26 Nisan 2024 Cuma

OSMANLI’NIN ISPARTA’DAKİ İNSANLIK MÜHRÜ..

BAYRAM AYGÜN/ EMEKLİ ÖĞRETMEN/KÖŞE YAZARI

Isparta

 11 Temmuz 2016 da, Isparta Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Ömer Konur,Emreli Muhacirlerin torunları 46 kişilik bir davetli heyeti Yunanistan yolcusu.

Osmanlı şehri İskeçe, Kavala, Selanik, Osmanlı’ nın at koşturduğu Kostaria,Emrelilerin ikinci ata köyleri Grevana, Meteora, Başkent Atina, Sakız ve İzmir Çeşme de son bulacak bir davet gezisi.

Davet edenler  Osmanlı Ispartalılarının torunları. Şahsımın da davet edildiğim bir haftalık dostluk gezisinde Atina da iki gece üzt üste Ispartalılar günü ve gecesi yapılacak.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Osmanlı’nın torunları olan Isparta rumlarına çarpıcı bir mesaj gönderiyor. Mesajı sonra köşemde yayınlayacağım. Davetli gezide Isparta SDÜ Cerrahi Anabilim Başkanı, Isparta Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül’de var. Emre Lozan Mübadil Müzik korosu da eşlik ederek Türk Sanat ve Balkan müziklerini Ispartalı torunlara dinletecekler.

Başkan Günaydın bir yağlı boya tablosu hediye ediyor Atina-Neon İon Belediye başkanına..Tablo resimde gül motifi ve Isparta Bülbül’ü resmi var.

Ayrıca; Isparta Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen’nin debir dostluk mesajı Ispartalı Rumlar derneğinin düzenlediği Ispartalılar gününde okunacak. Mesajda; 1867 de İlk Ticaret ve Sanayi meclisininin kurucularından ikisinin Isparta rumları olduğu, Isparta ticaretine, gülcülüğün ve halıcılığın yaygınlaştırılmasında Isparta Rumlarının rolü özetlenmektedir.

Başkan Günaydın’la yaptığımız telefon konuşmasında: “Sayın Aygün, Atina- İon-lonia belediye başkanına hediye edeceğim bu yaptırdığım tabloyu iyi incele.  Üzerinde Isparta ‘ya özgü, boynu çok türlü ,Isparta Gül’ ü renginde, bir de kahverengi  Isparta Bülbül’ ü 2 türü var” demişti.Araştırdım. Yakaören, Minasım, Sidre tepelerinde,  dağlarında halen mevcut, Isparta’ya has birbülbül cinsi..  Davet edenlerin hepsinin Isparta torunları olduğunu söylemiştim. Atina uzantısı İon- lonia Yunanistan Atina şehri uzuntısı Nea Ionia Belediye Başkanı Iraklis Gotzis, Osmanlı Isparta’sının Rum torunlardan.

Yunanistan-Atina Isparta’dan gelen Osmanlı Rumları veya IspartalılarDernegi Başkanı Ispartalı Rum torunlardan Haris Sapuncakis (sabuncuoğlu). Ispartalılar Derneği: Birinci Başkan Yardımcısı Lukas Hristodulu (hıristo oğlu). 2.Başkan Yardımcısı: Nikos Hatoğlu (Hatırlıoğlu),Genel Sekreter: Atanasios Gunaridis (Güneroğlu),  Özel sekreter   Olga Benetu  (Yelkenoğlu), Dernek Kasiyeri   Kseniya Palioğlu (Kazıkoğlu), Kasiyeryardımcısı   Vasilia Zaharaki (Koşucuoğlu) Uyeler KosmasHatoğlu, Stathis Ulkeroğlu, Omiros Akianidis, Dimitrios Moraloğlu, Tercümanİstanbul Büyükada doğumlu, Ispartalı dede torunlarından, tercüman Anastasia.. BarlaRum torun Minas Küfüncüoğlu: Ve Isparta torunlarından olup Neo Lonia veFiladelfya Metropoliti Gavriil Bey..

Tamamı halu hazırda sofraya oturduklarında İslami Besmele çekiyorlar. Yemek sofrasından kalkarken de: ” Hz. İsa ve Hz. Muhammed soframıza bereketler getirsinler” şeklinde her daim dûa etmekteler.

Araştırmalarımda; Yunanistan’da oturan Ispartalı Osmanlı Rum’u torunları Ispartalı derneğe üye olurken Lozan Mübadili torunu olma, Isparta’dan geldiğlerini kanıtlayan 3. Derece Ispartalı dede adlarını yazmaları istendiğinde karşımıza bir zamanlar Isparta’ nın ticari ve o zaman agre de halı, Gül, Kitre, kökboya, cam, deri, zenaat ve benzer işkollarında lokomotif rolü olnayanlrın torunları olduklarını görüyoruz. Bundan da önemlisibu Yunanlı Isparta torunları hala evlerinde Isparta yemeklerini yediklerini, Gülbirlik’in,Isparta halıcılığıyla ilgili ve Isparta ‘a has resim ve bilgileri evlerinin duvarların asmış olmalarıdır.

 

Isparta ticaretine, halı ve gülcülüğüne katkıdabulunmuş, Isparta Lozan Mübadilleri Emreliler’i davet eden Atina- Nea Ionia da oturan Isparta rumlarının Isparta’daki atalarının bazıları:                                    Vassos Eseoğlu,  Haco Todok,Kestenoğlu, YordanDürbeyoğlu, Niko Şekercioğlu,Avram Kahramanoğlu, Aslan Baloğlu, TodorakiPapazoğlu,Nikola Temelidis,Savva Codanoğlu,Gökbaşoğlu Yanako, Yoan Payaslıoğlu,Sofiya Kahyaoğlu, Haris Sinanidis.. Araştrm:Bayram AYGÜN-Emekli Öğretm-Köşeyazarı-2016 Isparta

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

fuat

29 Ağustos 2016 Pazartesi 15:10

arkadaşlar bence en güzeli siz http://tabloda.com/index.html sitesini ziyaret edin daha ufkunuz açılacaktır, birçok tablo modeli mevcut sitede.

Kasım Ünal

10 Temmuz 2016 Pazar 19:34

H Bayram Hoca efendinin yazıları dünyadan, Isparta tarihinden, sevgiden, inançtan, kültürden alakası olanlaradır.. Olmayanlara değil..

yorumcu

10 Temmuz 2016 Pazar 14:02

ne alakası var anlamadım

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR