20 Nisan 2024 Cumartesi

ÖZEL OKULA GİDEN ÖĞRENCİYE DESTEK

ÖZEL OKULA GİDEN ÖĞRENCİYE DESTEK

Isparta

Devlet, özel okula gidecek olan öğrencilere maddi destek vermeye hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı özel bir okul öncesi eğitim kurumuna giden 50 bin, ilkokula giden 50 bin, ortaokul ve liseye giden 75'er bin öğrenciye 2 bin 500 ila 3 bin 500 liralık ödeme yapılacak. Böylece devlet, bu eğitim öğretim yılında özel okula giden öğrenciye 781 milyon liralık destek vermiş olacak. Hangi okullara ve hangi öğrencilere destek verileceğini ise bakanlık belirleyecek Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıklarının, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında özel okullarda öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilmesine ilişkin tebliği dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; özel bir okul öncesi eğitim kurumuna giden 50 bin öğrencininher biri için bakanlık 2 bin 500 lira; ilkokula giden 50 bin öğrencinin herbiri için 3 bin lira; ortaokula giden 75 bin öğrencinin her biri için 3 bin 500lira ödeyecek. Özel liseye giden 75 bin öğrenci de destekten yararlanacak.Ancak Lise türüne 014

ÖZEL OKULA GİDEN ÖĞRENCİYE DESTEK

gidenler için 3 bin 500 lira; temel liseye giden öğrenciiçinse 3 bin lira destek verilecek. Böylece bakanlık toplamda özel eğitim kurumuna giden 250 bin öğrenciyi desteklemiş olacak. Ancak hangi öğrencinin ve hangi eğitim kurumunun bu desteklerden yararlanacağına ise Milli Eğitim Bakanlığı karar verecek. Milli Eğitim Bakanlığı, tebliğ ile belirlenen kontenjanların tamamına destek verirse; okul öncesi için 125 milyon, ilkokul için 150 milyon,ortaokul için 262 milyon 500 bin, lise için de 243 milyon 750 bin lira olmak üzere toplamda 781 milyon 250 bin liralık bütçe ayırmış olacak.

HANGİ İLDE KAÇ ÖĞRENCİ DESTEKLENECEK?

Tebliğde illere göre eğitim ve öğretim desteği verilecek okul kademe ve türlerinin, öğrenci sayısı, öğrenci ve okul seçilmesine ilişkin ölçütler ile diğer ilgili hususların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanacak kılavuzda belirtileceği yer aldı. Tebliğde, özel okul desteğinin illere göre dağılımında sosyo ekonomik gelişmişlik katsayısının dikkate alınacağı vurgulandı. Türkiye'nin dört bölgeye ayrıldığı bu sistemde, birincive ikinci bölgede yer alanlar için katsayı 0,95; üçüncü ve dördüncü bölgede katsayı1; beşinci bölgede 1.2; 6.bölgede ise 1.3 olarak uygulanacak. İlkokul öncesi eğitime devam eden öğrencilerden 48-66 ay grubunda olanlar da eğitim öğretim desteğinden yararlanabilecek.

FORM DOLDURACAKSINIZ İŞTE PUANLAR:

Devletin özel okul desteğinden yararlanmak isteyen veliler,6 soruluk bir form dolduracaklar. Birinci soru, 2 ve 12.sınıf aralığında olan öğrenciler için geçerli olacak. Bir yıl önceki başarı durumuna göre puan verilecek. Öğrencinin başarı durumu pekiyi ise 15; iyi ise 10; orta ise 5 puan kazanacak. İkinci bölümde anne babanın hayatta olup olmadığı sorusu yer alıyor.Devletin himayesi altında olan çocuklar için 60 puan, koruyucu ailede olanlar için 30 puan verilirken; anne baba ölmüş ise 10; biri yaşıyorsa 5 puan yazılacak.Üçüncü bölümde öğrencinin rapora bağlı engelli olup olmadığı sorulurken, engelli olanlar için 5 puan ilave ediliyor.

ELİRİ YÜKSEK İSE -50 PUAN

Ailenin aylık toplam geliri 750 liradan az ise 50 puanveriliyor. 3500 ile 4500 liralık aylık geliri olanlar sadece10 puan alırken;geliri yüksek ailelere ise eksi puan veriliyor. Aylık geliri 10 bin liranın üzerinde olanlar eksi 50 puandan değerlendirilirken; geliri 4500 liranın üzerinde olanlar ise eksi 10 puan alıyor. Bu da bir diğer ifadeyle geliriyüksek ailelerin bu desteği almalarının zor olduğu anlamına geliyor.Beşincibölümde ailede başka öğrenci olup olmadığı sorusu yer alıyor. Her bir üniversite öğrencisi için 25 puan; her bir orta öğretim öğrencisi için 15 puan,okul öncesi ve ilkokul öğrencisi içinde 10 puan veriliyor. Son bölümde isekurum değerlendirme puanı dikkate alınıyor. Böylece özel okul desteği, en yüksek puanı alan öğrencilerden başlamak üzere aşağıya doğru dağıtılacak. Ancak destekler yıllık verilecek ve her eğitim öğretim döneminden önce yeni bir değerlendirme yapılacak. Desteklenecek öğrenci sayısı bu dönem için  250 bin olarak belirlenirken; sonraki yıllarda bütçenin durumuna göre daha az veya daha yüksek sayıda olabilecek.

İŞTE BU DİLEKÇEYİ VERECEKSİNİZ

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . MÜDÜRLÜĞÜNE

Velisi bulunduğum . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . ‘nın ücretsiz okuma hakkından faydalanmasını

istiyorum.

Ücretsiz okuma hakkından faydalanması için yapılacak değerlendirmeye esas olmak üzere bu formda vermiş

olduğum bilgilerin doğruluğunu beyan ederim. Bu Formda vermiş olduğum bilgilerin doğru olmaması hâlinde

velisi bulunduğum öğrenciye tanınan ücretsiz okuma hakkınınsona erdirilmesini kabul ve ücretsiz okuduğu

süreye ait ücretleri kanuni faizi ile birlikte ödemeyi taahhüt ederim.

…/…/……

İMZA

VELİNİN

ADI VE SOYADI

T.C. KİMLİK NO

EV ADRESİ

İŞ ADRES

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

VATANDAS

20 Ağustos 2014 Çarşamba 16:01

GÜYA MILLETI DERSHANE PARASINDAN KURTULSUN ICIN DERSHANELERI KAPATIYORMUS HAVASI OLUSTURDULAR ! HALBUKI ISIN ASLI ÖYLE DEGIL BU DERSHANE VE ÖZEL OKUL ISINI ETRAFIYLA VE EFRADIYLA ELE GECIRMEK IMIS GAYELERI ! CEM UZAN ACIKLAMIS DEYIM YERINDE ISE ""ZEKERIYA ÖZ VE EKIBI VE O GÜN IS BASINDA OLANLAR MALIMI MÜLKÜMÜ YAGMALAMAK ICIN BENI BIR GECEDE HIRSIZ ILAN ETTILER DIYE ""( BU GÜN SÖZCÜ GAZETESINDE ACIKLAMALARI) !!!

tim

19 Ağustos 2014 Salı 11:56

Sağa sola saçılan (daha çok kendi çevresine)bu paraların kaynağı nerden gelmektedir? kimden alıp kime vermektedir? devlet okullarında hizmetli yokken özel okula bu desteğin izahı hangi Müslümanın vicdanını rahatsız etmiyor? çok kızgınım çoookkk...

VATANDAŞ

08 Ağustos 2014 Cuma 11:17

HAYAT ZENGİNE GÜZELL BİLADER ADAMLAR FAKİRDEN ALIP ZENGİNE YARDIMIN ANA KAYNAGINI BULMUS NEYMİŞ HELEZONU KESIK ARAC TRAFIKTEN MEN BAHANEEEEEE PARA LAZIM ADAMLARA YEN BOGAZINIZDA KALSINN İNŞLLAH

VATANDAS

08 Ağustos 2014 Cuma 00:50

KENDI DAMADI ÖZEL OKUL VE DERSANELER ACACAKMIS , ORALARA YAPILACAKTIR TABIKI BU DESTEK ! MILLI EGITIMIDE SEHZADE BILAL YÖNETTIGINE GÖRE!

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR