28 Mart 2024 Perşembe

Özel Güvenlikçiler köle değildir

Özel Güvenlikçiler köle değildir

Isparta

Güvenlik – İş Sendikası Genel Başkanı Bolat Ankaralı, bazı belediye ve şirketlerin çalıştırdıkları güvenlik görevlilerini köle gibi kullandıklarını söyledi. Ankaralı, “İşte bu düzene son vermek için örgütlenme adına sendika kurduk” dedi.

Kısa adı Güvenlik – İş olan Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası Genel Başkanı Bolat Ankaralı sendikasına bağlı işçilerin toplu sözleşme imza görüşmeleri için önceki gün Isparta’ya geldi.

 

“GÜVENLİK GÖREVLİSİNİ İŞİNE SON VERMEKLE TEHDİT EDİYORLAR”

 Aslen Ispartalı olan ve Senirkent Büyükkabaca’da doğan Genel Başkan Ankaralı, Türk – İş Isparta İl Temsilciliğini ziyaret etti. Burada,yaptıkları sendika çalışmaları ve özel güvenlikçilerin durumu ile ilgili önemli konularda açıklamalarda bulunan Ankaralı şunları söyledi; “Bilindiği gibi ülkemizde ve dolayısıyla Isparta’da da özel güvenlik konusu her geçen gün artarak devam etmekte ve yavaş yavaş rayına oturmaktadır. Ancak, bu konuda özel güvenlikçilerimiz henüz sorunlarını aşmış değildir ve bu konuda büyük sorunlar yaşadığımızı ifade etmek istiyorum. Belediyeler ve şirketler çalıştırdıkları işçilerin sosyal haklarından sorumludurlar. Ancak, Belediye ve Global şirket yöneticileri güvenlik görevlilerine baskı yapıyor. Bu baskı çeşitleri o kadarçok ki, örneğin göreve gelmeyenlerin evlerini telefonla arayarak işine son vereceklerini söyleyerek tehdit ediyorlar.

 

“ÖZEL GÜVENLİKÇİLER KÖLE GİBİ KULLANILIYOR”

 Özellikle bize bağlı olan üyelerimiz seslerini çıkardıkları zaman görev yaptıkları yerler değiştiriliyor, hakkını arayan sendika üyelerine zulüm yaparak güvenlik görevlilerini köle gibi kullanıyor. Türkiye’de özel güvenlik hizmetlerinde 5188 Sayılı Yasaya göre faaliyet gösteren 1215 tane şirket var. Türkiye genelinde şirketlerde çalışmak için özel güvenlik sertifikası alan 757 bin 397 kişinin güvenlik sertifikası var. Özel güvenlik kimlik kartı alıp, özel güvenlik olarak çalışmaya hazır olan 469 bin 784 kişi bulunmaktadır. Valiliklerce Türkiye’de tahsis edilen özel güvenlik kadrosu 311 bin 909 kişidir.

“HEM FAZLA ÇALIŞTIRILIYORLAR, HEM İZİN HAKLARINI KULLANAMIYORLAR”

Genel olarak çalışan özel güvenlik görevlisi sayısı 117 bin 246 kişidir. Devletin verdiği kadrodan 134 bin 663 kişi eksik çalışıyor. Böyle olunca iki kişinin yaptığı işi bir kişi yapmak zorunda kalıyor. Özel güvenlik görevlilerinin haftada 45 saat ayda 180 saat çalışması gerekiyor. Özel güvenlik görevlilerinin birçoğu haklarını alamamaktadır. Özel güvenlik görevlilerinin yıllık izin,  mazeret izni, yasal 4857 sayılı iş kanununa göre belirlenmektedir. Ne yazık ki birçoğu haklarını alamıyor. Bunun sebebi ise Türkiye’de çalışan güvenlik görevlilerinin yüzde 60 civarındaki bölümü kamuda, yüzde 40’ı özel sektörde çalışıyor.

 

“BELEDİYELER VE ŞİRKETLER ÇALIŞTIRDIKLAR GÜVENLİKÇİNİN HAKLARINDAN SORUMLUDUR”

 Kamuda çalışanların büyük bir bölümü Taşeron şirketler kanalıyla hizmet alıyor.  Şirketler değişiyor, yeni gelen şirket güvenlik görevlilerine, ‘Sen bizde yeni işebaşladın geçmiş zamandaki izinlerini tanımam’ diyor. Oysa, 4857 sayılı iş kanununun alt işverenlik hükümlerini düzenleyen maddesinde, ‘Asıl işveren, alt işverenin o iş yerleriyle ilgili olarak bu konudan doğan ayrıca iş sözleşmesinden veya alt işverenin toplu iş sözleşmesinden, yükümlülüklerinden doğan alt işveren ile birlikte sorumludur’ Bu maddeye göre özel güvenlikçi çalıştıran tüm belediye ve şirketler bu işçilerin sosyal haklarından sorumludur.

 “ÇOĞU YERDE FAZLA MESAİ VERİLMİYOR”

 Kanun gereği özel güvenlikçiler dört gün çalışıp, üç gün istirahat etmeleri gerekiyor. Ancak, istisnalar haricinde bir çok belediye ve özel şirkette çalışan arkadaşlarımız o belediye veya şirket yetkilileri tarafından izinli oldukları günlerde bile çalıştırıp bunun karşılığında güvenlik görevlilerine mesai ve izin vermiyorlar.

“ÖZEL GÜVENLİKÇİLERE  BASKI YAPILIYOR”

Özel Güvenlikçilere bir çok yerde baskı yapıldığını da dile getiren Genel Başkan Bolat Ankaralı, “Türkiye’nin bir çok yerinden bize gelen duyumlara göre güvenlik görevlilerine çalıştığı belediye veya özel şirket yöneticileri tarafından baskı yapılmaktadır. İzinli oldukları gün göreve gelmeyen güvenlik görevlilerinin evlerini telefonla arayan yetkili kişilerişine son vereceklerini söyleyerek güvenlik görevlisini tehdit ediyor.Özellikle bize bağlı olan üyelerimiz seslerini çıkardıkları zaman görev yaptıkları yerler değiştiriliyor, hakkını arayan sendika üyelerine adeta zulüm yaparak güvenlik görevlilerini köle gibi kullanıyor ve işten çıkarırız tehdidinde bunuyorlar” dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Yorumum..

16 Ağustos 2014 Cumartesi 12:58

Ya arkadaş bugünlerde sazı eline alan özgürlük için falan filan diye başlıyor konuşmaya.... Esir falan mısınız da özgürlük özgürlük deyip duruyorsunuz yaaa....

esin koç

16 Ağustos 2014 Cumartesi 19:08

ne iş yapıyorsun nerde çalışıyorsun sen hiç maşşını 10 gün geç aldınmı içeri almadığın kişinin yönetimden birinin eşi olduğunu ve bu yüzden hakarete ve baskıya mruz kaldınmı davulun sesi uzaktan hoş gelirmiş bilmiş efendi bir kesime sınırsız özgürlük verirsen öbür kesime baskı yaparsan bu iş olmaz değilmi..............

esin koç

15 Ağustos 2014 Cuma 19:46

bu baskılardan kurtulmak için ne yaptınız birlik beraberlik içinde hareket ettinizmi mahkemeye başvurdunuzumu el elin eşşeğini türkü çağırarak ararmış buralarda medet ummayın özgürlük için direnmek savaşmak ve beraber hareket etmek lazım eski güvenlik elamanı olarak bu böyledir benim mesai atrkadaşlarım gibi çekilirseniz 2 veya 3 kişiyi ezerler korkarsanız ezilirsiniz

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR