26 Nisan 2024 Cuma

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE YENİ YETKİLER GELİYOR

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE YENİ YETKİLER GELİYOR

Isparta

İçişleri Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle oluşan tasarıya göre, güvenlik görevlileri araç arayıp ehliyet kontrol edebilecek.

İçişleri Bakanlığı’nın ‘özel güvenlik’ sisteminde değişikliği öngören kanun tasarısı mülki idare amirleri ve özel güvenlik görevlilerine, stratejik yer ve tesislere ilişkin özel yetkiler veriyor.

Mülki idare amirleri, özel güvenlik sayısını yeterli bulmazsa,‘görevde olmayan kolluk güçlerini’ görevlendirecek. Bu kişilere günlük harcırah miktarının 3 katı ödeme yapılacak.

HAK VE MENFAATE KORUMA

Özel güvenlik şirketi “Kişilerin sahip oldukları her türlü meşru hak ve menfaate koruma ve güvenlik hizmeti sunmak üzere faaliyet izni verilen ticari şirketler” olarak tanımlandı.

STRATEJİK YER VE TESİSLER

Mevcut kanuna mülki idare amirleri ile özel güvenlik görevlilerinin daha geniş yetkilere sahip olacağı “stratejik yer ve tesis”tanımı ekleniyor.

Buna göre, geçici olsa bile faaliyeten alıkonulmaları halinde milli güvenlik, ülke ekonomisi veya toplum hayatı bakımından olumsuz sonuçlar doğurabilecek askeri olmayan kamu ve özel kuruluşlara ait yer vetesisler stratejik yer ve tesis kabul edilecek.

Bu kapsama hangi yer ve tesislerin gireceğine İçişleri Bakanlığı karar verecek. Buralarda çalışacak özel güvenlik görevlileri için genel hükümlere ilave ölçütler belirlenebilecek.

KAYMAKAMLARA DA YETKİ

Mevcut kanunda özel güvenlik hizmeti sağlanması konusunda sadece valilerin yetkileri sıralanırken, yeni taslakta kaymakamlara da bu konuda yetki veriliyor.

Buna göre, talepleri doğrultusunda kişi, kurum ve kuruluşlara özel güvenlik hizmeti sağlanması artık il özel güvenlik komisyonları ile büyükşehir statüsündeki illerin merkez ilçe kaymakamlıklarınca kurulacak ilçe özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine vali veya kaymakamın iznine bağlı olacak.

SON SÖZÜ VALİLER SÖYLEYECEK

İl özel güvenlik komisyonları kişi koruma, stratejik yer ve tesisler ile dış ilçelerdeki özel güvenlik konularında, ilçe özel güvenlik komisyonları ise merkez ilçe sınırlarında yetkili olacak.

Özel güvenlik komisyonları, özel güvenlik görevlisi, silah ve canlı güvenlik tedbiri için izin verecek, bunların azami sayısını belirleyecek.

Ancak nükleer tesis, hava meydanı, liman ve spor müsabakaları gibi yerlerde alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin uluslararası yükümlülükler saklı olacak. Komisyon kararları valinin onayı ile yürürlüğe girecek.

MÜLKİ İDARE AMİRLERİNE GENİŞ YETKİ

Mülki idare amirleri, kamu güvenliğinin gerektirdiği hallerde, alınan özel güvenlik tedbirlerini yetersiz bulduğu takdirde ek önlemler aldırmaya yetkili olacak.

GÖREVLENDİRME İSTEYEBİLECEK

Özel güvenlik izni talebinde bulunulmamış olsa dahi, ticari faaliyetler, konferans, konser gibi etkinliklerde özel güvenlik görevlisi görevlendirmesi isteyebilecek.

KOLLUĞA 3 KATI ÜCRETLE EK İŞ İMKANI

Mülki idare amirleri görevlendirilen özel güvenlik sayısını yeterli bulmazsa, “görevde olmayan genel kolluk görevlilerini”görevlendirebilecek. Bu kolluk görevlilerine, ilgili kişi, kurum veya kuruluş tarafından günlük harcırah miktarının 3 katı tutarında ödeme yapılacak.

FEDAİ SİSTEMİNE SON

Gazino, pavyon, gece kulübü, meyhane, bar, birahane ve benzeri Alkollü içki tüketilen umuma açık eğlence yerlerinde koruma, kontrol ve benzeri adlar altında koruma ve güvenlik hizmeti niteliğindeki faaliyetler de özel güvenlik hizmeti sayılacak ve izne tabi olacak.

"ARAÇ ARAYIP, EHLİYET KONTROL EDEBİLECEK"

Trafiği düzenleme görevi: Özel güvenlik görevlilerinin yetkilerini düzenleyen maddeye “araçları” ifadesi eklenerek, üst ve eşyalara ilişkin elektronik cihazla kontrol etme yetkisinin kapsamına araçlar daalınacak. Özel güvenlik görevlileri görev alanlarında kimliğin yanısıra,araçlara ait trafik belgelerini kontrol etmeye de yetkili olacak. Umama mahsus olmayan görev alanında trafiği düzenleme de güvenlik görevlisinin görev veyetkileri arasında bulunacak.

Köpek kullanımı yasallaşıyor: Yeni düzenlemeyle “canlıgüvenlik tedbirleri” ifadesiyle özel güvenlik hizmetlerinde köpeklerin kullanımı yasal dayanağa kavuşacak. Köpekler için de özel güvenlik mali sorumluluk sigortası yaptırılacak.

Stratejik yerlerde elle arama: Özel güvenlik görevlileri stratejik yer ve tesislerde, buralara giren çıkan kişiler ile gerektiğinde görevli personelin üstlerini, araçlarını ve eşyalarını mülki idare amirinin yazılı emriyle elle arayabilecek, araçları ve eşyaları köpek kullanarak kontrol edebilecek.

Silahların muhafazası yükümlülüğü: Mevcutta olduğu gibi koruma ve güvenlik hizmetlerinde kullanılacak silah ve teçhizat, özel güvenlik izni alan kişi, kurum veya kuruluş tarafından temin edilecek. Kişi, kurum,kuruluş veya şirketler bu silahların muhafazası için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacak. Tahsis edilen silahlar 1 yıl süreyle görevde kullanılmaz ise silah kadroları iptal edilecek ve silahlar hakkında genel hükümler uygulanacak.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

vatandaş

14 Haziran 2016 Salı 09:03

sayın yetkıli büyüklerimizburalara alınacak kişilerin askerlık yapmış olması insanlara davranışları daha iyi oluyor olgun luk oksa sorun cunku yaş itibarıyle

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR