25 Nisan 2024 Perşembe

PANDEMİNİN YARATTIĞI BU ETKİYE DİKKAT

PANDEMİNİN YARATTIĞI BU ETKİYE DİKKAT

Isparta

Covid-19 salgınına karşı mücadele tüm dünyada devam ediyor. Yaklaşık bir yıldır devam eden mücadele karşısında zihin sağlığımız da etkilendi. Evden çalışma sistemi, online dersler ve karantina, sosyalleşmenin özlenmesine neden oldu. Uzman Psikolojik Danışman Özgür Yıldız, "Birçok alışkanlık terk edilmek zorunda kaldı. Kültür olarak birlikte olmayı, geniş aile şeklinde yaşamayı seven bir toplumken daha çok bireysel bir hayat ya da çekirdek aile biçimine geçiş yapmak zorunda kaldık." diye belirterek Sabah'a özel açıklamalarda bulundu.

"KAYGI DÜZEYİMİZ ARTTI"

Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Özgür Yıldız: "Pozitif miyim? Temaslı mıyım? Ya işsiz kalırsam ve gelirimi kaybedersem?" Virüse yakalanma düşüncesi, insanlarda temel olarak kaygı seviyesini arttırdı. Toplumun virüse karşı ortak duygusu, kaygı düzeyinin artması oldu. İster istemez gün içerisinde zihnimizden defalarca acaba içeren cümleler geçirmeye başladık. Kimi zaman bu düşüncelere karşı koyamazken kimi zaman da kendimizi sakinleştirerek yaşantımıza devam etmeye çalıştık. Bu sürecin bizler üzerindeki en belirgin etkisi farklı sebeplere de dayansa kaygı düzeyimizin artmış olması diyebiliriz." diyerek sözlerine devam etti.

"EN ÇOK SOSYALLEŞMEYİ ÖZLEDİK"

Yıldız: "Yaklaşık bir yıldır herkesin hayatından çıkardığı ya da ara verdiği davranışlar oldu. Bir çok alışkanlık terk edilmek zorunda kaldı. Kültür olarak birlikte olmayı, geniş aile şeklinde yaşamayı seven bir toplumken daha çok bireysel bir hayat ya da çekirdek aile biçimine geçiş yapmak zorunda kaldık. Toplum olarak en çok sosyalleşmeyi özledik diyebiliriz bu süreçte." diye belirtti.

"DEPRESYON VEYA BUNALIM BELİRTİLERİ GÖRÜLMEYE BAŞLANDI"

Uzman Psikolojik Danışman Özgür Yıldız: "Koronavirüs yediden yetmişe tüm insanları etkiledi desek yanlış olmaz. Çocuklardan yetişkinlere, anne babalarımızdan dede ninelerimize herkesi maalesef etkiledi.

Tüm bu etkilerin sonucunda insanlarda ister istemez depresyon veya bunalım belirtileri görülmeye başlandı. Bu süreçte bireysel destek talepleri en çok depresyon ve kaygı bozukluğu konularında olmaya başladı. Genel olarak depresyon belirtileri olarak sürekli uyuma isteği, aşırı kilo alma ya da kilo kaybetme durumu, hareketsizlik, yorgunluk hissi, iştahsızlık gibi durumlar görülebiliyor." dedi.

"EVLİ ÇİFTLERİN EN ÇOK EKSİKLİĞİNİ YAŞADIĞI DUYGU…"

Özgür Yıldız: "Bu süreçte evli çiftlerin psikolojik desteğe başvuru nedenlerinde ilk sıraya iletişimsizliği yazabiliriz. Uzun yıllar evli olan çiftler veya yeni evli olan çiftler alışık olmadıkları bir yaşam biçimine geçtiler. Sürekli yan yana olmak, 24 saatin tamamını evde birlikte geçirmek düşüncesi pandeminin başlarında cazip gelse de sonradan bu durum iletişim sorunlarını ve tahammülsüzlüğü beraberinde getirdi. Evli çiftlerin en çok eksikliğini yaşadığı duygu aynı ev içerisinde bireysel alanlarının kalmaması diyebiliriz.

Hem bireysel hem de çiftler olarak pandemide zihin sağlığını korumak için mümkün mertebe günlük rutinlerimizi evde ya da kısıtlı da olsa dışarda izole olarak devam ettirmemiz gerekiyor. Aynı ev içerisinde yaşayan çiftlerin ya da bireylerin kendilerine özel alan yaratabileceği ayrı odalar oluşturmaları, gün sonunda gün içerisinde yaptıklarını paylaşabilecekleri sohbet alanları bırakmalarını tavsiye ediyoruz.

Ev içerisinde de olsak günlük sporumuzu yapmaya özen göstermek, beslenmemize dikkat etmek, kendimizi değerli hissettirecek şekilde giyinmek, kişisel bakımımıza özen göstermek, aile üyelerinin veya hane halkının katılabileceği etkinlikler yapmaya çalışmak gerek. Sosyalleşme çalışmaları olarak dijital ortamda görüntülü sohbetler veya sosyal mesafeyi koruyarak açık alanlarda kısa süreli olacak şekilde görüşmeler yapılabilir."

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR