20 Nisan 2024 Cumartesi

ORMA BİR İLKİ YAŞATTI

ORMA BİR İLKİ YAŞATTI

Isparta

İş adamı Şevket Demirel'in sahibi olduğu Orman Mahsulleriİntegre Şirketi (ORMA) Türkiye'de ilk kez salınım maddesi en minimum seviyedeolan bir sunta üretti. Ürüne Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafındanTürkiye'de ilk kez E-0 belgesi verildi. Belge takdim törenine TSE BaşkanıHulusi Şentürk de katıldı.

Türkiye'de ilk kez E-0 belgesi takdim etmek üzere Isparta'yageldiklerini belirten Şentürk, "E-1 ve E-2 belgeleri daha önce verildi.Ahşap ürünlerde sağlığa zararlı bir salınım maddesi kullanılıyor. Avrupa veTürkiye'de standart belgesi verilmesiyle amaç bu salınımı mümkün olan en altseviyeye çekmek. E-2 orta kademede bir salınımı E-1 ise ciddi anlamdadüşürüldüğü bir seviyeyi ifade eder. E-0 ise mümkün olan en düşük seviyeye busalınım maddesinin çekildiğini ifade etmek için düzenlenmiştir. Türkiye'de ilkdefa E-0 belgesini ORMA'ya takdim ediyoruz. Hayırlı olsun. Diğer kuruluşlaraörnek olmasını temenni ediyoruz. Çünkü bu ürünler evimizde iş yerimizde süreklikullandığımız ürünler olduğu için insan sağlığını tehdit eden her unsurdan uzakolması gerekiyor. Türk ürünlerinin kalitesinin uluslararası anlamda tescilininde sağlanması açısından bu durum önem taşıyor. Türkiye için erken sayılabilecekbir belgelendirmeyi devreye soktukları için arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.Türk sanayicisinin rekabet gücünü artırmak ve toplumun sağlığını korumak içinbu tür açılımlara ihtiyaç var. Yeni açılımlarla kalite yolculuğumuz devamedecektir."

KALİTESİ DAHA YÜKSEK OLANA YILDIZ BELGESİ

Standart denilen kavramın Türkiye'de yanlış anlaşıldığınıkaydeden Şentürk, şunları söyledi: "Standart bir ürün ya da hizmetteüzerinde mutabakat sağlanan seviyeyi ifade eder. Bunun altı kabul edilemez üstüdaha ihtiyaridir. Standarda uygunluk ararız biz Türkiye'de. Ancak bunun birdezavantajı var. A firması standardın çok üzerinde bir kaliteyi yakalamıştır. Bfirması standart seviyesinde kalmıştır. İkisine aynı belgeyi verdiğimizde çokdaha üst seviyedeki ürünle çok daha alt seviyedeki ürün aynı şartlarda aynıbelgeyle pazar rekabetine girdiğinde iyi ürünün haksız rekabete maruz kaldığınıgörüyoruz. Bu da firmaların iyi ürün üretmedik araştırma ve gayretlerini ciddianlamda engel teşkil ediyordu. Bu da Türk ürünün kalitesinin geliştirilmesindesıkıntı doğuruyordu. Neden Türk markasına sahip olamıyoruz? Çünkü markadeğerini kazanabilecek standart üstü seviyelere ulaşma imkanı yok. Devlet ihaleaçıyor belge şartı koşuyor. Firmalar satın almada belge şartı koşuyor. Ama Asınıfı da C sınıfı da aynı belgeye sahip."

TSE olarak TSE yıldız ve çift yıldız olarak yeni birbelgelendirme çalışması başlattıklarını belirten Şentürk, sözlerini şöylesürdürdü: "O üründe kalite olarak ne önemliyse, kriteri daha yüksekseviyeye çekildiğinde TSE yıldız. Çok daha üst seviyeye geldiyse çift yıldızbelgesi vererek standart üstü kaliteli ürünlerin kalitesini belgelendiriyoruz. Bunlarınrekabet avantajını tesis etmiş oluyoruz. Artık kuruluşlarımız ihaleye çıkarkenbu üründe çift yıldız tek yıldız isteyebilecek. Bu da Türk sanayisinde kaliteliürün üretimi için önemli bir teşvik olacaktır. Şu an çalışmalara başlandı. Benözellikle ihracat yapan firmalarımızın bu konuda daha hızlı hareket etmeleriniistiyorum. Çünkü, diğer türlü malınızın ne kadar kaliteli olduğunu anlatmakiçin bin gerekçe sunmanız lazım. Saatlerce dil dökmeniz lazım. Bunu birbelgeyle ispat edebilirsiniz. Kaliteli hizmet yapanı daha düşük seviyedekilerleaynı tutarsak istenilen seviyeye ulaşamayız."

Şentürk'ün konuşmasının ardından ORMA Şirket Yönetim KuruluÜyesi Neslihan Demirel'e Türkiye'de ilk kez E-0 standart belgesi takdim edildi.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR