19 Mart 2024 Salı

OPERASYON SIRASINDA 1 SAAT KALBİ DURDURULDU

OPERASYON SIRASINDA 1 SAAT KALBİ DURDURULDU

Isparta

ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 68 yaşındaki Fatma Küçükbaş'ın kalbine 4 saatlik operasyonla mitral kapak takıldı. Operasyon kapsamında Küçükbaş'ın kalbi 33 yıl önce takılan eski kapağın çıkarılması sırasında 1 saat durduruldu.

Isparta'da 2 çocuk annesi Fatma Küçükbaş'ın 1984 yılında takılan kalp kapağı SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 12 Temmuz Çarşamba günü başarılı operasyonla değiştirildi.Yaklaşık 4 saat süren operasyon sırasında 1 saat kalbi durdurulan Küçükbaş'ın kalbine 'mitral kapak' takıldı.

33 YIL ÖNCE TAKILMIŞ

Operasyonu gerçekleştiren ekibin lideri SDÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan İbrişim, operasyonun hayati risk taşıdığını anlattı. Hastaya 33 yıl önce açık kalp ameliyatıyla takılan kapağın fonksiyonlarını yitirdiğini ve mutlak bir ölüm riski oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. İbrişim,"Yaptığımız ilk incelemelerde kalp kapağının fonksiyonlarının bozulduğunu gördük. Ayrıca mekanik kapakta bir miktar darlık oluştuğunu tespit ettik"dedi.

"KALBİ 1 SAAT BOYUNCA DURDURDUK"

Hastanın yaşının ileri olması ve dokularının zayıf düşmesinin yapılacak operasyonu riskli hale getirdiğine işaret eden Prof. Dr.İbrişim, "Hastayı koroner anjiyo sonrasında operasyona hazırladık.Operasyona çarşamba günü saat 09.30'da başladık. Kalp kapağı 33 yıl önce takıldığı için ileri derece yapışıklık vardı. Ayrıca göğüs kemiği de kötü durumdaydı. Operasyon toplamda 4 saat sürdü. Ancak eski kapağın çıkarılması anında kalbi 1 saat boyunca durdurduk. Yeni bir kalp kapağı implant ettik. Açık kalp ameliyatlarında kapak takılmasında ana unsur geometrinin korunmasıdır" dedi.

Bugün 33 yıl öncesine kıyasla tıp alanında teknolojinin çok ilerlediğine vurgu yapan Prof. Dr. Erdoğan İbrişim, "Artık minimal invazivve robotik sistemler var ve en önemlisi de artık Türkiye'de üstün norm ve standartlarda kalp operasyonları gerçekleştirilebiliyor. Operasyonumuz da gayet başarılı geçti. Yeni kalp kapakçığı iyi tolere etti, herhangi bir sorun ile karşılaşmadık. Hasta şu an gayet iyi durumda. Gelecek hafta eski sağlığına kavuşmuş şekilde evine uğurlayacağız" diye konuştu.

Fatma Küçükbaş da riskli bir ameliyat sonrasında hayata döndüğü ve sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi. Küçükbaş, Prof.Dr. Erdoğan İbrişim başta olmak üzere Yrd. Doç. Dr. Dinçer Uysal ve tüm SDÜ ailesine minnet duyduğunu ifade etti.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Dertli insan

19 Temmuz 2017 Çarşamba 04:20

Beni türk hekimlerine emanet ediniz... Helal olsun emeği geçen herkese.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR