19 Nisan 2024 Cuma

ÖNCE SORUŞTURMA SONRA UYGULAMA

ÖNCE SORUŞTURMA SONRA UYGULAMA

Isparta

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Isparta Belediyesi’nin 2014 yılında aldığı ‘Her konuta bir otopark’ zorunluluğu kararı hakkında o dönem soruşturma açtığı uygulamayı şimdi kendisi zorunlu hale getiriyor.

Isparta Belediyesi, şehir trafiğinin her geçen gün arttığını göz önüne alarak bundan üç yıl önce ‘her konuta bir otopark zorunluluğu’uygulaması kararını Belediye Meclisi gündemine taşıdı. O dönem, söz konusu karar meclisten oy birliği ile geçti. Aradan geçen 3 yıl sonunda yaşananlara bakıldığında, Isparta Belediyesi’nin o dönemde ileriyi gördüğü ortaya çıkıyor.Zira, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, o dönemde bu karar nedeniyle soruşturma açtığı Isparta Belediyesinin kararını şimdi kendisi uygulamaya sokuyor.

BAKANLIK SORUŞTURMA AÇTI

Bilindiği gibi, meclisin aldığı kararlar Bakanlıkça da onaylanıyor. Dolayısıyla, bu karar da Bakanlığın onayına gönderildi. Konunun muhatabı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu kararın yanlış olduğunu vurgulayarak, böyle bir karanın uygulanmayacağını vurgulayarak bu konuda Isparta Belediyesi hakkında soruşturma açtı. Bu konuda İmar Komisyonu tarafından hazırlanan raporlar Bakanlığa sunuldu ve kararın haklılığı savunuldu.

BAKANLIK, 3 YIL SONRA KARARI

KENDİSİ UYGULAMAYA SOKUYOR

Aradan geçen üç yıllık zaman sürecinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bakış açısında büyük bir değişiklik olmuş olacak ki, Bakanlık, üçyıl önce kabul etmeyip soruşturma açtığı konuyu şimdi kendisi uygulamaya sokmak istiyor.

Bu konuda geçtiğimiz günlerde bir çalışma başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerleşim yerlerinde araçların yol açtığı trafik sorunlarının çözümü için hazırlanan ‘Otopark Yönetmeliği’ taslağını görüşe açtı. Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden görüşe açılan yönetmelik taslağıyla, yerleşim yerlerinde araçların yol açtığı trafik sorunlarının çözümü için otopark yapılmasını gerektiren bina ve tesislerin neler olduğunun, otopark ihtiyacının miktar, ölçü ve diğer şartlarının tespit ve giderilme esaslarının,ulaşım sistemleri ve problemlerinin çözümünü gösteren imar planlarına uygun şekilde düzenlenmesi amaçlanıyor.

HER 100 M2’YE EN AZ BİR ARAÇLIK OTOPARK

YERİ AYRILMASI ZORUNLU OLACAK

Binayı kullananların otopark ihtiyacının, bina içinde veya parselinde karşılanmasının esas alındığı yönetmelik taslağına göre, birim park alanı, binek otoları için manevra alanı dahil en az 20 metrekare, kamyon ve otobüsler için de manevra alanı hariç en az 50 metrekare üzerinden belirlenecek. Taslakta, yerleşim alanlarında otoparklar, kullanım yerleri ve bunlara ait en az otopark miktarlarına ilişkin düzenlemeyle, her daireye en az bir araç için otopark zorunluluğunu getiriyor. Ayrıca taslakta, dükkan, mağaza,bankada 30 metrekareye, market, süpermarket, alışveriş merkezinde 20 metrekareye,4 ve 5 yıldızlı otellere her 3 odaya, hastanelerde 75 metrekareye, sağlık ocağı, dispanserlerde 125 metrekareye, ibadet yerlerinde ise 100 metrekareye en az bir araçlık otopark yeri ayrılması şartı da yer alıyor.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ne önemi var

12 Ağustos 2017 Cumartesi 00:11

bende sesleniyorum valimize belediye başkanımıza fatih ma.4601 sokağa bi bakın apartların arasında huzurumuz kalmadı bağrış çığrış her türlü edepsizlik var.apartları kontrol edin bodrumlar otopark yerine ne olmuş bi bakın çatılara bi bakın kendi kapımızın önüne araç koyamıyoruz yazık.ne otoparkı heryeri oda yapıpyolar bi el atın lütfen diyoruz

Selim

10 Ağustos 2017 Perşembe 17:15

Modernevler mah. 3115 Sok. Şafakkent sitesi karşısı. davraz apartları 1 tapulu 2 tapusuz apart satıyorlar. İskan aldıktan sonra otoparkı aparta çevirecekler.

muzaffer

10 Ağustos 2017 Perşembe 17:04

konutlardan ziyade kurumların otoparkları olmalı bir işi olan vatandaş park yeri bulamıyor şehir merkezindeki bisiklet yolu uygun değil o yol için hiç uygun değil zaten dar olan yolları daraltmanın hic anlamı yok. ayrıca belediye önündeki cukurlar neyin nesi belediye kendi etrafını düzeltemiyor ? cıktı battı belediye yönündeki cıkıştakı asvaltı karayollarımı düzeltecek?

Remax

10 Ağustos 2017 Perşembe 12:08

Alınan karar çok doğru ama kontrol mekanizması çalışmıyor.göstermelik oto park yapılıyor.Araçların otoparklara girmesi mümkün değil.Sayın Belediye Başkanı sizlerden ricam imar müdürlüğü ekibinizi alın beraber izin verilen yerlere gidin otoparklara araçlar giremiyor projeler hatalı İstasyon caddesi arka sokaklarında yapılan otoparkların hepsi öyle ....

Acaba

10 Ağustos 2017 Perşembe 11:39

Ne yani Ispartada yapılan bütün binaların (son 3 yıldır) otoparkı mı var?

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR