİM NÜFUSUMUZA GÖRE GÜNDE 400 BİN TEST YAPILMASI GEREKİYOR”

Dünya Sağlık Örgütü yapılması gereken test sayını açıkladığını hatırlatan Cesur; “Bizim nüfusumuza göre günde 400 bin test yapılması gerekiyor. Filyasyon yöntemiyle de hastalığa yakalanmış veya yakalanan kişilerle temas etmiş kişiler tespit ediliyor, uygulayacaksınız. R0 denilen bir değer var bunun hesaplanması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü; R0 eğer 1'in üzerindeyse, bir takım yasaklar kalkmamalı, 1'in altına inmeden normalleşmezsiniz demişti. Bunu da ilk ben dile getirmiş idim. Bir ortalama R0 açıklandı hesaplayın deyince, 1'in üstü idi. 1'in üstünde normalleşmezsiniz, yaparsanız 1-2 ay içinde salgın kontrol edilemez hale gelir dedik ve maalesef bugün bunun eşiğindeyiz. Testleri artırmak yerine kısıtladılar, test yapılma kriterleri daraltıldı. Test sayısının kaç olduğu kadar kime yapıldığı önemli. Tüm risk altında olanlar; sağlık personelleri, güvenlik görevlileri, market çalışanları, kargo elemanları, ulaşım personeli gibi yüksek riskli gruplara düzenli olarak yapılmalı dedik. Bu yapılmadı. Her gün sağlık personellerimizi kaybetmeye devam ediyoruz. Derhal sokağa çıkma yasağı kararı almalı Türkiye. Özellikle Ankara, İstanbul gibi metropollerde hemen bunu yapmalı, yoksa yakında hastane koridorlarında solunum cihazı bulamadığı için cenaze topladığımız bir ülke olacağız, vaktimiz çok azaldı bu tabloyla karşılaşmak için. Sivil toplum örgütleri uyarıyor, doktorlar her tarafta bağırıyor ve artık duyun sesimizi diyorlar. STK'ların sesini kesebilirsiniz, buna gücünüz yeter ama tüm sağlıkçıların sesini nasıl kısacaksınız? Sosyal medyada, her platformda sağlıkçılar haykırıyor, ölüyoruz, elimizde insanlar ölüyor, duyun sesimizi diyorlar. Öyle bir ülke olduk ki; sağlıkçılar ölerek kendini ifade ediyor artık, bundan ötesi var mı? Onlar sağlıklı olmazsa pandemide kim çalışacak? Meslek hastalığı sayılsın, şehit sayılsınlar dedik, reddedildi. Ekipman eksiği var dedik, hala devam ediyor. Devletseniz, bunları yapacaksınız” diye konuştu.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Musa burç

24 Eylül 2020 Perşembe 13:10

Cesuru tanirim cok cesur caliskan bir okadar sovmendir ne diosu odur

Cevap

24 Eylül 2020 Perşembe 11:49

Diğerleri yaptı yada yapmadı Peki ala cesur siz ne yaptınız pandemiyle mücadele için

muhafazafakar sağcı

24 Eylül 2020 Perşembe 08:50

her devrin adamı her devirde borusu öten muhafazakar sağcı birisi olarak,iyi partiye geçme zamanı geliyor diye düşünüyorum..

ASLAN KÜRK

24 Eylül 2020 Perşembe 06:45

BEYAZ KÜRKLÜ ABLAM, SEN BOŞVER PANDEMİYİ. BU KIŞ HANGİ KÜRK GİYİLMELİ ONLARLA İLGİLİ TÜYO VER...

ah ah ah ah

24 Eylül 2020 Perşembe 06:24

Vekil demek örnek demektir var gücümüzle bu pandemi ile savaştığı izin şerefli bir örneği sizin resminiz şehit cenazesi rezaleti yetmedi yüzünüz güzel gözüksün diye maskesiz poz nasıl bitsin siz bitmedinuz ki

Remzi

23 Eylül 2020 Çarşamba 21:15

Ben salgının kumlarından bahset boşver gerisini

Maģduruz

23 Eylül 2020 Çarşamba 20:19

Sayın vekilim ücretli öğretmen sorunları ile ilgili hiç ilgilenmediniz.

ÖZKURT

23 Eylül 2020 Çarşamba 20:16

Sayın vekilem sizler inandiriciliginizi kaybettiniz. ne söyleseniz boş. Doğru da olsa yanlış da olsa bizim için çok önemli değil. Ne diyor merkez bankası eski başkanı bu vakitten sonra partinin bir anlamı kalmadı. Sizi savunacagiz diye pazarda dostum kalmadı kimse selam vermez oldu.

N 32

23 Eylül 2020 Çarşamba 20:04

Vatandaş kurallara uyandıktan sonra kimsenin yapabileceği bir şey yok. Siyâset yaptığınımı zannediyorsun. Bırak bunları. Böyle yazıyorum diye yanlış anlaşılmasın. Seçilmeniz için oy vermiş biriyim.

Yürekli

23 Eylül 2020 Çarşamba 18:20

Sen neyin kafasını yaşıyorsun .sizin işiniz hep sıkıntı siz önce kendinizi düzeltin.

Koz Maça

23 Eylül 2020 Çarşamba 16:54

Kürklü yine şov peşinde, ülkenin en sağlam kuruluşu sağlık kuruluşlarıdır, doktorlar ve sağlık çalışanları kendini parçalıyor. Eleştiri yapacak başka bişey bul kendine, mesela kılıçdaroğlu ne dedi her oyunda yeni iskambil kağıdı açmalıyız dedi bence bunu araştır.

Aykut

23 Eylül 2020 Çarşamba 16:04

Bı süs allesenn

Iso

23 Eylül 2020 Çarşamba 15:52

Muhalefet partilerinin arayip bulamadığı bir şey amaç iktidarı karalayalim oy toplayalim böyle boş konusursaniz yıllarca konusursunuz

Mahoni

23 Eylül 2020 Çarşamba 15:40

Şimdi iyi veya kötü beğenirsin beğenmezsiniz Kılıçdaroğlunu kendi çapında birşeyler anlatmaya çalışıyor ya siz gölge etmeyin yeter muhakefet herşeye karşı gelmek değildir dünyada ne durumdayız ikincisi sen önce millet ittifakının belediyelerini teftiş et bak ekmeğe %75 gecirdiler bak Antalya'ya Lara plajına virane oldu çıplak heykel dikerek hizmet eddigini sanan bir ortağınız var önce biz ne yapıyoruz de sonra başkalarına bak namus sözü veren işçi cikarmiyacagiz diyerek namusszluk edilmistir

O. Gülay

23 Eylül 2020 Çarşamba 15:17

Sırf muhalefet için yaptığım yorum saçma olmuş vekil hanım , buna oy veriyor vekil edenlerin hepsi sorumludur

ŞOV

23 Eylül 2020 Çarşamba 14:54

Birde doktor olacak adamlar daha ne yapsın Başta Sağlık bakanı olmak üzere tün sağlık çalışanlarından ALLAH razı olsun millet kendisi önlem almıyor hükümet ne yapsın. Siz gidin siyasetinizi şovunuzu yapın, şu memlekete iyi parti olalı hangi yararınız dokundu

ALİ

23 Eylül 2020 Çarşamba 14:48

EVET BENDE AYLİN HANIM GİBİ DÜŞÜNÜYORUM . SALGINLA MÜCADELE ETMEK İÇİN ÖNCE KAHVEHANELERE DESTE DESTE YENİ KAGIT ALMAK LAZIM DEDİK.ELLİ KERE SÖYLLEDİK DİNLETEMEDİK..BAK SONUMUZ İTALYADAN BETER OLDU..AYLİN HANIM HAKLI..BU HUKÜMET BU İŞTEN ANLAMIYOR..!

Mustafa Kemal

23 Eylül 2020 Çarşamba 14:41

Cumhur ittifakından parti başkanları ve millet vekilleri halkın sorunlarını sürekli anlatıyor. Bazı şahıslarda sürekli muhalefet partileri sorunlarımızı anlatmıyor diyorlar. Boşverin vekilim sizler hakaret edenlerin sorunlarını anlatmayın.

DAZLAK

23 Eylül 2020 Çarşamba 14:39

Sanki Dünyada salgın Bitmiş Bir tek bizimTürkiyede kalmış....Birde sağlıkçı olacaksınBir bak bakalım onların yapıpta bizim yapamadığımız nedir El insaf..ingilteresiitalyası ispanyası fransası ölüsünden..Dirisinden tedavi parasını söke söke ..Alıyor bizde üste para alıyorsun.siz bırakınbu işleri Kahvaltı ne ne oldu sizmi gideceksiniz onlarmı gelecekler......

Selami

23 Eylül 2020 Çarşamba 14:26

hiç gik in çıkmadı

Alperen

23 Eylül 2020 Çarşamba 13:41

Yine şov peşinde dikkate almayın

Ali âsya

23 Eylül 2020 Çarşamba 13:34

İlk defa dogru konusmus

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR